1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel huurwoning

Energielabel huurwoning

Met het energielabel van een huurwoning weet je in één oogopslag hoe energiezuinig je woning is. De huiseigenaar zorgt bij de overdracht voor een energielabel. Hoe ‘groener’ het energielabel, hoe meer de huurder op energie bespaart.

Waarom een huurwoning een energielabel heeft?

Met het energielabel wil de overheid dat huiseigenaren energiezuinige aanpassingen doen. Bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen of de installatie van een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. Bij huurwoningen gaat het om zelfstandige woningen.

Klantvraag: wat is het verschil tussen de energie-index en het energielabel?

De energie-index is gedetailleerder dan een energielabel. Tien woningkenmerken bepalen het energielabel, maar 150 woningkenmerken bepalen de energie-index. Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energie-index.

De energie-index is bedoeld voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. Dit zijn sociale-huurwoningen. Een woning boven de liberalisatiegrens zit in de vrije sector. Hoe energiezuiniger een woning onder de liberaliseringsgrens, hoe meer huurpunten de woning krijgt. Hoe meer huurpunten, hoe meer de verhuurder aan maximale huur mag vragen.

Van energielabel G naar A

De overheid geeft verschillende energielabels uit: van energielabel A voor een zeer energiezuinige huurwoning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Om verhuurders te helpen hun energielabel te verbeteren, staat op het document ook welke maatregelen nodig zijn om de huurwoning energiezuiniger te maken. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende aanpassingen:

Deel deze pagina

Lees meer over energie