Verschil energielabel A en B

Energielabel A en B zijn beide ‘groene’ energielabels. Dat betekent dat deze energielabels alleen aan huizen worden toegekend waarin veel energiebesparende maatregelen zijn genomen. De labels hebben overeenkomsten, maar zijn niet voor niets verschillende labels. Benieuwd naar het verschil tussen energielabel A en B? Wij leggen het je graag uit.

Wat is het verschil tussen energielabel A en B?

Het verschil tussen energielabel A en B zit vaak in het gemis aan één of meerdere energiebesparend maatregelen. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat wanneer je bij een energielabel B huis zonnepanelen op het dak legt, dit huis vervolgens energielabel A toegekend krijgt. Een verouderde cv-ketel zou ook een oorzaak kunnen zijn. In dit geval zou je door bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen een stapje dichter bij energielabel A kunnen komen. Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen om van een energielabel B huis naar een energielabel A huis te komen, is per woonsituatie verschillend.

Via verbeterjehuis.nl bekijk je gemakkelijk en snel welke maatregelen je nog kunt nemen om jouw huis van een energielabel B huis naar een energielabel A huis te transformeren. Je kunt na het invullen van de test kiezen welke maatregel je zou willen nemen. Je krijgt dan meteen te zien hoeveel je per jaar meer kunt besparen door deze maatregel te nemen. Op deze manier bereken je daarnaast gemakkelijk hoe lang je erover doet om deze energiebesparende maatregelen terug te verdienen.

Is het verschil tussen energielabel A en B te verwaarlozen?

Je vraagt zich misschien af het verschil tussen energielabel A en B te verwaarlozen is. Het zijn beide groene labels, toch? Het is per woonsituatie verschillend welke energiebesparende maatregelen het verschil maken tussen deze twee labels. Het is dus lastig om te bepalen welk verschil je zal ervaren tussen de twee labels en of dit te verwaarlozen is. Het is wel een feit dat je in een energielabel-A-huis minder CO2 uitstoot dan in een energielabel-B-huis. Toewerken naar een huis met energielabel A brengt u dus weer dichterbij een zo duurzaam mogelijk bestaan. Dit doel alleen al is volgens ons een niet te verwaarlozen streven.

Interessant artikel?