Energieduel: NorthSeafood versus Bilal Chicken

Maak kennis met Lubbert Schenk van NorthSeafood en Bilal Caki van Bilal Chicken. Alle twee actief in de voedingsindustrie en bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. De één kiest bewust voor zonnepanelen en de ander juist niet. Wie is duurzamer en wint het energieduel?

NorthSeafood versus Bilal Chicken in cijfers

  Lubbert Schenk,
NorthSeafood
Bilal Caki, 
Bilal Chicken
Jaarlijks stroomverbruik   3.400.000 kWh 562.312,5 kWh 
Jaarlijks gasverbruik 134.650 m3 3.310 m3
Maandelijks factuurbedrag € 26.000 € 4.000
Diepvrieskoeling  (- 18 ⁰C) 1.300 m2 (8 meter hoog) 200 m(7 meter hoog)
Koelcellen (0 ⁰C - 2 ⁰C) 500 m(5 meter hoog) 2.400 m(4 meter hoog)

Vraag 1: Op welke manier zijn jullie bezig met energie besparen?

Lubbert Schenk, NorthSeafood

"We hebben zonnepanelen, die leveren zo’n 10 procent van onze elektriciteit. Verder hebben we onze verlichting grotendeels vervangen door LED-lampen. Op de totale energierekening maakt dat niet zoveel verschil. De koeling is bij ons de grootste kostenpost. Daar hebben we nu flinke slagen in gemaakt.

Eerst hadden we vriescellen op freon en ammoniak, maar dit hebben we vervangen voor een CO2-propaansysteem. Dat scheelt 30 procent in de kosten. Verder gebruiken we de warmte die onze koelingen afstoten om ons water te verwarmen. Dat systeem zijn we de laatste 10 jaar aan het verbeteren. Op gas valt er weinig te besparen. We verwarmen alleen een paar kantoorruimtes, maar op de werkvloer stoken we niet."

Bilal Caki, Bilal Chicken

"Sinds afgelopen maart zijn we verhuisd naar een zes keer groter pand. We hebben gedacht aan zonnepanelen, maar hebben het niet gedaan. Ik vond de return on investment niet voldoende. De terugverdientijd is een jaar of tien, maar tegen die tijd is er een kans dat de zonnepanelen ook weer vervangen moeten worden. Daarnaast gaan we over op nieuwe koelinstallaties die werken met ammoniak. Daar zijn strenge regels aan verbonden. Onze medewerkers krijgen hiervoor bijscholing."

"Ik vind de return on investment van zonnepanelen nog onvoldoende." 

Bilal Caki, Eigenaar van Bilal Chicken

Vraag 2: Wat is de belangrijkste reden om op energie te besparen?

Lubbert Schenk, NorthSeafood

energieduel-voedingsindustrie-northseafood-besparen.jpg

"We geloven in people, planet en profit, maar we zijn geen hobbyclub. Een bedrijf wordt opgericht voor profit. Als we aan een flinke investering uiteindelijk niets verdienen, dan doen we het niet. Dat geldt ook voor onze zonnepanelen. We hebben subsidie aangevraagd en gekregen. Hierdoor is onze investering sneller terugverdiend. Na 6 of 7 jaar hebben we het eruit. Dat vind ik een acceptabele tijd. Ze horen 25 jaar mee te gaan, dus na die 7 jaar brengen ze nog flink wat jaren geld op. Bovendien wordt energie duurder, dus misschien hebben er de kosten er wel sneller uit."

"We geloven in People, Planet en Profit, maar we zijn geen hobbyclub."

Lubbert Schenk, Adjunct-directeur bij NorthSeafood

Bilal Caki, Bilal Chicken

energieduel-voedingsindustrie-bilal-chicken-besparen.jpg

"Beide. In onze sector is het belangrijk dat we aan het milieu denken. Ik zie dat veel bedrijven die aan de kosten denken, uitwijken naar Oost-Europa voor hun productie. Als Europees bedrijf kun je het dus alleen winnen op kwaliteit. Om de kwaliteit van een pluimveebedrijf goed te houden heb je ook een verantwoordelijkheid voor het milieu. Dat doen we niet alleen door op ons gas- en elektriciteitsverbruik te letten, maar ook een duurzaam product leveren. Wij werken met kippen die in Nederland worden gehouden en geslacht. En we zijn de eerste leverancier van halal scharrelkip in Europa.

