1. Thuis
  2. Groen gas

Groen gas, een duurzamer alternatief voor aardgas

Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. Daarmee kook en verwarm je zoals je gewend bent. We hebben groen gas in twee varianten: MixGroen Gas en PuurGroen Gas.

Groen Gas tijdelijk niet beschikbaar

Vattenfall levert nu op heel kleine schaal groen gas aan huishoudens en het mkb. Het aanbod van groen gas in Nederland is nog beperkt. Ook is groen gas op dit moment erg duur. Daarom bieden we tijdelijk geen groen gas aan, tenzij je dit al bij ons afneemt

Ondertussen zijn we op zoek naar mogelijkheden om ons aanbod van groen gas te vergroten. Zoals onze samenwerking met Referm. Zo kunnen we straks steeds meer mensen helpen op hun weg naar fossielvrij leven.

Wat is groen gas?

Groen gas komt niet uit de grond zoals aardgas, maar wordt duurzaam geproduceerd. Groen gas wordt gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. Tijdens een proces van vergisting, zetten bacteriën deze grondstoffen om tot biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas.

Groen gas, zo werkt dat

  1. Natuurlijke grondstoffen zoals mest en gft-afval gaan de vergister in: een soort ketel (silo) die luchtdicht is afgesloten.

  2. Bacteriën zetten de natuurlijke grondstoffen om tot biogas: 38 graden is de ideale temperatuur voor deze bacteriën.

  3. Het biogas wordt schoongemaakt, gedroogd en bewerkt tot groen gas: het heeft nu dezelfde kwaliteit als aardgas.

  4. Groen gas gaat het Nederlandse gasnet in: er stroomt dus een mix van groen gas en aardgas door de bestaande gasleidingen. Hoe groter het aandeel van groen gas, hoe minder aardgas we nodig hebben.

  5. Je kookt en verwarmt zoals je gewend bent: maar dan een stuk duurzamer. Aan je gasfornuis, cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden.

Waarom zou je kiezen voor groen gas?

We weten het allemaal: we moeten stoppen met aardgas. De voorraad aardgas raakt een keer op. Ook komt er veel CO2 vrij als je aardgas gebruikt. Dit broeikasgas is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Daarom zijn we op zoek naar duurzamere alternatieven voor aardgas.

Groen gas is zo'n alternatief. Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is veel duurzamer. Als je kiest voor groen gas, vervang je daarmee een deel van het aardgas in ons gasnet door groen gas. Het wordt gemaakt van natuurlijke biogrondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. De CO2 die je met groen gas uitstoot, is eerder daarvoor door de gebruikte biogrondstoffen uit de lucht gehaald. Je brengt dus geen extra CO2 in omloop. Dit is beter voor ons klimaat.

Het gemak van groen gas

Een andere mooie bijkomstigheid is dat je er niks voor hoeft aan te passen in huis. Groen gas stroomt gewoon samen met aardgas door de bestaande gasleidingen. Net als groene stroom eigenlijk, dat samen met standaard stroom uit jouw stopcontact komt. Aan je cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden. Je kookt en verwarmt duurzamer, zónder je huis te verbouwen. En ga je straks over op stadswarmte, een volledig elektrische warmtepomp of iets anders? Dan ben je tot die tijd ook al groen bezig geweest. Hoe mooi is dat?

Groen gas uit Nederland

We hebben groen gas in twee varianten. PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas: daarmee maak je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen. MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

  • PuurGroen Gas

    Vergroen je gasverbruik

    Gemaakt van 100% groen gas: een mooie stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

    Ontdek PuurGroen Gas
  • MixGroen Gas

    Een tikkeltje groener

    Bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas: een eerste stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

    Ontdek MixGroen Gas

Je maakt het gasnet groener: zo werkt dat

Met groen gas maak je het Nederlandse gasnet groener. Bij de productie van groen gas worden uitsluitend hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen gebruikt, zoals gft-afval, mest en bermgrassen. Wij garanderen dat de biogrondstoffen die we voor ons groen gas gebruiken voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Nederlandse overheid voor de subsidie van duurzame energie (SDE++). 

Daarnaast werken we met certificaten, de zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO) van VertiCer. VertiCer is een onafhankelijk instituut dat vanuit de overheid opdracht heeft gekregen om de herkomst van groen gas te controleren. Deze certificaten zijn als het ware het 'energiepaspoort' van groen gas. Ze bewijzen dat het groene gas is gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Ook staat elk VertiCer-certificaat voor een bepaalde hoeveelheid groen gas. Kies je voor groen gas? Dan waarborgen de certificaten dat er precies zo’n hoeveelheid groen gas het Nederlandse gasnet in gaat.

Dat werkt zo: stel je kiest voor PuurGroen Gas en je jaarverbruik is 1.200 kubieke meter gas. Dan gaat er precies zo'n hoeveelheid groen gas het Nederlandse gasnet in. Op die manier vervang je dus 1.200 kubieke meter aardgas door groen gas. Als je kiest voor MixGroen Gas, vervang je bij hetzelfde jaarverbruik 120 kubieke meter aardgas door groen gas. (MixGroen Gas bevat 10% groen gas, de rest is aardgas.)

Met groen gas zorg je voor minder CO2-uitstoot dan met aardgas

Groen gas wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval. Als je kookt of verwarmt met groen gas, stoot je ook CO2 uit. Er komt dus nog steeds CO2 vrij. Maar deze uitstoot is eerder door de gebruikte biogrondstoffen opgenomen uit de lucht. Je brengt dus geen éxtra CO2 in de atmosfeer*. Hierdoor stoot je met groen gas veel minder CO2 uit dan met aardgas.

