1. Home
  2. Kennis
  3. Windmolenpark Noordzee

Windmolenparken op de Noordzee

Ons land is de perfecte plek voor windmolens: het waait vaak en hard. Nederland heeft de ideale omstandigheden voor het opwekken van duurzame, groene energie uit wind. Veel windmolens in Nederland vind je op dit moment aan land. Maar ook de windparken op de Noordzee zijn erg belangrijk voor onze duurzame energievoorziening. 

Daarom ook windmolens op zee

De Rijksoverheid wil dat vanaf 2030 minimaal 27% van alle energie uit duurzame energiebronnen zoals windenergie komt. Vanuit Vattenfall leveren we een belangrijke bijdrage aan het halen van deze doelstelling. Dit doen we onder andere door het bouwen van nieuwe windmolenparken op land én op de Noordzee. Verderop in dit artikel lees je hier meer over. 

Windparken spelen dus een belangrijke rol bij duurzame energievoorziening. Maar met alleen windmolens op land gaan we de doelstellingen voor 2030 niet halen. Hiervoor hebben we ook windparken op zee nodig. Op zee is er namelijk meer ruimte voor grotere windparken. Daarnaast waait het over het algemeen harder op zee en is de wind meer constant. Dit zorgt ervoor dat windmolens op zee ook meer windenergie kunnen opwekken.

Bekijk onze CO2-roadmap

Hier liggen de windparken op de Noordzee

Op de website windopzee.nl van de overheid zie je precies waar de windparken liggen of nog komen te liggen. Het allereerste Nederlandse windpark op zee (gebouwd in 2007) staat bij Egmond aan Zee. 

We bouwen windpark Hollandse Kust Zuid geheel subsidievrij

In 2023 zullen we ons eerste subsidievrije windpark in Nederland op de Noordzee hebben gebouwd: Hollandse Kust Zuid 1 & 2. Dit windpark komt zo'n 18,5 kilometer voor de kust van Nederland, ter hoogte van Leiden.

Hollandse Kust Zuid in aanbouw

Deel 1: Hollandse Kust Zuid 1 en 2

Hollandse Kust Zuid 1 en 2 zijn de eerste delen van het totale windpark dat we als Vattenfall daar bouwen. In dit gedeelte van het project zal er voor 750 MW aan windmolens met een zeer krachtig vermogen komen. Dit is genoeg om 1 tot 1,5 miljoen huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien. 

Deel 2: Hollandse Kust Zuid 3 en 4

Na 1 en 2 bouwen we ook Hollandse Kust 3 en 4, dat naar verwachting vanaf 2023 operationeel is. In dat gedeelte komt er nog eens 750 MW aan windmolens bij. Dat brengt het totale vermogen van heel Hollandse Kust Zuid op 1500 MW, met ongeveer 140 windmolens, genoeg voor 2 tot 3 miljoen huishoudens.

Deel deze pagina