Gestegen overheidsheffingen? Chantal legt uit

Chantal is energieadviseur op onze Ondernemersdesk. Ze is een kei in luisteren. Vaak heeft ze aan een half woord al genoeg. Van energie weet ze natuurlijk alles. Chantal legt daarom graag uit hoe het zit met de stijgende overheidsheffingen in 2019. Die zorgen namelijk voor hogere energiekosten.

"De laatste tijd horen we in het nieuws dat de energiekosten gaan stijgen. Ik krijg daar dan ook steeds vaker vragen over van ondernemers. Dat begrijp ik goed, want als ondernemer wil je natuurlijk grip op je energiekosten. Maar ik snap ook dat je met een drukke zaak geen tijd en zin hebt om het allemaal uit te pluizen. Daar help ik daarom graag bij."

Overheidsheffingen zijn een groot deel van je kosten

Wat goed is om te weten, is dat een groot deel van de energiekosten bestaat uit overheidsheffingen. Het ligt een beetje aan je verbruik, maar dit is toch al gauw meer dan 40% van je totale kosten. Bij overheidsheffingen moet je denken aan btw, energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Deze laatste is een opslag die de overheid heft om het potje voor investeringen in duurzame energie te vullen. Uit dit potje worden subsidies verstrekt aan bedrijven en particulieren om te investeren in duurzame oplossingen en besparende maatregelen. Zoals zonnepanelen en windmolens.

En juist deze overheidsheffingen stijgen flink in 2019

Om aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zijn belastingmaatregelen nodig. Daarom gaan we een hogere Opslag Duurzame Energie betalen. Ook de energiebelasting gaat omhoog. Dat betekent dat we allemaal meer voor onze energie gaan betalen. Want elke leverancier moet deze kosten doorberekenen aan zijn klanten. 

En hoe zit dat met een vasteprijscontract?

"Ik krijg regelmatig de vraag of dit ook geldt als je een vaste prijs betaalt. Het antwoord is dan “Ja”, want zowel de overheidsheffingen als de kosten voor het netbeheer berekenen wij door. Deze kunnen we helaas niet vastzetten. Dus ook met een vaste prijs stijgen je kosten. De leveringskosten die je met ons afspreekt zetten we vast en stijgen dus niet." 

Wat betekent dit voor mijn maandbedrag?

"Ondernemers willen natuurlijk weten of het maandelijkse termijnbedrag nu ook hoger wordt. Een begrijpelijke vraag. Bij het bepalen van het termijnbedrag kijken we naar de verwachte kosten. We nemen dus ook de aankomende stijging mee in de berekening. Zo voorkomen we onaangename verrassingen op de jaarafrekening. Je nieuwe termijnbedrag kan daardoor hoger uitvallen dan je misschien verwachtte.”

Interessant artikel?