1. Home
 2. Kennis
 3. Wat is domotica?

Wat is domotica?

Wat is domotica, vraag je jezelf misschien af? Domotica is een verzamelnaam voor slimme apparaten die ervoor zorgen dat je comfortabeler woont of energie bespaart. Met domotica automatiseer je een huis tot een smart home. Denk aan verlichting die automatisch aanspringt als je een kamer binnenloopt of een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat er nooit onnodig wordt gestookt.

Domotica: betekenis en synoniemen

Veel mensen willen weten wat het woord domotica betekent. Om de betekenis van domotica te begrijpen, is het handig om te weten dat domotica een samentrekking is van het woord domus (Latijn voor huis) en telematica. Telematica staat voor telecommunicatie, informatica en hoe die twee gebieden samen toegepast worden. Denk de communicatie tussen twee apparaten onderling. De tweede helft van de samentrekking van domotica zou ook van de woorden robotica of informatica kunnen komen.

Voor slimme huizen, zelflerende apparaten en huisrobots zijn meerdere termen. Soms verschilt de betekenis daarvan, maar al deze termen hebben een overlap en betekenen min of meer hetzelfde:

 • Slimme of smart apparatuur:bijvoorbeeld slimme verlichting, slimme thermostaat, smart speakers.
 • Smart home:hier denken we niet aan één slimme speaker in huis, maar aan een huis waar meerdere systemen of slimme apparaten automatisch met elkaar samenwerken.
 • Internet of things:Onderling en met het internet verbonden apparaten die met elkaar ‘praten’.
 • Domoticasysteem:ook hier denken we niet alleen aan één slim apparaat, maar aan meerdere slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ en zo een domoticasysteem 

Domotica en het delen van gegevens

Er zijn toepassingen van domotica mogelijk waar niet iedereen behoefte aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan een hartslagmeter en weegschaal die gegevens doorsturen naar je verzekering.

Soms kunnen domotica voor weerstand zorgen, vooral als het om privacy gaat. Het is zeker zinvol om na te gaan hoe er met je persoonlijke gegevens wordt omgegaan.

Voordelen domotica en een smart home

Domotica belooft je huis slimmer te maken. Dat is het idee. Slimme apparaten kunnen je wooncomfort verhogen, voor je veiligheid zorgen of energie besparen. Bijvoorbeeld door favoriete muziek af te spelen als je wakker wordt. Of dat je ijskast je waarschuwt als de melk bijna op is. Er zijn allerlei toepassingen denkbaar. Het wordt echt interessant als domotica met elkaar kan ‘praten’ zoals in een smart home of via een domoticasysteem.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor ons product Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals ons product MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Pratende apparaten dankzij domotica

De gedachte van een smart home is dat het smart home systeem zichzelf verbetert aan de hand van je gedrag. Om het je zo prettig mogelijk te maken moet domotica onderling kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het handig als alle fabrikanten één ‘taal’ gebruiken.

Slimme systemen

Via een domoticasysteem verbindt je domotica aan elkaar zodat de slimme apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die je gewoon met je stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels een virtueel assistent op de markt. Enkele voorbeelden:

 • Apple: Homekit
 • Amazon: Alexa
 • Google: Home
 • Samsung: SmartThings

Niet al deze domotica systemen gebruiken dezelfde protocollen (taal). Daarom kun je niet alle domotica hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Homey.

Wat is domotica: voorbeelden

Domotica wordt tegenwoordig al gebruikt in het dagelijks leven. Een voorbeeld hiervan is een slimme thermostaat. Hiermee bespaar je je energie. Een slimme thermostaat kan op afstand bediend worden, maar bijvoorbeeld ook leren van je gedrag. De thermostaat weet op welke tijden je er niet bent of slaapt. Je hoeft de thermostaat dan niet meer zelf lager te zetten. Meer voorbeelden:

 • Slimme verlichting
 • Smart speaker
 • Robotstofzuiger
 • Brandbeveiliging
 • Slimme garagedeuren
 • Slimme vaatwasser
 • Slimme sloten
 • Slimme stekkers
 • Automatische zonwering of gordijnen

Benieuwd naar meer voorbeelden van domotica? Bekijk ook domotica in huis: de 5 meest opmerkelijke gadgets.

Deel deze pagina

Lees meer over energie