*Bron: CO2emissiefactoren.nl

"Hoe mijn Rika22 jouw huis verwarmt"

Boer Evert is al zijn hele leven melkveehouder. Tegenwoordig doet Evert meer: hij zit ook in de energie. Hoe? Door nuttig gebruik te maken van zijn mest. Dat gaat allemaal de vergister in. Die vergister maakt er biogas van, dat wordt bewerkt tot groen gas. En dat kan zó ons gasnet in. 

Zo geeft boer Evert gas op groen

Vragen en antwoorden over groen gas

Hoe komt het dat mijn groene gas gewoon door mijn normale leidingen gaat?

Dat werkt zo: groen gas en aardgas stromen samen – gemengd - door het gasnet. Er komt dus ook een mix van groen gas en standaard gas je huis binnen. Hoe meer groen gas er aan het gasnet toegevoegd wordt, hoe groener de mix. Ditzelfde geldt voor groene stroom.

Hoe weet ik of ik groen gas heb?

Voor groen gas gebruiken we uitsluitend afvalstromen – ook wel biogrondstoffen genoemd. We werken daarbij met certificaten van VertiCer, de zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO). VertiCer is een onafhankelijk instituut die vanuit de overheid de opdracht heeft gekregen om de herkomst van groen gas te waarborgen. Bovendien garanderen we dat de biogrondstoffen gebruikt voor ons groen gas voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Nederlandse overheid voor de subsidie van duurzame energie (SDE++).

Wat doet VertiCer?

VertiCer is de organisatie die namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zogenaamde 'Garanties van Oorsprong' uitgeeft. Daardoor kunnen we garanderen dat ons groene gas voldoet aan de kwaliteitseisen die de overheid aan groen gas stelt. Én dat het gegarandeerd wordt ingevoerd in het Nederlandse gasnet.

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van standaard gas?

Ja, de prijzen van groen gas bewegen mee met de prijzen voor aardgas: beide worden als gas op de markt ingekocht, onafhankelijk van hoe ze zijn opgewekt. Wanneer je kiest voor groen gas, betaal je daarnaast voor de certificaten (Garanties van Oorsprong), die bewijzen dat het groen gas uit hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en is toegevoegd aan het gasnet.

Waarom biedt Vattenfall twee soorten groen gas?

Je kunt bij ons kiezen tussen PuurGroen Gas en MixGroen Gas. PuurGroen Gas is uitsluitend gemaakt van groen gas. MixGroen Gas bestaat voor 10% uit groen gas, aangevuld met aardgas. Daarmee zet je alvast een mooie eerste duurzame stap.

We willen ervoor zorgen dat er voor iedereen een groene keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont. Maar ook financieel. Ook maken we je stappen op weg naar een fossielvrije energievoorziening overzichtelijk. Je bepaalt zelf welke stappen je zet en hoe groot ze zijn. Zo nemen we zoveel mogelijk mensen mee op onze weg naar een fossielvrij leven binnen één generatie.

Is PuurGroen Gas CO2 -neutraal in gebruik?

PuurGroen Gas brengt geen extra CO2 uit reserves in omloop, zoals aardgas dat doet. Er komt CO2 vrij als je groen gas verbruikt, maar deze is kort daarvoor opgenomen door de grondstoffen, bijvoorbeeld de planten en struiken die je afvoert als gft-afval. Dit geldt ook voor mest, slib en alle andere natuurlijke grondstoffen van groen gas. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt als je groen gas gebruikt, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die eerder door de grondstoffen is opgenomen*.

*Bron: CO2emissiefactoren.nl

Komt er bij het maken van groen gas ook CO2 vrij?

Bij de productie van groen gas komt inderdaad CO2 vrij. Als je alles bij elkaar optelt en kijkt naar de gehele keten, stoot je met groen gas echter minder CO2 uit dan met gewoon aardgas*. We werken hard aan meer duurzame energie, zodat we groen gas steeds duurzamer kunnen produceren.

*Bron: CO2emissiefactoren.nl

Wat is het verschil tussen groen gas en CO2-gecompenseerd gas?

Groen gas is niet hetzelfde als CO2-gecompenseerd gas. CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld projecten worden gerealiseerd die je uitstoot compenseren. Aardgas is een fossiele brandstof die ooit opraakt.

Groen gas wordt gemaakt via een proces van vergisting, met natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals mest, slib en GFT-afval. Groen gas voegt geen extra CO2 toe in de atmosfeer. Er komt bij de verbranding wel CO2 vrij, maar deze is kort daarvoor door de gebruikte biogrondstoffen opgenomen. Daardoor is de uitstoot van groen gas over de hele keten lager dan bij aardgas (Bron: CO2emissiefactoren.nl).

Biogrondstoffen en biomassa, dat is toch hetzelfde?

Biogrondstoffen en biomassa betekenen inderdaad hetzelfde. Er zijn echter veel verschillende soorten biogrondstoffen. Sommige soorten roepen veel discussie op. Een voorbeeld daarvan is (laagwaardig) hout dat wordt verbrand voor het opwekken van stroom en stadswarmte.

Groen gas wordt gemaakt via vergisting: daarvoor heb je andere (natte) afvalstromen nodig zoals mest, rioolslib en groente-, fruit- en tuinafval (gft). Soms kan daar wat resthout zoals snoei-afval tussen zitten.

Kun je dat natuurlijk afval niet beter laten liggen?

Als je afval en mest gewoon laat liggen, komt er óók CO2 vrij in de lucht. Dat is een natuurlijk proces. Nu doen we er iets nuttigs mee: we maken er groen gas van. En daarmee verwarm jij jouw huis.

Lees meer over groen gas