Je terras aangenaam warm tot in de kleine uurtjes

Zomeravonden, die kunnen niet lang genoeg duren. Je wilt het je gasten dan natuurlijk zo comfortabel mogelijk maken. Bijvoorbeeld door terrasheaters te plaatsen die het zonnige gevoel tot laat op de avond vasthouden. Aangenaam, maar daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Hoeveel energie gebruikt zo’n heater eigenlijk? Lees hoe je gasten er warmpjes bijzitten zonder dat je teveel kosten maakt.

Hoeveel verbruikt een terrasverwarmer?

Een beetje terras in de horeca heeft tegenwoordig terrasverwarmers, op gas of elektrisch. Voor het aangenaam verwarmen van een terras van 45 m2 zijn zes heaters nodig, die per stuk 0,89 m3 (aard)gas verbruiken. Het gemiddelde vermogen ligt tussen de 5 en 12 kW, dat is 280 Watt per vierkante meter. Voor het verwarmen van het terras van 45 m2 is per uur gemiddeld 0.28 kW x 45m2 = 12.6 kW aan energie nodig, dat is ongeveer 1,2 m3 aardgas.

Een elektrische terrasverwarmer, met een gemiddeld vermogen van 8 kW die jaarlijks 800 uur aan staat, verbruikt 6.400 kWh. Dat kost ongeveer € 1.280 (€ 0,20 per kWh) per jaar. De kosten van terrasverwarmers op gas en elektriciteit zijn vergelijkbaar.

Besparen in een paar stappen

Je terras zo comfortabel en voordelig mogelijk verwarmen hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  • Zorg dat het terras goed beschut is en bij voorkeur overkapt.
  • Stem het aantal heaters af op het te verwarmen oppervlak.
  • Kies voor plaatsing van de terrasverwarmers aan de gevel. Deze werken efficiënter dan losstaande apparatuur, omdat de gevel de warmte langer vasthoudt. Hang de heaters niet te hoog.
  • Hoe donkerder de bestrating op het terras, hoe beter deze warmte vasthoudt.
  • Gebruik aan/uitschakelaars op terrasruimte die niet constant gebruikt wordt, zoals een buitenruimte voor rokers.
  • Ideaal zijn heaters met bewegingssensor, die warmen alleen op wanneer dat nodig is.
  • Gebruik dimmers op de heaters. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur.
  • En natuurlijk is het altijd fijn als er dekentjes liggen, zodat de heaters net iets later aan kunnen. Besparend, en ouderwets gezellig bovendien.

 

Besparen met een dimmer: rekenvoorbeeld

De installatie van een dimmer op een heater kost tussen € 130 en € 300. Gemiddeld gebruikt een heater met een dimmer zo’n 75% van het maximale vermogen. Bij een terrasverwarmer van 8 kW bespaar je 2 kW per uur. Als de heater gemiddeld 800 uur per jaar aanstaat, bespaar je 1600 kW op jaarbasis. Op je energierekening bespaar je daarmee jaarlijks € 320. In een jaar verdien je de investering in een dimmer dus al terug.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer tips voor de horeca