Ontwikkelingen van deze week
Weersverwachtingen
Op de korte termijn zien we dat er koud weer aankomt. Maar als we naar de weersverwachtingen voor de weken vooruit kijken, zien we juist dat de weersomstandigheden mild zijn. Ook wordt er weer meer LNG verwacht in Europese havens. Al met al lijkt het risico op hoge spotprijzen in het restant van de winter beperkt. Dit houdt ook de termijnprijzen in toom.
Veiling emissierechten hervat
De veilingen van emissierechten zijn eind januari weer hervat na een pauze van ruim één maand tijd. Normaliter worden deze rond de jaarwisseling weer hervat. Hiermee duurde de pauze drie weken langer dan gebruikelijk. Het hervatten van de veilingen was wegens technische redenen uitgesteld. Toen dat bekend werd, stegen de CO2-prijzen. De verwachting was dat de prijzen weer iets zouden afnemen zodra de veilingen weer zouden starten.
Desalniettemin zagen we de prijzen dinsdag hard stijgen. Een precieze oorzaak is lastig aan te wijzen. De kou van komende week lijkt hierbij een rol te spelen. Hierdoor is de energievraag hoger en daarmee ook de vraag naar emissierechten. Afgelopen week waren de termijnprijzen voor elektriciteit daarentegen gedaald. Dit kwam door lagere CO2- en kolenprijzen. De sterke stijging van de CO2-prijzen op dinsdag hebben deze prijzen echter weer ingehaald.
Gasprijzen
Het einde van de winter komt in zicht. De markt zal zich dan weer meer richten op ontwikkelingen rondom het coronavirus en de bijbehorende gevolgen op de energievraag en de economie. Op de spotmarkt verwachten we dat de gasprijzen op de zeer korte termijn toenemen door de kou. Toch lijkt het erop dat deze gasprijzen in de loop van februari weer kunnen afnemen.
Elektriciteitsprijzen
De elektriciteitsprijzen worden in deze tijd van het jaar geleid door twee factoren. Dit zijn aan de ene kant de gasprijzen op de spotmarkt en aan de andere kant de hoeveelheid opwek windenergie, dat van dag tot dag verschilt.