Zelf energie inkopen en zo het risico beperken

Zelf bepalen op welk moment en hoeveel energie ze inkoopt. Dat doet Oiltanking. Het bedrijf beperkt het inkooprisico en profiteert zo optimaal van de marktontwikkelingen.

Met beperkt risico profiteren van de marktontwikkelingen

Weinig tijd op een onvoorspelbare markt

Oiltanking begeeft zich op een markt die enorm onvoorspelbaar is. Het conflict tussen bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne heeft meteen effect op de markt waarop het bedrijf zich begeeft. Voor Emiel Langenhuizen, financial controller bij Oiltanking Amsterdam, is het dan ook erg belangrijk om niet binnen een bepaalde bandbreedte elektriciteit en gas te moeten inkopen.

Als financial controller spendeert Langenhuizen dagelijks niet heel veel tijd aan de energiemarkt. Natuurlijk houdt hij het internationale nieuws in de gaten en houdt hij bij wat aan het eind van de dag de closing energieprijs is. Maar als er niks geks gebeurt, blijft het daarbij.

Oiltanking is een van ’s werelds grootste partners op het gebied van onafhankelijke opslag voor minerale en chemische producten, gassen en droge bulk. Met 72 terminals in 22 landen bezit Oiltanking een totale opslagcapaciteit van meer dan 19 miljoen kubieke meter.

In Nederland bevindt de grootste terminal zich in de Amsterdamse haven waar onder meer kerosine voor Schiphol ligt opgeslagen, evenals ruwe olie die van olieplatforms in de Noordzee wordt aangevoerd.Profiteren van de markt met zo min mogelijk risico

Langenhuizen: "Onze core business is niet zozeer om zo goedkoop mogelijk energie in te kopen. We zullen niet uit de markt geconcurreerd worden door een iets duurdere energie-inkoop. 

Onze ambitie met energie is wel om de risico’s zoveel mogelijk te beperken tegen een zo kostenefficiënt mogelijke inkoop. We willen dus wel profiteren van de bezuinigingsmogelijkheden die er op de markt zijn zodat we kosten kunnen terugdringen. Maar cruciaal blijft: risico’s zoveel mogelijk beperken."

Profiteer ook

Met gespreid inkopen profiteert u van de marktontwikkelingen én krijgt u ondersteuning van onze marktexperts. Wilt u hier meer of weten? Maak dan een afspraak met één van onze energie-adviseurs.

De voordelen van gespreid inkopen

Oiltanking koopt zelf energie in en spreidt risico

Door gespreid in te kopen kiest Oiltanking zelf op welk moment en hoeveel energie ze inkopen, waardoor het risico beperkt wordt. Terwijl het bedrijf wel optimaal profiteert van de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Elk jaar is anders

Voor Oiltanking is het ontzettend lastig om van tevoren te voorspellen welke energiebehoefte het bedrijf de komende maanden of jaren heeft. Er kan opeens iets in de internationale politiek veranderen dat gevolgen heeft. En dat wil niet zeggen dat dit dan volgend jaar ook nog geldt.

Kerncijfers Oiltanking

  • Oppervlakte terminal: >55 hectare
  • Opslagcapaciteit: >1,6 miljoen m3
  • Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar: 10 tot 12 miljoen kWh
  • Gemiddeld gasverbruik per jaar: 1 miljoen m3

Resultaten

  • Risicobeperking door flexibele energie-inkoop
  • Tijdsbesparing door online energie-inkoop
  • Inspelen op energiemarkt ontwik­kelingen door proactieve advisering

Vattenfall belt me als er iets speelt dat belangrijk voor ons is. Om me achtergrondinformatie te geven of om me te adviseren om een bepaalde stap te zetten, of juist niet. Dat vind ik heel prettig. 

 

 

Emiel Langenhuizen, Financial Controller bij Oiltanking Amsterdam
De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 088 098 56 50 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). 

Meer voorbeelden uit de praktijk