Energielabel huurwoning

Energielabel huurwoning: hoe zit dat precies?

Met het energielabel van een huurwoning weet de huurder in één oogopslag hoe energiezuinig de woning is. Ben je benieuwd naar het energielabel van je toekomstige huurwoning? Bij de overdracht moet de eigenaar voor een energielabel zorgen. Hoe ‘groener’ het energielabel, hoe meer de huurder straks op energie bespaart.

Waarom een huurwoning een energielabel heeft

De overheid wil er met het energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige aanpassingen doen. Bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen of de installatie van een zuinige cv-ketel. Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. Bij huurwoningen gaat het om zelfstandige woningen.

Van energielabel G naar A

Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige huurwoning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Om verhuurders te helpen hun energielabel te verbeteren, staat op het document ook welke maatregelen nodig zijn om de huurwoning energiezuiniger te maken. Aan welke oplossingen kun je dan aan denken? Dat zijn bijvoorbeeld de volgende aanpassingen:

Klantvraag: wat is het verschil tussen de energie-index en het energielabel?

We begrijpen dat je wil weten wat het verschil is tussen de energie-index en het energielabel. Dat zit zo: de energie-index is gedetailleerder dan een energielabel. Zo wordt het energielabel bepaald door 10 woningkenmerken en de energie-index door 150 woningkenmerken. Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energie-index. De energie-index is vooral bedoeld voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. Onder de liberalisatiegrens gaat het om een sociale-huurwoning, daarboven een woning in de vrije sector. Hoe energiezuiniger een woning onder de liberaliseringsgrens, hoe meer huurpunten de woning krijgt. Hoe meer huurpunten, hoe meer de verhuurder aan maximale huur mag vragen.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?