Natuurlijk zijn ook de kosten ook belangrijk. In de kippensector telt elke cent. Daarom vragen we altijd minstens drie offertes aan voor energie. Toen wij gingen verhuizen naar een groter pand heb ik ook met concullega’s van Vattenfall gesproken. Maar bij Vattenfall ben ik heel goed geholpen en kon ik altijd een beroep doen op mijn contactpersoon. Dus het tarief is goed, maar het contact verloopt ook heel prettig."

Vraag 3: Wat zijn jullie toekomstplannen wat betreft energiebesparing?

Lubbert Schenk, NorthSeafood:

"We hebben plannen om onze productie uit te breiden. Dan denk je ook na over energie. Misschien gaan we met warmtepompen werken. Ook in koeling zie je steeds zuinigere technieken. Als ik iets nieuws koop, ga ik altijd voor het meest efficiënte systeem. Daarnaast zijn we met Vattenfall bezig aan een experiment om onbalans te voorkomen.

Als er voldoende energie-aanbod is en de energie goedkoop is, koelen we extra. Die koude slaan we op in onze producten. Het is dan bijvoorbeeld -25 graden in plaats van -18. En als de energieprijs weer stijgt, hoeven we minder te koelen om het product die -18 graden te laten behouden. Je buffert dus kou in het product. Het is nog experimenteel, dus we moeten nog zien wat het oplevert."

Bilal Caki, Bilal Chicken:

"We kijken altijd hoe we het beter kunnen doen qua efficiënte, energiezuinige techniek. We willen de beste van de klas zijn. Dit doen we door te volgen hoe vooraanstaande Europese bedrijven het doen en naar hun voorbeeldmodel te werken. Vervolgens hopen wij zelf ook een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven. Nederland loopt gelukkig vaak voorop in de implementatie van nieuwe innovaties. Via beurzen, vakbladen en machineproducenten blijven we op de hoogte."

Vraag 4: Wat vind je van het bedrag op je maandfactuur?

Lubbert Schenk, NorthSeafood

'We hebben dit jaar meer productie gedraaid, dus ons maandbedrag is omhoog gegaan. Het is een fors bedrag, maar ik ben tevreden over onze afspraken met Vattenfall. We kopen gezamenlijk energie in met de bedrijvenkring in Urk. Onze adviseur van Vattenfall komt twee keer per jaar langs om de strategie te bepalen. Dat geeft inzicht in de Endex en APX-dagmarkt. We maken dan afspraken over wat er vast staat en wat op de dagmarkt gekocht wordt. Het advies van Vattenfall levert ons zeker wat op.'

Bilal Caki, Bilal Chicken

'Omdat we groter zijn geworden kan ik profiteren van de maandprijzen. Hierdoor ben ik in verhouding voordeliger uit dan eerst. In het oude pand was ik € 1000 euro kwijt per maand aan elektra en nu in een zes keer groter pand ongeveer € 4000.'

Vraag 5: Wat vind je van ....

... de aanpak van NorthSeafood?

'NorthSeafood verbruikt meer energie, maar ik denk dat dit komt omdat ze veel meer diepvriesopslag hebben dan wij. Ik vind dat NorthSeafood zich goed heeft ontwikkeld qua duurzaamheid en een goede beslissing heeft genomen door te werken met Endex en APX dagmarkt. Zo kan meneer Schenk verzekerd zijn van de beste prijzen. Iets dat erg prettig is bij een flink verbruik. Daarnaast is het fijn dat hij daarbij advies krijgt van Vattenfall.'

Bilal Caki, Bilal Chicken

... de aanpak van Bilal Chicken?

'Het is goed dat ze voortdurend bezig zijn met vernieuwingen. Ik zou ze wel aanraden om opnieuw te kijken naar zonnepanelen, omdat stroom steeds duurder zal worden de komende jaren en de panelen worden steeds goedkoper en beter. Verder kan het voor Bilal Chicken misschien ook interessant zijn om eens te kijken naar CO2 propaan voor hun koelingen. Dat heeft bij ons veel energie bespaard. Het klopt dat wij veel meer diepvriesopslag hebben. In sommige vriezers moeten we zelfs koelen tot -40 ⁰C. Hierdoor verbruiken wij inderdaad meer energie.'

Lubbert Schenk, NorthSeafood

Ook interessant voor u?