Basiskennis windmolens

Windmolens gaan hand in hand met ons Nederlandse landschap. Vooral als je door haven-, kust- en poldergebieden rijdt kom je deze indrukwekkende turbines tegen. In ons land hebben wij ten slotte de ideale omstandigheden voor het opwekken van energie uit wind: het waait hard en veel. In dit artikel leggen wij je uit hoe een windmolen werkt. Ook gaan we in op welke soorten windmolens er zijn, lees je over de hoogste windmolen ter wereld en meer.

Windmolens zijn onmisbaar voor fossielvrij leven

Wij hebben bij Vattenfall het doel om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Met onze windmolens zetten wij mooie stappen richting dit doel. Want mede dankzij onze windmolens kun je bij ons terecht voor echte groene stroom. 100% opgewekt uit fossielvrije, duurzame energiebronnen. Wij zijn een van de koplopers ter wereld als het gaat om windmolens: op dit moment beheren wij er 1070. Deze windmolens zijn verdeeld over windparken op land en zee in 5 landen: Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe werkt een windmolen?

Een windmolen zet windenergie om tot groene stroom. In een notendop gebeurt dit zo:

  1. Allereerst zorgt de wind ervoor dat de rotorbladen (de wieken) van de windmolen gaan draaien. De rotorbladen zitten vast aan de rotorkop. Door het draaien van de rotorbladen gaat ook de rotorkop draaien.

  2. De rotorkop zit vast aan de gondel. De gondel zit helemaal bovenaan de windmolen. In de gondel zitten verschillende onderdelen, waaronder een generator en een transformator. De generator wordt aangedreven door het draaien van de rotorkop. De energie die hierbij vrijkomt zet de generator vervolgens om tot stroom. Bij dit proces kun je ook wel denken aan een hele grote dynamo. Net als een dynamo, maakt de generator namelijk gebruik van magneten om wisselstroom op te wekken.

  3. De wisselstroom die de generator opwekt is qua spanning nog niet geschikt voor het elektriciteitsnet. Deze is namelijk te laag. Hierbij komt de transformator om de hoek kijken. De transformator verhoogt de spanning van de stroom zodat deze het juiste niveau heeft voor ons elektriciteitsnet. Daarna wordt de stroom naar beneden geleid naar het elektriciteitsnet, via een hoogspanningskabel die door de mast van de windmolen loopt.

Soorten windmolens: van groot tot klein

De windmolen zoals we die allemaal kennen, is het type windmolen die we hierboven hebben beschreven. Dit type windmolen noem je ook wel een windturbine. Deze windturbines vind je voornamelijk in grote windparken op zee of aan land in kust- en poldergebieden. Deze zeer grote, moderne windmolens zetten grootschalig windenergie om tot groene stroom.

Er zijn ook kleine windmolens die geschikt zijn voor particulieren. Deze kleine windmolens plaats je op het dak of in de tuin. Met deze windmolens wek je je eigen windenergie op. Het doel van zo’n kleine windmolen is vergelijkbaar met zonnepanelen: wind- of zonne-energie omzetten in groene stroom voor thuis. Maar in tegenstelling tot zonnepanelen, kiezen weinig huishoudens op dit moment voor deze kleine windmolens. Dit heeft onder andere te maken met de hoge aanschafkosten en een aantal praktische voorwaarden. Zo heb je onder andere een vergunning nodig voor de plaatsing van zo’n windmolen en moet er veel wind aanwezig zijn op de locatie.

Windmolens wekken steeds meer energie op

Windmolens zijn door de jaren heen verdubbeld in hoogte. Waar ze in de jaren ‘90 nog gemiddeld 50 meter hoog waren, hebben ze tegenwoordig alweer een hoogte van gemiddeld 100 meter. Maar we zijn nog niet klaar: naar verwachting worden windmolens in de toekomst alleen maar hoger en hoger. En hoe hoger de windmolens, hoe meer fossielvrije energie ze kunnen opwekken. Dat komt doordat het hoger in de lucht vaker en krachtiger waait. Daarnaast worden de wieken van windmolens steeds langer. En ook dat zorgt ervoor dat een windmolen meer wind vangt en dus meer energie kan opwekken.

's Werelds hoogste windmolen staat in Nederland

De hoogste windmolen ter wereld staat op dit moment in Nederland. Op de Rotterdamse Maasvlakte staat de Haliade-X, een windmolen van maar liefst 260 meter hoog. Dat is bijna net zo hoog als de Eiffeltoren. Deze windmolen wordt in de komende jaren als prototype getest. Als alles goed gaat is het de bedoeling dat dit type windmolens grootschalig op zee worden geplaatst.

Deel deze pagina