Groene energieleverancier

5 vragen aan een groene energieleverancier

Als groene energieleverancier zorgen wij ervoor dat jouw energie steeds groener wordt, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Maar eerlijk is eerlijk: op dit moment verkopen we ook nog ‘grijze’ stroom en gas. Samen met jou willen we dat anders doen. We zoeken naar duurzame oplossingen voor onze energiebehoefte. Meer weten? We beantwoorden 5 vragen over groene energie.

1. Waarom is niet al jullie energie groen?

Op dit moment produceren we samen met alle groene energieleveranciers in Nederland nog niet genoeg duurzame energie om heel Nederland te voorzien. We hebben dus nog een back-up nodig en die verzorgen we dan ook. We zijn dus naast groene energieleverancier ook leverancier van niet duurzaam geproduceerde energie. Daar zijn we eerlijk over. Ook kunnen we helaas nog niet zonder gas. Wél investeren fors we in duurzame oplossingen. Zo verwarmen we huizen met restwarmte uit de industrie. Slim idee toch? Meer weten over groene stroom? Bekijk ook:

2. Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijs dat groene stroom ook echt duurzaam is opgewekt. Grijze en groene stroom lopen gewoon over hetzelfde stroomnet. Het verschil tussen grijze en groene stroom zit ‘m in de manier waarop de stroom is opgewekt. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen, groene stroom uit duurzame energiebronnen. Wanneer een organisatie groene stroom produceert en aan het stroomnet levert, krijgt deze organisatie daar een certificaat voor. Dat heet een Garantie van Oorsprong (GvO), ook wel groencertificaat genoemd. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit. Groene energieleveranciers die zelf groene energie produceren kunnen hiermee altijd aantonen dat de stroom die ze verkopen ook echt groen is.

3. Wat is sjoemelstroom en verkopen jullie het?

Wij verzorgen zowel grijze als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet.  Met sjoemelstroom wordt stroom bedoeld die als groene stroom verkocht wordt, maar niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland. Het gaat met name om bedrijven die goedkope 'grijze' stroom inkopen om fysiek aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom eigenlijk niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd.

4. Waarom hebben jullie nog een kolencentrale?

Onze laatste kolencentrale staat in Amsterdam: de Hemwegcentrale. Kolen zijn niet duurzaam. We begrijpen dan ook heel goed dat mensen vragen stellen over de uitstoot ervan. Maar in Nederland wordt op dit moment nog niet genoeg duurzame stroom opgewekt. Zelfs het groenste energiebedrijf kan dus niet ontkennen dat we die grijze energie nog nodig hebben. In de overgang naar een duurzame energievoorziening zorgen we dat het licht blijft branden. En eind 2024 gaat de centrale echt dicht. Het terrein zelf sluiten we trouwens niet. Dat gaan we juist inzetten voor de opwek van duurzame energie.

5. En… wie is de groenste energieleverancier?

Welke energieleverancier is het groenst, vraag jij je misschien af. Of: wie is de beste groene energieleverancier? Wij kunnen je niet vertellen dat wij de groenste energieleverancier zijn. We verkopen tenslotte ook nog grijze stroom en gas naast onze duurzame energie. Ook van de andere groene energiebedrijven is het niet zo makkelijk de meest groene energieleverancier aan te wijzen. Elke groene energieleverancier heeft zijn sterke punten, het is maar net welke daarvan het zwaarst wegen voor je. Ons advies: kijk of de leverancier sjoemelstroom verkoopt of groene stroom uit Nederland. En of de organisatie meewerkt aan de ontwikkeling van duurzame energievoorzieningen in ons land. Benieuwd naar onze ambitie? Wij willen binnen één generatie vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Jouw groene energieleverancier

Wij zijn graag jouw groene energieleverancier. Bij ons stel je eenvoudig jouw energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je krijgt een goed advies en als je voor ons kiest, zorgen ervoor dat alles netjes geregeld wordt. Al 2 miljoen klanten gingen je voor. Bij ons zit je namelijk altijd goed.

Stel jouw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij je wensen past en stel direct je energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?