Energie besparen in huis of kantoor? Het energielabel helpt

Nieuw energielabel

Kieren bij de kozijnen, een oude cv-ketel of slechte isolatie. Het kunnen allemaal redenen zijn voor een torenhoog energieverbruik en dito rekening. Het nieuwe energielabel dat vanaf 1 januari 2015 verplicht is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen, kantoren en andere gebouwen waarschuwt je hiervoor. Heeft een gebouw labelklasse A, dan valt er niet zoveel meer te verbeteren. Oplopend naar labelklasse G is het pand steeds minder energiezuinig. Het goede nieuws, het energielabel geeft je direct tips om het gebouw energiezuiniger te maken.

Bedrijfsgebouwen

Voor bedrijfsgebouwen was het energielabel al verplicht. Dit oude label blijft geldig, tot tien jaar na opnamedatum. Daarna moet je een nieuw label aanvragen. Een aantal gebouwen is vrijgesteld van het verplichte label. Hieronder vallen onder meer schuren, garages, kerken, beschermde monumenten, tijdelijke onderkomens (voor maximaal twee jaar), woonboten en alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter.

Zelf definitief maken

Woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen begin 2015 hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Dit is een indicatie gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar en type huis. Bij de verkoop, verhuur of oplevering van je woning ben je verplicht om dit voorlopige label zelf definitief te maken via de website energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid.

Nadat je ingelogd hebt met DigiD kun je de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen. Bijvoorbeeld over isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken nodig zijn, zoals een foto van een cv-ketel. Vervolgens controleert een erkend deskundige via de applicatie het bewijs op afstand. Na akkoord ontvang je het definitieve energielabel.

Meer informatie

Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie over het label voor je huis of kantoor.

Je kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor jou.

Interessant artikel?