wat is domotica

Wat is domotica? Dat leggen we graag uit.

Wat is domotica, vraag je je misschien af. Wij vertellen je er graag wat meer over. Domotica is een verzamelnaam voor slimme apparaten die ervoor kunnen zorgen dat je comfortabeler woont of energie bespaart. Met domotica automatiseert je jouw huis tot een smart home. Denk aan verlichting die automatisch aanspringt als je een kamer binnenloopt of een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat er nooit onnodig wordt gestookt. Goed idee toch?

Domotica: betekenis en synoniemen

Veel mensen willen weten waar het woord domotica vandaan komt en wat de betekenis ervan is. Om de betekenis van domotica te begrijpen, is het handig om te weten dat het woord een samentrekking is van het woord van domus (Latijn voor huis) en telematica. Het woord telematica staat voor telecommunicatie, informatica en hoe die twee gebieden samen toegepast worden. Denk aan het communiceren van twee apparaten onderling. De tweede helft van de samentrekking van domotica zou overigens ook van de woorden robotica of informatica kunnen komen.

Voor slimme huizen, zelflerende apparaten en huisrobots zijn inmiddels meerdere termen. Soms verschilt de betekenis daarvan een klein beetje, maar al deze termen hebben een overlap en betekenen min of meer hetzelfde:

 • Slimme of smart apparatuur: bijvoorbeeld slimme verlichting, slimme thermostaat, smart speakers.
 • Smart home: hier denken we niet aan één slimme speaker in huis, maar aan een huis waar meerdere systemen of slimme apparaten geautomatiseerd met elkaar samenwerken.
 • Internet of things: Onderling en met het internet verbonden apparaten die met elkaar ‘praten’.
 • Domoticasysteem: ook hier denken we niet alleen aan één slim apparaat, maar aan meerdere slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ en zo een domoticasysteem vormen.

Domotica en het delen van gegevens

Kan jouw slimme ijskast straks doorgeven aan de supermarkt welke producten je nodig hebt? En vind je het dan prettig als je slimme ijskast ook communiceert met je slimme weegschaal? We begrijpen dat die gedachte al wat minder prettig is. Niet alle toepassingen met domotica klinken even aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een hartslagmeter en weegschaal die gegevens doorsturen naar je verzekering.

Soms kunnen domotica ook voor wat onbehagen zorgen, voornamelijk als het om privacy gaat. Heel begrijpelijk, want het is zeker zinvol om na te denken welke persoonlijke gegevens je met wie deelt en wat ermee gebeurt.

Waarom domotica en een smart home?

Domotica belooft jouw huis slimmer te maken Dat is het idee. Slimme apparaten kunnen jouw wooncomfort verhogen, voor je veiligheid zorgen of energie besparen. Wil je dat jouw favoriete muziek afgespeeld wordt als je wakker wordt? Of dat je ijskast je waarschuwt als de melk bijna op is? Verwacht je een alarm als een onbekende het huis binnenkomt of de temperatuur in huis te hoog wordt? Er zijn allerlei toepassingen denkbaar en echt interessant wordt het als domotica met elkaar kan ‘praten’ zoals in een smart home of via een domoticasysteem.

Apparaten die met elkaar praten

De gedachte van een smart home is dat het smart home systeem zichzelf verbetert aan de hand van jouw gedrag. Om het je zo prettig mogelijk te maken moet domotica onderling kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk prettig als alle fabrikanten één protocol gebruiken.

Slimme systemen

Via een domoticasysteem kan je domotica aan elkaar verbinden zodat de verschillende slimme apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die je gewoon met je stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n assistent op de markt. Enkele voorbeelden:

 • Apple: Homekit
 • Amazon: Alexa
 • Google: Home
 • Samsung: SmartThings

Niet al deze systemen gebruiken dezelfde protocollen (taal). Daarom kun je niet alle domotica hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Homey.

Wat is domotica: voorbeelden

Wat is domotica die veel mensen nu al gebruiken? Een voorbeeld hiervan is een slimme thermostaat. Hiermee kan je energie besparen. Zo’n slimme thermostaat kan op afstand bediend worden, maar bijvoorbeeld ook leren van jouw gedrag. De thermostaat weet op welke tijden je er niet bent of slaapt. Je hoeft er dan niet zelf aan te denken om de thermostaat een paar graden later te zetten. Meer voorbeelden:

 • Slimme verlichting
 • Smart speaker
 • Robotstofzuiger
 • Brandbeveiliging
 • Slimme garagedeuren
 • Slimme vaatwasser
 • Slimme sloten
 • Slimme stekkers
 • Automatische zonwering of gordijnen

Benieuwd naar meer voorbeelden van domotica? Bekijk ook domotica in huis: de 5 meest opmerkelijke gadgets.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?