1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Tips voor een koel hoofd en een lage energierekening

Tips voor een koel hoofd en een lage energierekening

De zomer staat voor de deur. Een hittegolf of juist frissere dagen: je presteert het best als je in een aangenaam binnenklimaat werkt. Op warme dagen zet je misschien de airco aan met hoge kosten als gevolg. Met deze tips houd je deze zomer je hoofd koel en je energierekening laag.

Thermostaat met zones

Wanneer je werkruimte geen eigen thermostaat heeft, loont het vaak om een thermostaat met zones aan te schaffen. Hiermee stel je de temperatuur in voor afzonderlijke ruimtes. Laat een nieuwe klok- of slimme thermostaat niet op fabrieksinstellingen staan, je bespaart meer als je hem afstemt op je ritme. Een thermostaat plaats je het beste in de ruimte waar je het vaakst bent, maar niet onder een lamp, boven apparatuur, in de tocht of in een kast. Een temperatuur van 20 graden is meestal voldoende. Bij iedere graad boven de 20 graden verbruik je 7% meer gas.

Altijd koele lucht

Als je een losse airco hebt, vergeet dan niet de thermostaat van de verwarming laag te zetten. Anders koelt de airco de ruimte, waardoor de verwarming weer aanslaat. Daar wordt zowel het werkklimaat als je portemonnee niet beter van. Heb je een ventilator, dan verplaatst die alleen lucht en koelt het niet zoals een airco. Het koelt de lucht niet. De oplossing is simpel. Leg twee kunststof flessen gevuld met water (niet helemaal vol, anders knappen ze) in de vriezer. Zet de bevroren flessen voor de ventilator, op een theedoek of in een stevige bak. De ventilator blaast de lucht nu langs de koude flessen. Zo heb je een prettig klimaat.

Sluipverbruikers

Apparaten ouder dan vijf jaar verbruiken ongemerkt behoorlijk wat energie verbruiken. Denk aan computers, printers en de dect-telefoon. Adapters van telecom apparatuur kunnen jaarlijks wel voor € 15 tot € 40 verbruiken als je ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. Je beeldscherm van een vaste computer kost bij dagelijks drie uur actief gebruik zo’n € 100 op jaarbasis. Je bespaart direct door je scherm tijdens pauzes in de slaapstand te zetten en het energiebeheer in te schakelen. Echt besparen doet je met een laptop, die is vier keer zuiniger dan een vaste computer.

Frisse lunch

Pauzeren met een koel drankje en een frisse salade. Jouw koelkast of vriezer verbruikt meer energie in een warme of ongeïsoleerde ruimte. Je bespaart gemakkelijk door de koeling niet te plaatsen naast een warmtebron, zoals oven of vaatwasser. Ventileer voldoende zodat de uitgestoten warmte weg kan, en ontdooi en reinig de apparatuur regelmatig. Check geregeld of de thermostaat nog goed werkt en de deur goed sluit. Hoe dikker de aangegroeide ijslaag in een apparaat, hoe slechter het koelt en hoe groter het energieverbruik. Als je koeling ouder is dan acht jaar, dan loont het om nieuwe, ultrazuinige apparatuur aan te schaffen.

Isolerende raamfolie voor koelte en warmte

Heerlijk, een werkruimte met veel natuurlijk licht. Misschien heeft ook je werkplek een flink raamoppervlak. Fijn voor het licht, maar met de brandende zon op de ramen verandert een ruimte snel in een oven. Zonwering - binnen en/of buiten - helpt, maar neemt ook een groot deel van het licht weg. Isolatiefolie is een prima oplossing die bovendien snel is aangebracht. De folie houdt ’s zomers de warmte en schadelijke uv-stralen buiten, en in de winter juist de warmte binnen. Zo ben je in ieder seizoen voordelig uit.

Persoonlijk bespaaradvies met de Energiescan

Als je ondernemer bent en je een kantoor aan huis hebt, maak dan gebruik van de persoonlijke Energiescan. Je ontvangt praktische tips en hoort meteen hoeveel je bespaart. Kijk voor meer informatie de video, of stuur een mail naar energierapport@vattenfall.com.

Duurzaam wonen en werken: persoonlijk advies

Wil je weten hoe je nog meer thuis energie bespaart? We helpen je graag met onze gratis Duurzaam Wonen Check. Samen met onze chatbot Nina stel je in 3 stappen jouw persoonlijke advies voor een duurzaam huis samen. Voor huurders en kopers, ook als je geen klant bent van Vattenfall.

Lees meer

Deel deze pagina

Meer over duurzame energie