1. Home
  2. Kennis
  3. Groene energieleverancier

4 vragen aan een groene energieleverancier

We zorgen ervoor dat jouw energie steeds groener wordt, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Op dit moment verkopen we ook nog standaard stroom en aardgas. Dit gaan we anders doen. We maken stappen naar fossielvrije energie. Daarvoor maken we gebruik van duurzame oplossingen. We beantwoorden 4 vragen over groene energie.

1. Waarom is niet al jullie energie groen?

Op dit moment produceren we samen met alle groene energieleveranciers in Nederland nog niet genoeg duurzame energie om heel Nederland te voorzien. We hebben nog een back-up nodig. We zijn dus naast groene energieleverancier ook leverancier van niet-duurzaam geproduceerde energie. Daar zijn we eerlijk over. We leveren op dit moment naast duurzaam, groen gas ook nog 'standaard' gas. Wél investeren fors we in duurzame oplossingen. Zo verwarmen we huizen met restwarmte uit de industrie. Als je meer wilt weten over groene stroom en groen gas, bekijk dan ook:

2. Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Standaard en groene energie worden via hetzelfde stroom- en gasnet aan jou geleverd. Het verschil tussen standaard en groen zit in de manier waarop de energie is opgewekt. Standaard energie is opgewekt uit fossiele brandstoffen, groene energie uit duurzame energiebronnen. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs dat groene stroom en groen gas ook echt duurzaam is opgewekt. Wanneer een organisatie groene energie produceert en aan het stroom- of gasnet levert, krijgt deze organisatie daar een certificaat voor. Dat heet een Garantie van Oorsprong (GvO), ook wel groencertificaat genoemd. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit voor groene stroom. Voor groen gas doet Vertogas dit. Groene energieleveranciers die zelf groene energie produceren kunnen hiermee altijd aantonen dat de stroom die ze verkopen ook echt groen is.

3. Wat is sjoemelstroom en verkopen jullie het?

Sjoemelstroom is stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Dat zit zo: om te bewijzen dat groene stroom écht groen is, krijgt elke megawattuur groene stroom een groencertificaat ofwel Garantie van Oorsprong (GvO). Een soort keurmerk eigenlijk. Dat geldt voor heel Europa. Maar het ene land produceert meer groene stroom dan het andere. Zij houden dan ook groencertificaten over. In die certificaten wordt gehandeld. En de groen stroom zelf? Die blijft in het land achter. Zo kan het gebeuren dat een bedrijf in Nederland goedkope 'standaard' stroom inkoopt en daar GvO-certificaten uit Noorwegen ‘opplakt’. Deze stroom mogen ze verkopen als groene stroom, maar is dat eigenlijk niet. Dat noemen we sjoemelstroom.

Wij leveren zowel standaard- als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Wij willen bijdragen aan de duurzame stroomproductie in Nederland. Daarom kopen we alleen groene stroom in die in Nederland is opgewekt, met een Nederlands GvO-certificaat. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit voor groene stroom. Op jouw stroometiket lees je precies waar jouw stroom vandaan komt.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt. In 2017 was het ruim 22% en in 2021 zitten we al boven de 70%. Bekijk ons stroometiket

4. Wie is de groenste energieleverancier?

Elke groene energieleverancier heeft zijn sterke punten. Het is maar net welke  punten voor jou het zwaarst wegen. Ons advies: bekijk ook of een leverancier investeert in duurzame energievoorzieningen in Nederland. Want op dat gebied moet er nog heel veel gebeuren. Onze ambitie is duidelijk. Wij investeren zelf in het opwekken van duurzame energie in Nederland. Alles om te zorgen dat we binnen één generatie vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Meer over energie