Kipster is een Klimaatondernemer

Ruud Zanders is een Klimaatondernemer

Ruud Zanders is een Klimaatondernemer. Klimaatondernemers zijn ondernemers en bedrijven die het veranderende klimaat niet als bedreiging zien, maar als een kans. Ruud groeide op tussen de kippen op het pluimveebedrijf van zijn ouders. Na het faillissement in 2007 moest hij helemaal opnieuw beginnen en gooide hij uiteindelijk het roer compleet om. Zijn doel: het eerste klimaatneutrale ei ter wereld op de markt brengen. Weten hoe? Bekijk de video.

Het kan wél: op een andere manier eieren produceren. En de consument wil het ook nog, onze eieren zijn altijd uitverkocht.

Ruud Zanders, oprichter Kipster

Een kippenstal waar rekening wordt gehouden met kip, mens en milieu

Oprichting pluimveebedrijf Kipster

Samen met de Universiteit van Wageningen werkte Ruud al aan het concept van de ‘Rondeelstal’: een kippenstal waar rekening gehouden wordt met kip, mens en milieu. Hier ontdekte Ruud dat er markt is voor duurzame eieren en dat het ook anders kan. Of sterker nog. Dat het anders móet. Vanuit die duurzame overtuiging ging Ruud aan de slag met een eigen concept en richtte hij in 2018 pluimveebedrijf Kipster op, in het Limburgse Oirlo. Daar kwam het allereerste klimaatneutrale ei ter wereld.

Klimaatneutraal: CO2-besparingen en zonnepanelen

We gaan langs bij de revolutionaire boerderij van Kipster en ontdekken wat de eieren van Ruud nou precies klimaatneutraal maakt. Zo voert Ruud zijn kippen met de resten van bakkerijen en met bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Dit levert een CO2-besparing op van 50%. En met zijn speciale eierdozen van aardappelzetmeel bespaart Ruud in vergelijking met een normale eierdoos zo’n 90% aan CO2. Maar er is ook goed nagedacht over de energievoorziening. De boerderij heeft geen gasaansluiting en boven op het dak liggen 1100 zonnepanelen. Deze wekken genoeg energie op om het hele bedrijf draaiend te houden.

Vraag vanuit het buitenland

Kipster groeit en er is veel vraag naar de klimaatneutrale eieren, ook vanuit het buitenland. Ruud is bezig met de uitbreiding van zijn concept naar België, Frankrijk, Duitsland en Amerika.

Het allereerste klimaatneutrale ei ter wereld

Fossielvrij leven binnen één generatie

Fossielvrij leven binnen één generatie

Binnen Vattenfall werken we aan een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat is onze stip aan de horizon. Een hele uitdaging. Toch kan het. Als we het samen doen. Met onze klanten en partners in de industrie-, transport- en de vastgoed sector.

Wij geloven namelijk dat iedere ondernemer, met grote of kleine maatregelen, een bijdrage kan leveren aan de missie om in één generatie fossielvrij te leven. We doen er dan ook alles aan om het voor ondernemers en bedrijven eenvoudig én betaalbaar te maken om klimaatslimmer te kunnen ondernemen.

Werken aan een fossielvrij leven
Word ook een Klimaatondernemer

Word ook een Klimaatondernemer

Wij helpen u graag een Klimaat­ondernemer te worden. Een eerste stap is het verduurzamen van uw bedrijf door uw energieverbruik te verlagen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Kies uw energie-advies pakket en start met besparen.

Zelf aan de slag met verduurzamen