5 redenen om zonnepanelen op jouw dak te leggen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

1. Met zonnepanelen word je (deels) zelfvoorzienend
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Dat betekent: 25 jaar deels jouw eigen energieleverancier zijn voor groene stroom, die je opwekt met jouw eigen zonnepanelen op jouw eigen dak.

Als je ervoor kiest zonne-energie op te wekken, ben je dus minder afhankelijk. Bovendien draag je de komende jaren gegarandeerd jouw steentje bij aan een schonere wereld.

2. Zonnepanelen van nu zijn beter en goedkoper
Denk je ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoor je bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan in werkelijkheid het geval is. Lees ook het artikel Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Met 10 zonnepanelen kan een gemiddeld huishouden haar hele elektriciteitsverbruik dekken. Dat verdien je relatief snel in zo’n 8 jaar terug. Wil je precies weten in hoeveel jaar je jouw zonnepanelen kunt terugverdienen om daarna van 'gratis stroom' te genieten? Doe dan de Zoncheck. Dan zie je direct wat de investering en besparing in jouw situatie zou zijn en in hoeveel jaar je dat terugverdient. 

3. Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen
Nederland staat niet bekend als de meest zonnige plek op aarde. Toch is ook Nederland ideaal voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is niet te warm. Op een lange, zonnige dag wek je natuurlijk meer stroom op dan 's winters. Maar ook in de winter en bij bewolkt weer valt er genoeg licht op de zonnecellen om zelf stroom op te wekken.

4. Huren kan ook
Geen geld om te investeren in zonnepanelen? Geen probleem: steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te huren. Het grote voordeel is dat er geen eigen investering aan te pas hoeft te komen, maar je wel direct profiteert van duurzame stroom.

Voor een vast bedrag per maand heb je geen omkijken naar de aanschaf, het onderhoud en de verzekering van de panelen

5. Zonnepanelen kopen is een slimme investering
Het financieel rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met 6% spaarrente. Bijzonder hoog als je bedenkt dat de huidige rente op spaarrekeningen gemiddeld minder dan 1% is.

Een ander voordeel van kopen: schaf je nu zonnepanelen aan, dan kan je de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast geven sommige gemeenten en provincies subsidie voor zonnepanelen, wat de aanschaf nog voordeliger maakt. 

Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Denk je ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoor je bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk schat je ook de terugverdientijd langer in dan gebruikelijk.

Zonnepanelen: feiten & fabels

Over zonnepanelen hoor je veel verhalen. Maar wat is nou waar, en wat niet? Bekijk dit filmpje van 1,5 minuut voor de antwoorden.

Interessant artikel?