Zoek de sluipverbruikers en bespaar op je energiekosten

Vrijwel elke onderneming waar energieadviseur Max Nuyens een bezoek aan brengt, kan een hoop energie besparen. Dat bleek ook bij een café-eigenaar die Max' hulp inschakelde na het ontvangen van de eerste jaarafrekening. Na een bezoek in het café gaf Max de volgende tips.

Onnodig energieverbruik

Max: “De eigenaar heeft het café onlangs overgenomen. Zijn volledige aandacht gaat naar het klussen in de zaak en het inwerken van het personeel. Op de eerste jaarafrekening moest hij flink bijbetalen. Tijdens mijn bezoek ontdekte ik al snel de oorzaken hiervan.”

“De vorige eigenaar heeft destijds een rookruimte met afzuiginstallatie gemaakt om aan de tabakswet te voldoen,” gaat hij verder. “Bij de intrede van het rookverbod in cafés verdween de rookruimte en werd de afzuiginstallatie afgekoppeld. Dat de installatie nog steeds aanstond wist de nieuwe eigenaar niet. Dit creëerde een onnodig energieverbruik van 700 kWh per jaar.”

Vervang de radiatorknop

In de opslagruimte voor dranken stond een kapotte radiatorknop, waardoor de temperatuur boven de 27 graden was. Max: “In dezelfde ruimte staat ook een koelcel. Om van binnen te koelen geeft een koelcel aan de buitenkant warmte af. Deze warmte werd niet naar buiten afgevoerd, maar stroomde de toch al hete ruimte in.”

Max gaf een aantal goede adviezen:

  • Repareer de radiatorknop en zet deze op vorstbeveiliging. Het is namelijk nooit kouder dan vijf graden in de opslagruimte. Deze aanpassing kost ongeveer € 50 en is in een half jaar terugverdiend.
  • Zet het ventilatierooster open. Hierdoor kan de warmte uit de ruimte ontsnappen.
  • Sluit de afzuiginstallatie uit de voormalige rookruimte aan op de opslagruimte. Hiermee blijft de temperatuur permanent tussen de acht en tien graden.

Installeer een bewegingsmelder

Er was ook een probleem met de verlichting van de opslagruimte. Door verbouwingen kon het licht niet meer uitgeschakeld worden. Doordat de verlichting de hele tijd aanstaat verbruikt het 1.500 kWh per jaar. Door een bewegingsmelder te installeren wordt het probleem opgelost. Het licht brandt dan slechts ongeveer 5 uur per dag, hij bespaart hiermee 1.200 kWh per jaar. De kosten van de bewegingsmelder zijn in een jaar terugverdiend.

“Het loont dus echt de moeite om alle hoeken en gaten van je bedrijf te (laten) controleren op sluipverbruik. Praktische tips en voordelige oplossingen leveren simpel en snel resultaat op. Goed voor het milieu en je balans,” zegt Max.

Ook is alle werkverlichting vervangen door led installaties: "Wij gaan ‘s ochtends vroeg open en sluiten vaak pas na middernacht. Ledverlichting is dan goedkoper. En je kunt een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek voor ondernemers."

Meten is weten

De eigenaar vertelt dat er veel kansen zijn om duurzamer te ondernemen, als je maar in de gaten houdt wat er gebeurt binnen je bedrijf: "We hebben onlangs onze keuken verbouwd. De koelkasten hebben we vervangen door vijf eco-coolers. Dat is een forse investering, maar ze verbruiken veel minder energie. En ze draaien 365 dagen per jaar, dus je kunt precies berekenen wanneer je die investering hebt terugverdiend. Dat geldt voor meer dingen. Wij werken met een verwarmingsunit die warme lucht hergebruikt. Daarin zitten meters die bepalen hoeveel lucht van buiten erbij moet. En veel van de elektrische apparatuur die we gebruiken is aangesloten op een computersysteem dat ’s nachts voor korte periodes apparaten uitschakelt om energie te besparen. Het zijn allemaal kleine stapjes die je helpen om slim en zuinig te werken."

Teamprestatie

Ook laat de eigenaar weten dat het belangrijk is dat je de medewerkers medeverantwoordelijk maakt: "Het is een kwestie van planning en logistiek. Als interieurverzorgers in alle ruimtes tegelijk gaan schoonmaken moet overal het licht en de verwarming aan. Niet nodig, doe het ruimte voor ruimte. De koks waren gewend om, zodra ze binnenkwamen, afwasmachines en ovens aan te zetten. Dat is inefficiënt, want de boiler moet eerst opwarmen. Afvalscheiding, ook zo iets: als je dat goed doet, heb je minder afvalkosten. Ik bespreek dat soort zaken geregeld met mijn medewerkers. Dan wordt het op een gegeven moment een automatisme. Ik let natuurlijk op de kosten, maar als je de besparing die het oplevert zichtbaar maakt en af en toe complimenten terugkoppelt, vindt iedereen dat fijn. En je kunt de medewerkers belonen door bijvoorbeeld meer uit te pakken bij een bedrijfsuitje. Zo maak je het een teamprestatie."

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies