1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Energie besparen in je nieuwe pand

Steek energie in je bedrijf en houd de kosten laag

Als energieadviseur gaat Max langs bij ondernemers die vragen hebben over hun stroomverbruik. Zoals bij een bedrijf dat net verhuisd is naar een nieuw kantoorpand. Een gebouw van nog geen vier jaar oud, en wat apparatuur betreft dik in orde: airconditioning, (vloer)verwarming door een hr-ketel, en klimaatsysteem en verlichting met bewegingssensoren. Toch lopen de maandelijkse energiekosten flink op. De hamvraag van de directeur: waar kunnen we besparen, en hoe pakken we dat aan?

Verlaag je kosten door energie te besparen

In veel bedrijven gaat stroom verloren wanneer apparaten onnodig worden gebruikt. Verwarming, computers, verlichting en airconditioning staan soms ’s nachts aan en zijn daarmee typische sluipverbruikers. Max geeft verschillende tips om het energieverbruik en de kosten zo laag mogelijk te krijgen.

Bespaar energie met deze 5 tips

1. Zonwering is een goed begin

Op warme zomerdagen werk je beter in een koel kantoor. Met goede zonwering kom je al een heel eind. Hou het warme zonlicht buiten en de deuren zo veel mogelijk gesloten, dan is de airconditioning al veel minder vaak nodig. Gaat de airco wel aan, koel dan niet meer dan vijf graden onder de buitentemperatuur.

2. Pompschakelaar verlaagt energieverbruik

Vloerverwarmingen hebben meestal klassieke pompen, zonder automatische regeling. Daardoor staan ze vaak onnodig aan. Plaats als eenvoudige en relatief goedkope oplossing een pompschakelaar bij de verdelers van je vloerverwarming. De verwarming gaat alleen aan als de thermostaat daarom vraagt, met 50% minder energieverbruik per jaar als resultaat. Jouw eenmalige investering kost rond de € 280.

3. A-labelpomp werkt efficiënt

Je cv-installatie op kantoor verwarmt elke ruimte onafhankelijk. De standaardpomp van de ketel met weersafhankelijke regeling staat het hele jaar door aan en verbruikt daardoor ongemerkt energie. Vervang deze door een energiezuinig exemplaar met een toerenregeling of A -label en bespaar tussen de 50% en 80% op je kosten per jaar. De aanpassingen en installatiekosten bepalen hoe snel je de investering terugverdient.

4. Gebruik bewegingssensoren

In de meeste bedrijfsruimtes heb je niet 24 uur per dag licht nodig, zoals op het toilet of in vergaderzalen. Door bewegingssensoren te plaatsen of lichtgroepen gedeeltelijk te schakelen, gaat de verlichting pas aan als dat nodig is. Automatische in- en uitschakeling is gebruiksvriendelijk, oogt luxe en verlaagt je energiekosten.

  • Bewegingssensoren kosten rond de € 150 inclusief plaatsing
  • Met één sensor bedien je meerdere armaturen
  • Hoeveel je bespaart, hangt af van je verbruik
  • De investering verdien je binnen drie jaar terug

5. Zonnepanelen besparen op lange termijn

Zonnepanelen leveren je uiteindelijk de grootste besparing op. Je eigen systeem met siliciumplaten zet licht om in stroom. Afhankelijk van het rendement dat je eruit haalt, kun je flink bezuinigen. Als zakelijke klant kun je ook nog profiteren van fiscaal voordeel op je investering; tot maar liefst 58%. Speciaal voor zonnepanelen geldt bijvoorbeeld de Energie Investering Aftrek (EIA).

Kijk voor meer informatie op onze pagina over zonne-energie voor het MKB

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies