1. Home
  2. Kennis
  3. Windmolenpark Noordzee

Windmolenparken op de Noordzee

Ons land is de perfecte plek voor windmolens: het waait vaak en hard. Nederland heeft de ideale omstandigheden voor het opwekken van duurzame, groene energie uit wind. De meeste windmolens in Nederland vind je op dit moment aan land. Maar ook de windparken op de Noordzee zijn erg belangrijk voor onze duurzame energievoorziening. In dit artikel lees je onder andere waarom we windmolenparken op de Noordzee nodig hebben. Ook zetten wij alle huidige windmolenparken op de Noordzee op een rij, en lees je over de toekomstige offshore windparken die Vattenfall gepland heeft.

Daarom ook windmolens op zee

De Rijksoverheid wil dat vanaf 2020 14% van alle energie uit duurzame energiebronnen zoals windenergie komt. In 2030 is deze doelstelling zelfs ten minste 37%. Vanuit Vattenfall leveren wij een belangrijke bijdrage aan het halen van deze doelstelling. Dit doen we onder andere door het bouwen van nieuwe windmolenparken op land én op de Noordzee. Verderop in dit artikel lees je hier meer over. 

Windparken spelen dus een belangrijke rol bij duurzame energievoorziening. Maar met alleen windparken op land gaan we de doelstellingen voor 2020 en 2030 niet halen. Hiervoor hebben we ook windparken op zee nodig. Op zee is er namelijk meer ruimte voor grotere windparken. Daarnaast waait het over het algemeen harder op zee en is de wind meer constant. Dit zorgt ervoor dat windmolens op zee ook meer windenergie kunnen opwekken.

Huidige en toekomstige windparken op de Noordzee

Op dit moment zijn er 4 windmolenparken op de Noordzee: windpark NoordzeeWind (Vattenfall en Shell), het Prinses Amaliawindpark, windmolenpark Luchterduinen en windpark Gemini. Al deze windmolens bij elkaar hebben ongeveer een totaal vermogen van 1 GigaWatt (GW). Voor 2030 zal er voor 11 GW aan nieuwe windmolenparken op de Noordzee worden gebouwd. Dit is genoeg vermogen voor 8,5% van alle energie in Nederland.

Het grootste subsidievrije offshore windpark ter wereld

In 2023 zal Vattenfall het eerste subsidievrije windpark in Nederland op de Noordzee hebben gebouwd: Hollandse Kust Zuid 1 & 2. Dit windpark komt 22 kilometer voor de kust van Nederland, ter hoogte van Leiden. Voor dit project zal er voor 750 MW aan windmolens met een zeer krachtig vermogen komen. Dit is genoeg om 1 tot 1,5 miljoen huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien. Holland Kust Zuid 1 en 2, zijn de eerste delen van totale windpark dat Vattenfall bouwt. Na 1 en 2 bouwt Vattenfall ook 3 en 4, dat vanaf 2023 operationeel is. Hiermee komt het totale vermogen op 1500 MW, met ongeveer 150 windmolens, genoeg voor 2 tot 3 miljoen huishoudens. Hiermee is Hollandse Kust Zuid 1,2,3 en 4 het grootste subsidievrije offshore windpark ter wereld.

Deel deze pagina