1. Home
 2. Kennis
 3. Besparing met warmtepomp

Besparing met warmtepomp

Nieuwsgierig naar besparen met een warmtepomp? Natuurlijk moeten we eerst weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Als dat zo is, kan je er gerust vanuit gaan dat je met een warmtepomp minder gas verbruikt. Zo levert de warmtepomp een besparing op je energiekosten op.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Met de warmtepomp besparen op energiekosten

Afhankelijk van bovenstaande factoren verbruik je met een warmtepomp minder gas of zelfs helemaal geen gas. De warmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de lucht of uit de bodem. Wél heeft de compressor van de warmtepomp stroom nodig. Dus als je een warmtepomp in je huis laat installeren, stijgt jouw stroomverbruik wel.

Investering in het klimaat

Een belangrijke reden om een warmtepomp te nemen, is om minder aardgas te gebruiken en zo uw CO2-uitstoot te verlagen. Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall vindt het belangrijk om niet alleen op kostenbesparing te focussen.

Een warmtepomp kun je zien als een investering in het klimaat. Je stoot minder CO2 uit, daarvoor doen we het uiteindelijk.

Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall

Meer dan een energieleverancier

We willen meer zijn dan jouw energieleverancier. We verzorgen niet alleen gas en stroom, maar helpen je ook op weg naar een duurzamer leven. Wil je jouw CO2-uitstoot verlagen? Dat kan op allerlei manieren. Denk aan isolatie van jouw woning of het plaatsen van zonnepanelen om jouw eigen groene stroom te kunnen maken. Maar ook het gebruik van stadswarmteelektrisch rijden of de installatie van een warmtepomp kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Deel deze pagina

Zo bespaar je nog meer