1. Home
  2. Inspiratie
  3. Nieuws
  4. Lekker koken, maar wel zuinig
Koks in een restaurant bezig met flamberen | Vattenfall over zuinige keukenapparatuur

Lekker koken, maar wel zuinig

Het kloppend hart van veel horecazaken is de keuken. Daar worden de lekkerste gerechten gemaakt, maar wordt ook veel energie verbruikt. Keukenapparaten zijn namelijk forse energiegebruikers. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de kosten omlaag te brengen!

Energietips keukenapparatuur

Goed koken is een kunst, maar kan ook een sport zijn om kosten te besparen. Daarom geven wij je graag wat tips om energie te besparen in de keuken. Milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee.

Met de meest voor de hand liggende tip kun je veel besparen: zet niet alle elektrische apparaten aan en laat niet alle gaspitten branden. Dat is wel makkelijk misschien, maar beslist slecht voor je energierekening.

Kijk ook eens naar de kookplaat. Koken op gas is een stuk goedkoper dan elektrisch koken. Geef je toch de voorkeur aan elektrisch koken, kies dan voor de inductiekookplaat. Met koken op een keramische of halogeen kookplaat ben je ongeveer 20 procent duurder uit dan met inductie.

Belangrijker nog dan de kookplaat is de manier waarop je die gebruikt. Snelkookpannen besparen energie. Ook het formaat is belangrijk. Dat moet passen bij het formaat van de gaspit of kookzone. Gebruik liever te grote pannen dan te kleine. Tijdens het koken is het zaak zoveel mogelijk de deksels op de pannen te laten. En ook warmhoudplaten en au-bain-maries kun je beter goed afdekken. Dat scheelt allemaal onnodig warmteverlies. 

Zuinige apparatuur

Bij de aanschaf van apparatuur is het verstandig het energiegebruik alvast mee te nemen. Een combisteamer bijvoorbeeld vraagt tien tot twintig procent minder energie dan een druksteamer. Een HR-friteuse bespaart nog eens zo’n twintig procent. Hou je ook het energielabel in de gaten? 

Het meest vervelende bewaren we voor het laatst: de afwas. Die wordt een beetje leuker als je, indien mogelijk, de vaatwasser aansluit op het warmwatercircuit. Dat bespaart je ook weer zo’n 15 procent. 

Deel deze pagina