1. Grootzakelijk
 2. Sectoren
 3. Vastgoed
 4. Subsidie aanschaf elektrische bestelauto

Ondernemers krijgen tot €5.000 subsidie bij de aanschaf van een elektrische bestelauto

Ondernemers kunnen tot €5.000 subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een uitstootvrije bestelbus. Voor 2021 is er in totaal €22 miljoen subsidie beschikbaar. Ondernemers kunnen vanaf 15 maart 2021 subsidieaanvragen indienen.

 

Elektrische bestelbussen zijn goedkoper in onderhoud en gebruik, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers de komende jaren subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus.

Voorwaarden én een mogelijke aanvullende korting

Wat zijn de regels en voorwaarden bij deze subsidieregeling? We zetten ze voor u op een rij:

 • U ontvangt 10% subsidie op de netto catalogusprijs, tot een maximum van 5.000 euro per bedrijfsauto.
 • Het maximale aantal subsidieaanvragen per bedrijf is 300 elektrische bestelauto’s per jaar.
 • Iedere bestelauto moet een minimale actieradius van 100 kilometer hebben.
 • Als u de bestelauto binnen 3 jaar doorverkoopt, moet u de subsidie deels terugbetalen.

Maar er is meer. Naast deze subsidie kunnen ondernemers gebruik maken van voordelige fiscale regelingen, zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Daarmee kunt u een extra bijdrage in de aanschafprijs krijgen van 9% of 18%, afhankelijk of uw bedrijf belast wordt via vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

185 miljoen voor schone bestelbussen

De nieuwe regeling is bedoeld voor emissieloze bedrijfsauto’s in de klasse N1 en deels N2 (tot 4.250 kilo). De regeling loopt tot en met 2025 en er is in totaal €185 miljoen beschikbaar voor het stimuleren van schone bestelbussen. Voor 2021 is er €22 miljoen beschikbare subsidie. En op is op. De komende jaren loopt het subsidiebedrag terug omdat er steeds meer en goedkopere elektrische bestelbussen op de markt komen. Voor zwaardere bedrijfsauto’s (N2-klasse vanaf 4.250 kilo en N3- klasse) wordt een aparte stimuleringsregeling voorbereid.

Laadpalen

Het kabinet zet meer stappen om de logistiek schoner te maken. Ook de overstap naar een schone vrachtwagen wordt volgend jaar aantrekkelijker. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een landelijk dekkend en betrouwbaar netwerk van laadpalen. Verspreid over Nederland starten begin 2021 meerdere proeven met publieke laadpleinen voor vrachtwagens en bestelbusjes.

Uw eigen laadpalen kunt u eenvoudig bij ons regelen. Net als de duurzaam opgewekte elektriciteit uit zon of wind, dat maakt elektrisch rijden nog duurzamer!

Zelf duurzame stappen zetten?

Ondernemers in de Nederlandse agrarische sector staan voor de uitdaging om hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Hoe pakt u dat aan? U leest alles over de mogelijkheden op onze pagina voor de agrarische sector.

Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie, kunt u terecht op de SEBA-pagina van de Rijksoverheid.

Succesvol duurzaam ondernemen

En wilt u weten hoe andere ondernemers uit de agrarische sector succesvol aan het verduurzamen zijn? Bekijk dan de video 'Agri-ondernemers over succesvol duurzaam ondernemen', of beluister de podcast 'Een kas verduurzamen, hoe werkt dat?'.

Ga zelf aan de slag met verduurzamen

Onze Vastgoed-specialisten staan voor u klaar!

Duurzame energieoplossingen

Inzicht krijgen in alle energie­besparingsmaatregelen, wet- en regelgeving en mogelijke subsidies kan een tijdrovende en ingewikkelde klus zijn. Wij helpen u graag op weg om snel en eenvoudig aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw panden.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering