Energielabel C vanaf 2023. Voldoet uw kantoor hier al aan?

1 januari 2023 nadert al snel, kantoorgebouwen dienen dan aan energielabel C te voldoen. Afgelopen maand stuurde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarover een brief aan alle eigenaren en gebruikers van kantoorgebouwen die daar nog niet aan voldoen. De boodschap: neem actie, want we gaan handhaven. Wij geven een kort overzicht van wat u moet weten.

Wat zijn de geluiden in de markt?

Vastgoedadviseur Colliers waarschuwde eerder voor mogelijke sluiting van een groot aantal kantoorgebouwen in Nederland. Zij geven aan dat ongeveer 10% van het kantooroppervlakte nog geen energielabel C of beter heeft en dat bij 38% een label ontbreekt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schat dat het om respectievelijk 7.800 en 31.200 gebouwen gaat. Colliers verwacht op basis van het bouwjaar dat de helft van de kantoren zonder label alleen maar een label hoeft aan te vragen. Kantoren die na 1989 zijn gebouwd, voldoen namelijk in 92% van de gevallen aan de energielabel C-verplichting.

Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie van installatiebedrijven, maakt zich weinig zorgen. Zij geeft aan dat er voor het overgrote deel van de kantoren voldoende tijd is om maatregelen te treffen. De maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan energielabel C zijn minder ingrijpend dan men vaak denkt. Voor veel kantoorpanden is label C met een aantal eenvoudige maatregelen binnen handbereik. LED-verlichting, zonnepanelen en een daglichtafhankelijke regeling is vaak al voldoende.

Wat zijn de regels voor de energielabel C-verplichting?

Vanaf 2023 dienen kantoren in het bezit te zijn van energielabel C of hoger. De verplichting geldt voor kantoren die groter zijn dan 100m2. Er gelden ook uitzonderingen. De verplichting geldt namelijk niet als:

 • De terugverdientijd van de maatregelen om energielabel C te realiseren meer dan 10 jaar bedraagt
 • Het gebouw voor minder dan 50% van het gebruiksoppervlakte als kantoor wordt gebruikt
 • Het een monumentstatus heeft

Voor nieuwere kantoren is het voldoen aan de verplichting vaak geen probleem. Als het kantoor gebouwd is na 1989 voldoet ongeveer 92% al aan de energielabel C-verplichting. Voldoet uw kantoorgebouw in 2023 niet aan energielabel C? Dan riskeert u een boete van € 20.000 of zelfs sluiting van het pand.

Wat is ons advies?

Om inzicht te krijgen in uw energielabel, raden wij onze DuurzaamheidsScan aan. Met deze scan komt u erachter welk energielabel u heeft en welke concrete stappen er nodig zijn om het energielabel te verbeteren.

Benut de momenten van onderhoud, vestiging of verhuizing van uw bedrijfslocatie om labelsprongen te maken. Dit geldt ook als u al voldoet aan energielabel C. Het is namelijk de verwachting dat de overheid de eisen voor gebouwen verder zal aanscherpen om de doelen van het Klimaatakkoord te halen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de vastgoedsector

De ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de vastgoedsector volgen elkaar in hoog tempo op. Meld u aan voor onze UpdateService en ontvang direct updates zodra er iets verandert – op het gebied van regelingen, subsidies of nieuwe innovaties.

Meld u aan en ontvang de updates

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De voordelen van de DuurzaamheidsScan

 • Inzage in de energieverbruikspatronen van uw locatie(s)
 • Inzicht in het energielabel van uw gebouw(en)
 • Inzicht in de CO2-uitstoot van uw energieverbruik
 • Diverse mogelijkheden om uw CO2-uitstoot te reduceren

Wilt u ook gebruikmaken van onze DuurzaamheidsScan?
We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw bedrijf. U kunt ons op 088 363 79 32 bereiken (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur). Of u maakt zelf een afspraak, dan bellen we u wanneer het u uitkomt.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering