1. Home
  2. Inspiratie
  3. Nieuws
  4. Slim omgaan met nieuwe tarieven
Werkneemster van de Vattenfall Ondernemersdesk over termijnbedrag gestegen

Termijnbedrag gestegen? Esther legt uit.

Esther weet alles van energie. Bovendien is ze een kei in luisteren. Daardoor begrijpt ze precies hoe ze klanten echt verder kan helpen. Zoals de ondernemer die ze laatst sprak naar aanleiding van de stijgende overheidsheffingen.

Energietarieven omhoog

Esther vertelt: “Per 1 januari zijn de energietarieven gestegen. Met name de overheidsheffingen zijn flink omhoog gegaan. Daardoor gaan we allemaal meer voor onze energie betalen. Bij een verbruik van 10.000 kWh en 3.500 gaat het al snel om € 240,- op jaarbasis. “De afgelopen weken spreken we veel klanten over de nieuwe tarieven en hun termijnbedrag.

Zo sprak ik een horecaondernemer die het grootste gedeelte van zijn omzet in de zomer draait. Dat is ook de periode dat hij de meeste inkomsten heeft. Wij hadden zijn termijnbedrag verhoogd, want hij ontvangt zijn jaarafrekening pas in augustus. De stijgende overheidsheffingen hebben dus een behoorlijke invloed op de komende jaarafrekening. Door nu het termijnbedrag te verhogen wilden we voorkomen dat hij in augustus 2018 fors bij moet betalen. Klinkt logisch, maar dat was het in dit geval niet. Omdat zijn zaak momenteel gesloten is zijn er geen inkomsten, terwijl die in augustus juist pieken. Voor de klant is het daarom juist handig om nu minder te betalen en bij de jaarafrekening wat meer." 

Kosten omhoog, termijnbedrag omlaag

Samen hebben we gekeken naar de verwachtte kosten en uiteindelijk het termijnbedrag verlaagd. Zelfs onder het oorspronkelijke bedrag. De klant weet nu op welke bijbetaling hij ongeveer kan rekenen en heeft voor nu weer een kastroom die past bij zijn situatie. 

Je bepaalt zelf welk termijnbedrag

Dit voorbeeld laat zien dat er altijd een maatwerkoplossing is. Daarom kijken we graag samen met jou wat het beste past bij je bedrijfssituatie. En uiteindelijk ben je bij ons altijd degene die bepaalt. Bel daarvoor gerust met onze Ondernemersdesk of doe de termijnbedragcheck in Mijn Vattenfall

Overheidsheffingen stijgen ook de komende jaren

Goed om te weten is dat ook de komende jaren de energiebelastingen verder zullen stijgen. Minder verbruiken is dus de meest duurzame vorm van kostenbesparing. Om het voor u makkelijk te maken hebben we de praktijk tips van onze technische adviseurs voor u verzameld. Per branche, wel zo handig.  

Meer over energiekosten