Onze collega's plaatsen zonnepanelen op de Amsterdam Arena

De Amsterdam ArenA wordt icoon van duurzaamheid

Met het duurzaamheidsprogramma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’ wil de voetbaltempel vanaf 2015 per saldo klimaatneutraal zijn. Windenergie, een duurzame klimaatregeling en een nieuw zonnedak bijna zo groot als het voetbalveld gaan daarvoor zorgen. Als energiepartner van de ArenA grijpt Vattenfall dit gigantische project met beide handen aan. Door intensieve samenwerking met Oskomera en de andere Green Deal-partners van de ArenA maken we Nederlands grootste stadion zo duurzaam mogelijk.

Groene energie van Nederlandse bodem

Vattenfall en de ArenA zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen. Zo tekende het stadion al een contract voor Nederlandse windenergie, dat via Vattenfall is gekoppeld aan windpark Oudendijk. Voor de verwarming van het gebouw is er gekozen om restwarmte van een Vattenfall gascentrale vlakbij Diemen te gebruiken. Energie die vroeger nog gewoon in de lucht verdween, verwarmt nu onder andere de kantoren, zalen en grasmat in het stadion.

Schone koeling was weer een heel andere uitdaging. Daarvoor pompen we koud water uit de Nieuwe Meer en Ouderkerkerplas. Dat transporteren we naar een ‘koudecentrale’. Daarin koelt het koude water uit de plassen het transportwater dat via gesloten leidingen de temperatuur in kantoren en vergaderzalen regelt. Dit proces heeft geen enkel effect op het milieu; het water uit de plassen wordt gewoon weer teruggepompt.

Bij de grote Europese drie

De rest van de energie die het stadion nodig heeft, gaat de ArenA zelf opwekken met een zeldzaam groot zonnedak. Het zal op jaarbasis ongeveer 930.000 kWh aan elektriciteit opleveren. Dat is 10% van het complete jaarlijkse stroomverbruik, gelijk aan dat van 270 huishoudens. Maar liefst 4.200 panelen zijn nodig om een energieproductie van die omvang voor elkaar te krijgen. Straks hoort het stadion bij een van de grootste zonnestadions van Europa. Als energiepartner van de ArenA levert Vattenfall hier een belangrijke bijdrage aan.

Amsterdams Klimaat en Energiefonds financiert

De zonnepanelen voorkomen de uitstoot van 430 ton CO2. Dat is evenveel als waar 180 auto’s in een heel jaar verantwoordelijk voor zijn. De Amsterdam ArenA wilde al eerder maatregelen nemen, maar kreeg de financiering voor de investering niet rond. Gelukkig werd in oktober 2013 het Amsterdams Klimaat en Energiefonds opgezet. Daarin heeft de gemeente Amsterdam onder andere een deel van de opbrengst van Vattenfall-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt leningen, garanties en aandelenkapitaal, waarmee de ArenA het zonnedak rendabel kan installeren en exploiteren.

Je kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor jou.

Interessant artikel?