Kozijnen vervangen bij glasisolatie

Als je van plan bent om je glas te vervangen is het slim om eens goed naar je kozijnen te kijken. Want door verouderde kozijnen kan er warmte ontsnappen uit je huis. Met isolerende kozijnen komt er geen tocht of kou binnen.

Zoek je hulp bij de uitvoering? Voor glasvervanging werken we samen met de specialisten van Glaspunt.

Meer over Glaspunt

Subsidie isolerende kozijnen


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Klik op 'Lees meer' om te zien hoeveel subsidie er beschikbaar is


Goed om te weten

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.
Lees meer

Soorten isolerende kozijnen

Kozijnen worden al jaren van hout gemaakt, want hout isoleert goed. Het heeft alleen om de 5 jaar wel een lik verf nodig. Aluminium kozijnen zijn wel onderhoudsvrij. Om goed te isoleren zijn ze gevuld met kunststof.

Kunststof kozijnen zijn steeds populairder; ze isoleren het beste en zijn onderhoudsvrij. Ook zien ze er niet meer zo 'plastic' uit, maar hebben ze een geprinte houtnerf.  

Zijn je kozijnen nog in goede staat? Vervang dan alleen je glas voor HR++ glas. Dat scheelt flink in de kosten. 

Voordelen van kozijnen vervangen

Isolerende kozijnen maken een eind aan warmteverlies en tocht in je huis. Dus je verlaagt je CO2-uitstoot én je energierekening. Bovendien knapt je huis er van op en vervang je ook meteen het hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Tip: als je toch de kozijnen gaat vervangen, raden we je aan ook meteen driedubbelglas te nemen. Dan zijn je ramen alvast klaar voor de toekomst.

Nadelen van kozijnen vervangen

Het nadeel van kozijnen vervangen zijn de hoge kosten. Waar je met alleen glas vervangen een paar honderd euro kwijt bent zijn de kosten voor kozijnvervanging meestal drie keer zo duur. 

Het is een flinke klus maar meestal binnen een paar dagen klaar. Met isolerende kozijnen heb je minder last van tocht, kou en vocht in huis. En je bespaart op je energiekosten.

Wel is het verstandig om in je isolerende kozijnen of het isolatieglas roosters te laten plaatsen voor de ventilatie in je huis.  

Wanneer moet je de kozijnen vervangen?

Houten kozijnen gaan lang mee, soms wel 75 jaar. Als ze tenminste goed onderhouden zijn. Als er houtrot in zit kun je ze misschien nog opknappen, maar als een kozijn erg is aangetast kun je het beter vervangen.

Verouderde aluminium, stalen of kunststof kozijnen kun je ook beter vervangen. Vraag bij twijfel de glaszetter om advies.