Bespaartips voor je salon aan huis

De eigenaresse van de net opgestarte beautysalon aan huis schrikt als ze de eerste tweemaandelijkse overzichten van haar slimme meter krijgt. Meteen gaan bij haar de alarmbellen rinkelen. Het energieverbruik stijgt wel heel erg snel, het elektriciteitsverbruik lijkt te verdubbelen. Energieadviseur Max gaat samen met de eigenaresse op onderzoek uit.

Energiebesparing is altijd mogelijk

Tot in de puntjes heeft de schoonheidsspecialiste alles uitgedacht. Van de inrichting tot aan haar energieverbruik. Het resultaat mag er zijn. Uit voorzorg heeft ze haar termijnbedrag voor energie iets verhoogd, maar toch is het elektriciteitsverbruik verdubbeld.

Die plotselinge verdubbeling van energieverbruik is een probleem waar veel zzp’ers met een beautysalon, kapsalon, pedicuresalon of massagesalon aan huis tegenaan lopen. Branchegebonden apparatuur en extra installaties zoals verlichting, verwarming en warmwaterproductie vragen veel energie. Maar energiebesparing is mogelijk. Samen met onderneemster loopt adviseur Max door de salon.

De wachtkamer

De salon is gemaakt in een deel van de garage van de drive-in woning. Twee kleine breedstralers belichten de wandschilderingen op de muur. Heel mooi, maar ze zijn ook goed voor 300 kWh per jaar, oftewel € 66 per jaar. De (professionele) koffiemachine verbruikt 550 kWh per jaar dat is een extra € 120 per jaar. De led-televisie staat dag en nacht aan, omdat de filmpjes van de verschillende behandelingen anders niet goed meer draaien. Dit zorgt voor een stijging van het elektriciteitsverbruik op jaarbasis met 460kWh (€ 101 per jaar). De totale wachtkamer zorgt voor een verhoging van het termijnbedrag met € 24 per maand.

De behandelingsruimte

In de salon is een systeemplafond gemaakt met tl-verlichting. Vanuit de basis is dit zuinige verlichting. De tl-verlichting geeft een verhoging van het elektriciteitsverbruik van 350 kWh per jaar (€ 77 per jaar). Daarnaast gebruikt de eigenaresse veel kleine apparatuur. Hoewel ze de apparatuur niet continu gebruikt en de meeste apparaten een laag vermogen hebben, zorgt deze apparatuur er wel voor dat het elektriciteitsverbruik omhoog gaat met ruim 800 kWh per jaar (€ 175 per jaar). Om de apparatuur schoon te maken en haar handen te wassen, heeft ze een close-in boiler geplaatst. Hierdoor gaat haar elektriciteitsverbruik omhoog met 400 kWh per jaar (€ 88 per jaar). Door de totale behandelruimte gaat haar termijnbedrag € 29 per maand omhoog.

Tips voor een lagere energierekening

Samenvattend is de totale verhoging van het elektriciteitsverbruik bijna 2.900 kWh per jaar. Het normverbruik voor elektriciteit voor een tweepersoonshuishouden is ongeveer 3.300 kWh. De salonhoudster heeft bijna een verdubbeling van het elektriciteitsverbruik. Hoewel er vanuit de basis niets verkeerd gaat in de salon, heeft de Max toch tips voor energiebesparing.

Tip 1
Vervang de halogeen breedstralers voor zuinige ledstralers en bespaar tot 60%.

Tip 2
De professionele koffiemachine staat continu aan. Door te kiezen voor een handzaam koffiezetapparaat met cups of pads, loopt de besparing op tot 70% van haar energieverbruik.

Tip 3
Laat apparatuur niet onnodig aan staan. De led-televisie is zuinig, maar omdat het de hele dag aanstaat verbruikt het toch flink. Het is technisch mogelijk om de filmpjes (ook na uitzetten van de televisie) de volgende dag gewoon weer af te draaien. De energiebesparing loopt op tot € 66 per jaar.

Deze bespaarmogelijkheden geven een besparing van bijna € 16 per maand. Dit is een besparing van 23% vergeleken met het huidige verbruik van de salon.

Wil jij ook besparen?

Ben je benieuwd of je ook kunt besparen op je energierekening? De technisch installateur bij jou in de buurt helpt je met een advies op maat.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze hebben op al je energievragen een antwoord. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk