1. MKB
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Cases
  4. Energie besparen doen we samen

Energie besparen doen we samen

Als ondernemer bespaar je energie samen met je medewerkers. Zij bepalen immers een groot gedeelte van het energieverbruik. Door ze goed voor te lichten maak je hen bewust van onnodig energiegebruik én mogelijke oplossingen. En het maakt je personeel extra betrokken bij hun werk.

Energiebesparing met het personeel

Samen met het personeel besparen: 'goed idee', dacht drukkerij De Bie uit het Vlaamse Duffel. De Bie was op duurzaam vlak al goed bezig. Met onder andere duurzame stroom uit maar liefst 3.000 m2 aan zonnepanelen en duurzame warmte via een warmtepomp. De volgende stap was de medewerkers betrekken bij energiebesparing. De drukker startte de campagne Start to Save. De campagne richt zich op gewenst gedrag, zoals als lichten niet onnodig laten branden, verwarming een graadje lager zetten, ramen sluiten als de airco aan staat. De Bie: "We zijn er zeker van dat dergelijke eenvoudige handelingen stilaan goede gewoontes worden. Deze duurzame aanpak helpt het milieu te beschermen en laat ons toe nog meer energie te besparen".

Flinke energiebesparing

Je bespaart al veel op je eneregiereking met kleine veranderingen. Onderzoek van onder andere Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel 5% tot 8% energiebesparing oplevert. Bespreek het met je personeel en wijs ze op gewenst en ongewenst gedrag.

Sluipverbruik zie je makkelijk over het hoofd, maar het voorkomen levert een flinke besparing op. Veel apparaten die uitstaan gebruiken nog steeds stroom als de stekker in het stopcontact zit, zoals printers, pc’s en laptops. Bespreek samen met je medewerkers om welke apparaten het gaat en hoe sluipverbruik te voorkomen. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan kan een handig hulpmiddel zijn. Die hoef je maar één keer uit te zetten. Met een kleine inspanning maken we samen een groot verschil.

Deel deze pagina