1. Home
  2. Inspiratie
  3. Nieuws
  4. De natuurlijke kracht van Vattenfall
Waterkrachtcentrale Maurik | Vattenfall investeert in duurzame projecten

Duurzaam Vattenfall

We zijn voor onze energievoorziening vrijwel helemaal afhankelijk van de natuur. Daarom moeten we er voorzichtig mee omgaan. Om fossiele brandstofbronnen te sparen en CO₂-uitstoot terug te dringen, schakelen we steeds meer over op duurzame alternatieven. Maar zelfs als we zon-, wind- en waterkracht gebruiken, heeft dat impact op de omgeving. Daarom experimenteert Vattenfall voortdurend met nieuwe, milieuvriendelijke technieken.

De juiste balans

Het is een enorme uitdaging om betrouwbare, betaalbare, schone en verantwoorde energie te leveren. Aan de ene kant willen we de natuurlijke bronnen op aarde zo veel mogelijk ontzien, aan de andere kant hebben we nog fossiele brandstoffen nodig om elke dag voldoende energie te kunnen garanderen. Duurzame technieken zijn naar verhouding duurder, bovendien zijn we ervoor afhankelijk van hoe hard het waait of hoe zonnig het is. Het gaat dus om de juiste balans vinden. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, zullen we steeds meer energie uit duurzame bronnen halen.

Duurzaam is niet altijd natuurvriendelijk

Vattenfall denkt verder dan alleen duurzaam. Want duurzame energie opwekken is niet per definitie milieu- of natuurvriendelijk. Een windmolenpark op zee klinkt geweldig, maar wat zijn de gevolgen voor de vogels en vissen in het gebied? Zonnepanelen zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar van welke materialen worden ze eigenlijk gemaakt? Door kritische vragen te stellen en verstandige keuzes te maken, zorgen we ervoor dat de invloed op het milieu minimaal is.

Waterkracht

Als geen ander kent Vattenfall de kracht van water. We danken onze naam er zelfs aan (Vattenfall is Zweeds voor waterval). Het is op dit moment de grootste duurzame energiebron ter wereld. Terwijl de zon niet de hele dag schijnt en de wind soms gaat liggen, levert water ons een constante stroom energie. Maar om dit potentieel te benutten, moeten we in veel gevallen wel flinke aanpassingen doen in de omgeving. Voor watervallen zijn bijvoorbeeld hoogteverschillen nodig, die creëren we vaak zelf door middel van stuwdammen en -meren. In dat geval houden we zo veel mogelijk rekening met de omgeving. Bij verschillende waterkrachtcentrales in Europa hebben we zogenaamde visladders gemaakt. Daardoor kunnen vissen toch nog stroomopwaarts zwemmen om hun broedgebied te bereiken en blijft de natuurlijke balans intact.

Zeeslang met de P van power

Op dit moment is Vattenfall bezig met een veelbelovend energieproject dat draait om immense zeeslangen. Dan hebben we het niet over de glibberige beesten met gele ogen en grote tanden die je ziet in slechte films. Een Pelamis (Grieks voor zeeslang) is een ingenieuze drijvende constructie van 180 meter lang, die natuurlijke golfbewegingen van de zee omzet in energie. Eén slang kan 500 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien. Het is een goed voorbeeld van duurzame energie met oog voor de natuurlijke omgeving. We verwachten er vanaf 2020 op grote schaal gebruik van te maken.

De toekomst van waterenergie

Er worden steeds betere technieken ontwikkeld die gebruikmaken van natuurlijke waterkracht. Eb en vloed zijn bijvoorbeeld erg geschikt om energie op te wekken. Zolang de verschillen tussen hoog en laag water groot genoeg zijn, biedt het een voorspelbare energiebron. Een andere techniek maakt gebruik van de chemische verbinding tussen moleculen die ontstaat op plaatsen waar zoet en zout water samenkomen. Op dit moment is deze methode alleen nog te kostbaar, waardoor we het nog niet op grote schaal kunnen toepassen.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

Je kunt met je vragen op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur terecht bij onze Ondernemersdesk op telefoonnummer 020 89 20 255.