1. Home
 2. Kennis
 3. Geluid warmtepomp

Geluid warmtepomp hangt samen met kwaliteit

Over het geluid van een warmtepomp gaan heel wat wilde verhalen. We begrijpen dan ook best dat je liever op zoek gaat naar een stille warmtepomp. Maar wat ons betreft zou een warmtepomp natuurlijk geen lawaai moeten maken. Een warmtepomp maakt geluid, daar zijn we eerlijk over. Maar de sterkte van het geluid van een warmtepomp, is helemaal afhankelijk van de kwaliteit van de pomp en installatie.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

De kwaliteit van de warmtepomp installatie

Of een warmtepomp lawaai maakt, hangt samen met een goede installatie die voldoet aan alle vereisten. ‘Een goedgeplaatste warmtepomp zou geen geluidsoverlast mogen geven,’ vertelt Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall. En of een warmtepomp goed geplaatst is, heeft te maken met onder meer:

 • De locatie van de warmtepomp
 • Hoe de pomp bevestigd wordt
 • Richtlijnen voor een goede installatie

Geluid warmtepomp geeft niet altijd overlast

Het geluid van een warmtepomp hoeft zeker niet tot burenruzies te leiden. 'Of een warmtepomp overlast geeft, heeft altijd met kwaliteit te maken,' benadrukt Wolfswinkel. 'Kwaliteit van de warmtepomp, kwaliteit van de installatie en kwaliteit van de relatie met de buren'. Volgens hem is het geluid van een warmtepomp hetzelfde als het geluid van een airco – dat zijn namelijk ook warmtepompen. Maar in tegenstelling tot een airco, doet een warmtepomp vooral ’s winters haar werk. Dan moet immers de woning warm worden gehouden. ‘Als een warmtepomp dan buiten staat, heb je binnen in principe geen last van het geluid. Op het moment dat je meer buiten zit, bijvoorbeeld in de zomer, dan hoeft de warmtepomp amper iets te doen. Er hoeft dan alleen zo nu en dan een beetje tapwater warm gemaakt te worden. Het is dus niet zo dat als iedereen buiten aan het barbecueën is alle warmtepompen in de straat op volle toeren draaien en geluid produceren. ‘

Tip: overleg met de buren

Toch willen we niet doen alsof het geluid van een warmtepomp helemaal niet bestaat. Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor geluid en kunnen het geluid van een warmtepomp als storend ervaren. Laat je zelf een warmtepomp plaatsen? Overleg dan even met de buren zodat ze niet verrast worden.

Spelregels geluid warmtepomp in de maak

Goed om te weten: de overheid is op dit moment bezig met de regelgeving over de geluidsproductie van warmtepompen. Simpel gezegd: de spelregels zijn in de maak. We verwachten dat één van die regels is dat de geluidsdruk op de erfgrens van de buren niet hoger mag zijn dan 35dB(A). Dat betekent dat warmtepompen in de toekomst op voldoende afstand tot de erfgrens moeten staan. Een andere oplossing is een speciale omkasting te maken en zo het warmtepompgeluid te verminderen.

Stille warmtepomp

Heb je interesse om jouw huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp? Dan vinden wij dat je een goed advies verdient. We zullen je dus nooit zomaar online een warmtepomp aansmeren. Ben je op zoek naar een stille warmtepomp? Onze collega’s van Feenstra kunnen je helpen met een advies op maat. Wanneer jouw wensen helder zijn, kunnen zij ook advies geven over het type warmtepomp: of dit nu een geruisloze warmtepomp is of een die wel geluid maakt, maar zonder dat je er last van heeft. Wanneer Feenstra een warmtepomp voor jou installeert, mag je er gerust vanuit gaan dat de installatie goed is en de installateur alle richtlijnen volgt die er zijn.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Meer dan een energieleverancier

We willen meer zijn dan jouw energieleverancier. We verzorgen niet alleen gas en stroom, maar helpen je ook op weg naar een duurzamer leven. Wil je jouw CO2-uitstoot verlagen? Dat kan op allerlei manieren. Denk aan isolatie van jouw woning of het plaatsen van zonnepanelen om jouw eigen groene stroom op te wekken. Maar ook het gebruik van stadswarmte, een elektrische auto of de installatie van een warmtepomp kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen