1. Home
 2. Kennis
 3. Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Wist je dat de afmetingen van zonnepanelen voor op het dak tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Een veel voorkomende afmeting van een zonnepaneel is 175 x 104 centimeter. Kleinere zonnepanelen zijn vaak minder rendabel. En grotere panelen zijn lastig te hanteren.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen

We begrijpen dat je benieuwd bent hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt leggen. Logisch dat je dan wilt weten welke afmetingen van zonnepanelen gangbaar zijn. Weet wel dat het niet alleen gaat om de ruimte op je dak en de afmeting van het zonnepaneel. Soms passen er vanwege een schoorsteen of dakkapel minder zonnepanelen op je dak.

Benieuwd hoe dat bij jou zit? Onze Zonnepanelen Check raadpleegt op basis van je postcode een luchtfoto van jouw dak. Zo wordt een schatting gemaakt van hoeveel panelen er op je dak passen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van je nodig. Na jouw offerte-aanvraag bellen we je daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

Puzzelen met afmetingen zonnepanelen

Het is trouwens niet zo dat je op basis van de afmetingen van zonnepanelen meerdere formaten door elkaar kunt ‘puzzelen’. De zonnepanelen hebben bij voorkeur allemaal hetzelfde formaat en vermogen, anders bepaalt het kleinste zonnepaneel de totale opwek omdat ze net als bij kerstverlichting allemaal in serie staan. En dat is niet gunstig. Je kunt het wel anders doen, bijvoorbeeld door alle zonnepanelen te voorzien van optimizers en ze te combineren met de SolarEdge omvormer. Daarmee komen alle panelen parallel aan elkaar te staan. Op die manier presteren ze wél optimaal.

Power optimizer

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van het zonnepaneel dat wij op je dak leggen (gemiddeld 168 x 100 cm) is het meest gebruikte formaat voor woningen. Zo’n zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Grotere afmetingen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 200 x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12.

Groter is niet altijd beter 

Kijk je naar de fysieke grootte van zonnepanelen, dan is groter niet per se beter. Denk maar eens aan het formaat van een USB-stick of harde schijf. Interessanter is het vermogen van een zonnepaneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoeveel Wattpiek (Wp) wekt het zonnepaneel op? Wat is de opbrengst per vierkante meter. We weten dat er zonnepanelen zijn die fysiek dezelfde afmetingen hebben, maar qua vermogen van elkaar verschillen. 

Wij verkopen zonnepanelen met afmetingen van circa 1800 x 1000 mm. De precieze afmetingen verschillen iets per paneel. Hieronder zie je de afmetingen van de panelen die je op dit moment bij ons kunt aanschaffen.

Onze zonnepanelen: afmeting en vermogen in één overzicht

 • Premium Power

  Premium Power zonnepanelen

  375 Wattpiek

  • 375 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1768 mm x 1042 mm x 40 mm
  *tijdelijk niet leverbaar*
 • Excellent Power

  zonnepaneel

  405 Wattpiek

  • 405 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1925 mm x 1040 mm x 35 mm
  Excellent Power
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  365 Wattpiek

  • 365 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 1755 mm x 1038 mm x 35 mm
  High Power

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Zonnepanelen kopen