1. Home
  2. Inspiratie
  3. Nieuws
  4. Gestegen overheidsheffingen? Chantal legt uit.
Chantal van de Vattenfall Ondernemersdesk vertelt over gestegen overheidsheffingen?

De Ondernemersdesk helpt bij energievragen

Chantal is energieadviseur op onze Ondernemersdesk. Ze heeft vaak al aan een half woord genoeg. Chantal en haar collega's leggen uit hoe het zit met de stijgende overheidsheffingen in 2019. Die zorgen voor hogere energiekosten.

Overheidsheffingen; een groot deel van je kosten

Chantal: "Als ondernemer wil je grip hebben op je energiekosten. En dat je met een drukke zaak geen tijd en zin hebt om het allemaal uit te pluizen. Een groot deel van de energiekosten bestaat uit overheidsheffingen. Het ligt een beetje aan je verbruik, maar dit is toch al gauw meer dan 40% van je totale kosten. Bij overheidsheffingen moet je denken aan btw, energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Deze laatste is een opslag die de overheid heft om het potje voor investeringen in duurzame energie te vullen. Uit dit potje worden subsidies verstrekt aan bedrijven en particulieren om te investeren in duurzame oplossingen en besparende maatregelen. Zoals zonnepanelen en windmolens."

Overheidsheffingen stijgen flink

Om aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zijn belastingmaatregelen nodig. We gaan een hogere Opslag Duurzame Energie betalen. Ook de energiebelasting gaat omhoog. Dat betekent dat we meer voor onze energie gaan betalen. Want elke leverancier moet deze kosten doorberekenen aan zijn klanten.

Vasteprijscontract

Chantal: "Ik krijg regelmatig de vraag of dit ook geldt als je een vaste prijs betaalt. Het antwoord is dan “Ja”, want zowel de overheidsheffingen als de kosten voor het netbeheer berekenen wij door. Deze kunnen we helaas niet vastzetten. Dus ook met een vaste prijs stijgen je kosten. De leveringskosten die je met ons afspreekt zetten we vast en stijgen dus niet."

Maandbedrag omhoog

"Ondernemers willen natuurlijk weten of het maandelijkse termijnbedrag nu ook hoger wordt. Bij het bepalen van het termijnbedrag kijken we naar de verwachte kosten. We nemen dus ook de aankomende stijging mee in de berekening", legt de energieadviseur uit. "Zo voorkomen we onaangename verrassingen op de jaarafrekening. Je nieuwe termijnbedrag kan daardoor hoger uitvallen dan je misschien verwachtte.”

Deel deze pagina

Bespaar energie