een fossielvrij productieproces voor staal

Een fossielvrij productieproces voor staal

Met mijnbouwbedrijf LKAB en staalfabrikant SSAB is Vattenfall in 2017 een joint venture gestart: HYBRIT. Het doel is een fossielvrij productieproces voor staal te hebben in 2035. In de video stellen we HYBRIT aan u voor.

Samen op weg naar fossielvrij staal

Hoe werkt het?

Nu nog worden cokes gebruikt om ijzererts om te zetten in ijzer, maar in het nieuwe proces worden de cokes vervangen door waterstofgas uit fossielvrije energiebronnen. Het bijproduct hiervan is water, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van waterstofgas.

CO2-neutrale cementproductie
Elektrificatie van de cementproductie met een nagenoeg fossielvrij Zweeds energiesysteem. Dat is de toekomstvisie van Vattenfall's samenwerkingsproject met het bedrijf Cementa, genaamd CemZero. Het doel is om de CO2-uitstoot vóór 2030 naar nul terug te brengen.

Cementa heeft de afgelopen tientallen jaren haar impact op het klimaat met succes weten te beperken door verbeteringen in energie-efficiency en door fossiele brandstoffen in de cementproductie uit te faseren. Cementa en Vattenfall zetten hun samenwerking voor het CemZero-project voort. Samen onderzoeken we de mogelijkheden voor een testfabriek in Zweden met een efficiënt en duurzaam cementproductieproces.

Hybrit

Foto van een man die in een kantooromgeving staat

Ook besparen en verduurzamen? Wij helpen u graag op weg

Bel ons op 020 892 00 75 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur). Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs.