Kipster is een Klimaatondernemer

Klimaatondernemers zijn ondernemers en bedrijven die het veranderende klimaat niet als bedreiging zien, maar als een kans. Ruud Zanders is zo’n Klimaatondernemer. Ruud groeide op tussen de kippen op het pluimveebedrijf van zijn ouders. Na het faillissement in 2007 moest hij helemaal opnieuw beginnen en gooide hij het roer uiteindelijk compleet om. Zijn doel: het eerste klimaatneutrale ei ter wereld op de markt brengen.

Een kippenstal waar rekening gehouden wordt met kip, mens en milieu

Oprichting pluimveebedrijf Kipster

Samen met de Universiteit van Wageningen werkte Ruud al aan het concept van de ‘Rondeelstal’: een kippenstal waar rekening gehouden wordt met kip, mens en milieu. Hier ontdekte Ruud dat er markt is voor duurzame eieren en dat het ook anders kan. Of sterker nog. Dat het anders móet. Vanuit die duurzame overtuiging ging Ruud aan de slag met een eigen concept en richtte hij in 2018 pluimveebedrijf Kipster op, in het Limburgse Oirlo. Daar kwam het allereerste klimaatneutrale ei ter wereld.

Klimaatneutraal: CO2-besparingen en zonnepanelen

We gaan langs bij de revolutionaire boerderij van Kipster en ontdekken wat de eieren van Ruud nou precies klimaatneutraal maakt. Zo voert Ruud zijn kippen met de resten van bakkerijen en met bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Dit levert een CO2-besparing op van 50%. En met zijn speciale eierdozen van aardappelzetmeel bespaart Ruud in vergelijking met een normale eierdoos zo’n 90% aan CO2. Maar er is ook goed nagedacht over de energievoorziening. De boerderij heeft geen gasaansluiting en boven op het dak liggen 1100 zonnepanelen. Deze wekken genoeg energie op om het hele bedrijf draaiend te houden.

Vraag vanuit het buitenland

Kipster groeit en er is veel vraag naar de klimaatneutrale eieren, ook vanuit het buitenland. Ruud is bezig met de uitbreiding van zijn concept naar België, Frankrijk, Duitsland en Amerika.

Bekijk de video over Kipster

Of kijk op de website van Kipster

Ruud van Kipster is een Klimaatondernemer

Het kan wél: op een andere manier eieren produceren. En de consument wil het ook nog, onze eieren zijn altijd uitverkocht.

Ruud Zanders
Oprichter Kipster

Sprout Challenger Award 2019

Kipster is recentelijk ook uitgeroepen tot de winnaar van de Sprout Challenger50 Award, de prijs voor de meest uitdagende onderneming van Nederland. Lees meer

Ontdek de andere Klimaatondernemers

Er zijn meer Klimaatondernemers die het veranderende klimaat als een kans zien. Bekijk de verhalen achter deze bedrijven en ondernemers.  

Talitha Koek, Manager MVO bij GVB

Een hele stad met uitstootvrij vervoer

Ontdek wat GVB in Amsterdam aan duurzame maatregelen treft. 

Bekijk wat het GVB doet

Joost, oprichter The Seaweed Company

CO2-uitstoot reduceren met zeewier

Ontdek wat het zeewier van The Seaweed Company zo duurzaam maakt.

Bekijk wat Seaweed doet

Johannes Alderse Baas, oprichter DutchFiets

Samen naar een fossielvrije toekomst

Ontdek wat DutchFiets voor het klimaat doet.

Bekijk wat DutchFiets doet

Word ook Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich in voor 100% fossielvrije energie. We geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren aan de missie om binnen één generatie fossielvrij te leven. En daar helpen wij u graag bij.

Word Klimaatondernemer

Fossielvrij leven binnen één generatie

Binnen Vattenfall werken we aan een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat is onze stip aan de horizon. Een hele uitdaging. Toch kan het. Als we het samen doen. Met onze klanten en partners in de industrie-, transport- en de vastgoed sector.

Wij geloven namelijk dat iedere ondernemer, met grote of kleine maatregelen, een bijdrage kan leveren aan de missie om in één generatie fossielvrij te leven. We doen er dan ook alles aan om het voor ondernemers en bedrijven eenvoudig én betaalbaar te maken om klimaatslimmer te kunnen ondernemen.

Werken aan een fossielvrij leven

Naar een fossielvrije toekomst

Ook verduurzamen en besparen? Onze experts helpen u op weg

Wilt u weten wat u kunt doen en wat de laatste ontwikkelingen zijn? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Of bel ons op 088 098 56 50 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

U kunt ook direct een afspraak maken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Maak een afspraak

Aan de slag met besparen en verduurzamen

In 5 stappen uw CO₂ reduceren

In 5 stappen naar een energieneutraal kantoorgebouw

Download de whitepaper

In 4 stappen naar een duurzaam wagenpark

In 4 stappen naar een duurzaam wagenpark

Download de whitepaper

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

Download de whitepaper