Ontwikkelingen van deze week
De termijnprijzen voor gas en elektriciteit zijn aan het einde van 2020 en het begin van 2021 sterk gestegen. De CO2-prijzen zijn tot boven de 33 €/ton gestegen, wat opnieuw een record is. De stijging kwam door verschillende factoren: de uitgestelde veilingen van emissierechten, de weersomstandigheden, de Brexit-deal en de ontwikkelingen rondom de coronavaccins. De stijging is hiermee deels sentiment gedreven, wat gebruikelijk is op de CO2-markt. Vanaf volgende week is er milder weer voorspeld. Hierdoor neemt de te verwachten energievraag af. In reactie hierop zien we de energieprijzen begin deze week weer dalen.
De grondstofprijzen zijn door de kou sterk opgelopen. De vraag naar kolen, met name vanuit Duitsland, is vrij hoog voor de opwek van elektriciteit. Voor de gasprijzen geldt dat deze steeds meer worden geleid door globale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door de koppeling van gasmarkten in Noord-Amerika en Azië met de Europese markt via LNG. Hierdoor zorgen de weersomstandigheden in verre delen van de wereld voor beweging op de Nederlandse gasmarkt. Dit is meer dan ooit tevoren. In Europa is het koud, maar in Azië ook. De gasprijs ligt in Azië veel hoger, dit betekent dat veel LNG naar Azië gaat in plaats van naar Europa. Dat deel van het gasaanbod valt daardoor weg en zorgt voor hogere gasprijzen op zowel de termijn- als spotmarkt.
Sinds begin november zijn de Nederlandse elektriciteitsprijzen steeds voordeliger geworden ten opzichte van de Duitse prijzen. Voorgaande jaren was het vrijwel steevast het geval dat de Nederlandse prijzen juist iets hoger waren dan de Duitse prijzen. Dit komt met name doordat Duitsland veel meer duurzame opwek heeft dan Nederland. Het recente verschil van zo’n 3 tot 4 €/MWh voor een jaarprijs is ontstaan door sterke stijgingen van de kolen- en CO2-prijzen. Duitsland is nog sterk afhankelijk van de kolenprijzen en Nederland een stuk minder. De CO2-prijzen maken het stoken met kolen juist een stuk duurder.
De gasprijzen op de spotmarkt zijn gestegen. Dit is in lijn met de koude weersomstandigheden en het wegblijven van LNG. De spotprijzen voor elektriciteit zijn net als de gasprijzen wat opgelopen.