1. Home
  2. Kennis
  3. Groene energieleverancier

5 vragen aan een groene energieleverancier

Als groene energieleverancier zorgen wij ervoor dat je energie steeds groener wordt, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Op dit moment verkopen we ook nog ‘grijze’ stroom en gas. Dit gaan we anders doen. Wij maken stappen naar fossielvrije energielevering. Daarvoor maken we gebruik van duurzame oplossingen. Meer weten? We beantwoorden 5 vragen over groene energie.

1. Waarom is niet al jullie energie groen?

Op dit moment produceren we samen met alle groene energieleveranciers in Nederland nog niet genoeg duurzame energie om heel Nederland te voorzien. We hebben dus nog een back-up nodig en die verzorgen we dan ook. We zijn dus naast groene energieleverancier ook leverancier van niet duurzaam geproduceerde energie. Daar zijn we eerlijk over. We leveren op dit moment naast duurzaam, groen gas ook nog 'gewoon' gas. Wél investeren fors we in duurzame oplossingen. Zo verwarmen we huizen met restwarmte uit de industrie. Als je meer wilt weten over groene stroom en groen gas, bekijk dan ook:

2. Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs dat groene stroom ook echt duurzaam is opgewekt. Grijze en groene stroom lopen gewoon over hetzelfde stroomnet. Het verschil tussen grijze en groene stroom zit in de manier waarop de stroom is opgewekt. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen, groene stroom uit duurzame energiebronnen. Wanneer een organisatie groene stroom produceert en aan het stroomnet levert, krijgt deze organisatie daar een certificaat voor. Dat heet een Garantie van Oorsprong (GvO), ook wel groencertificaat genoemd. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit. Groene energieleveranciers die zelf groene energie produceren kunnen hiermee altijd aantonen dat de stroom die ze verkopen ook echt groen is.

3. Wat is sjoemelstroom en verkopen jullie het?

Wij leveren zowel grijze als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Met sjoemelstroom wordt stroom bedoeld dat als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat vooral om bedrijven die goedkope 'grijze' stroom inkopen om aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd.

4. Waarom hebben jullie nog een kolencentrale?

Onze laatste kolencentrale staat in Amsterdam: de Hemwegcentrale. Kolen zijn niet duurzaam. In Nederland wordt op dit moment nog niet genoeg duurzame stroom opgewekt. Wij kunnen daarom niet ontkennen dat we die grijze energie nog nodig hebben. In de overgang naar duurzame energielevering zorgen we dat de levering van elektriciteit door blijft gaan. In 2020 gaat de centrale echt dicht. Het terrein zelf sluiten we niet. Dat gaan we inzetten om duurzame energie te leveren.

5. Wie is de groenste energieleverancier?

Dit is geen gemakkelijke vraag. Wij kunnen je niet vertellen dat wij de groenste energieleverancier zijn. We verkopen tenslotte ook nog grijze stroom en gas, naast al onze duurzame energie. Ook is het niet zo makkelijk om een andere energieleverancier aan te wijzen die het meest groen is.

Elke groene energieleverancier heeft zijn sterke punten. Het is maar net welke  punten voor jou het zwaarst wegen. Ons advies: bekijk ook of een leverancier investeert in duurzame energievoorzieningen in Nederland. Want op dat gebied moet er nog heel veel gebeuren. Onze ambitie is duidelijk. Wij investeren zelf in het opwekken van duurzame energie in Nederland. Alles om te zorgen dat we binnen één generatie vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en MixGroen Gas.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Meer over energie