1. Home
  2. Kennisbank
  3. Wat is groen gas?

Groen gas, wat is dat?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof dat niet duurzaam is. En het raakt een keer op. Groen gas is bewerkt biogas met dezelfde kwaliteit als aardgas. Hierdoor kan je groen gas thuis gebruiken om te koken en je huis te verwarmen.

Wat is groen gas?

Om gas groen te kunnen noemen, moet het duurzaam geproduceerd zijn. Dit gebeurt door biogas te maken uit biomassa zoals organisch afval. Je groente- fruit- en tuinafval (gft-afval) kan bijvoorbeeld heel goed als grondstof voor groen gas dienen.

Voorbeelden van grondstoffen voor biogas

  • Slib uit waterzuiveringsstations
  • Mest
  • Plantaardig afval
  • Slachthuisafval
  • Stortplaatsafval
  • Energiegewassen (bijvoorbeeld maïs)

Van organisch materiaal naar groen gas

Eén van de manieren om biogas te produceren is door mest, slib en ander organisch afval te laten vergisten. Dit gebeurt in speciale biogasinstallaties. Boerenbedrijven kunnen bijvoorbeeld mest laten vergisten in een biogasinstallatie die op hun eigen terrein staat. Biogas wordt ook als brandstof gebruikt. Bijvoorbeeld in een warmtekrachtcentrale.

Biogas is anders dan aardgas en kan niet direct ons gasnet in. Daarom wordt het eerst gezuiverd en wordt de koolstofdioxide eruit gehaald. Daarna heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas en kunnen we het op dezelfde manier gebruiken.

Is gas met CO2-compensatie ook groen gas?

Gas met CO2-compensatie noemen we geen groen gas. Gas namelijk niet duurzaam geproduceerd, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment leveren wij geen groen gas en zijn wij geen groene gasleverancier. Er is nog weinig groen gas in Nederland. Wij kunnen het daarom nog niet voor een goede prijs leveren. We kunnen daarom nog niet zonder aardgas.

We leveren wel gas met CO2-reductie. Zo compenseren we de CO2-uitstoot van het gas dat we leveren met het inkopen van certificaten. Daarmee dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland. In de toekomst gaan wij stoppen met het leveren van fossiele brandstoffen. Daarom werken we hard aan duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan stadswarmte en warmtepompen om huizen te verwarmen.

Stel je energieproduct samen

Bij ons stel je eenvoudig je eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor groene stroom van Vattenfall en gas met CO2-compensatie.

Vertel ons wat je wensen zijn en wij helpen je aan een energieproduct dat bij je past.

Stel je energieproduct samen

Thuis merk je geen verschil tussen groen gas en aardgas

Je merkt thuis geen verschil tussen aardgas en groen gas. Het groene gas wordt toegevoegd aan het gasnet. Daar zit dus een mix van aardgas en groen gas in. De twee soorten gas ruiken ook hetzelfde. Eigenlijk is gas geurloos. De ‘gaslucht’ is een geurstof die is toegevoegd. Dat wordt gedaan voor de veiligheid. Zo ruik je wanneer je het gas aan hebt laten staan.

Groene stroom: een stap naar fossielvrij leven

Ons doel is om in de toekomst alleen groene stroom en groen gas te leveren. Dat vraagt om een flinke verandering, waarin wij onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben een heldere ambitie: binnen één generatie 100% vrij zijn van fossiele brandstof. Om dit te bereiken investeren wij fors in onze eigen productie van groene stroom. Zo lopen we voorop bij de ontwikkeling van nieuwe windparken, werken we aan een superbatterij voor de opslag van stroom en slaan we duizenden laadpalen in de grond om elektrisch te kunnen rijden.

Deel deze pagina

Meer over energie