Controleer het capaciteitstarief van gas

Bespaartip: controleer het capaciteitstarief van uw aansluiting

Wanneer uw aansluiting een hogere capaciteit heeft dan nodig is, betaalt u voor capaciteit die u niet gebruikt. Hierdoor kan het lonen om uit te zoeken of u wel de juiste aansluiting heeft. Te veel betalen is zonde, dus dat lossen we graag voor u op.

Voor uw grootverbruikaansluiting betaalt u een tarief voor het transport en de levering van elektriciteit en gas. Dit bedrag heet ook wel het capaciteitstarief. Dit tarief maakt onderdeel uit van het transporttarief dat uw netbeheerder rekent. De hoogte ervan is afhankelijk van de zwaarte van de aansluiting. Want hoe meer vermogen uw aansluiting heeft, hoe hoger het capaciteitstarief dat u betaalt.

De juiste gasaansluiting voor uw bedrijf

Op uw gasmeter staat met een code aangegeven voor welke maximale capaciteit deze geschikt is. Een aansluiting voor grootverbruik gas start bij een zogenoemde G40-aansluiting. Deze heeft een capaciteit van 40 tot 65 m3 per uur.

Type gasaansluitingCapaciteit (m3 gas per uur)
G40 40 tot 65 m3
G65 65 tot 100 m3
G100 100 tot 160 m3
G160 160 tot 250 m3

De kans bestaat dat u een gasaansluiting met een te hoge capaciteit heeft, waardoor u teveel betaalt voor uw gasmeter. Als u uw grootverbruikaansluiting omzet naar een meter met een lagere capaciteit, betaalt u een lager capaciteitstarief en kunt u jaarlijks honderden tot duizenden euro’s besparen.

Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

Whitepaper Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

In deze whitepaper vindt u drie maatregelen waarmee u kunt besparen op de energiekosten op uw factuur en twee maatregelen voor besparing op additionele kosten.

Download de whitepaper

Wat is uw piekbelasting?

Om vast te stellen welke gasaansluiting uw bedrijf nodig heeft, is het niet alleen belangrijk om te weten hoeveel gas u gemiddeld verbruikt, maar ook wat uw piekbelasting is. De piekbelasting is het maximum dat uw bedrijf per uur aan gas verbruikt. Misschien verbruikt u gemiddeld maar 50 m3 gas per uur, maar op piekmomenten 75 m3 gas per uur. Uw bedrijf heeft dan toch een gasaansluiting met een hogere capaciteit nodig.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

Controleer uw gasverbruik regelmatig

Als de grootverbruikaansluiting die u heeft op dit moment ook de juiste keuze voor uw bedrijf is, hoeft u nu niets te veranderen. Maar uw bedrijf is continu in beweging. Misschien verplaatst u na verloop van tijd sommige energie verbruikende activiteiten naar een andere locatie. Of besteedt u in de toekomst bepaalde werkzaamheden uit. Ga daarom regelmatig na of de capaciteit van uw aansluiting omlaag kan. Bij ontvangst van uw jaarrekening is bijvoorbeeld een handig moment.

Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

Uw energiekosten wilt u het liefst zo laag mogelijk houden. Dat begrijpen wij. In deze whitepaper vindt u vijf slimme besparingsmaatregelen waarmee uw zakelijke energiekosten kunt verlagen.

Download de whitepaper

Controle door slimme administratie

Bespaar door slimme administratie

Bijna tweederde van uw zakelijke energiekosten bestaat uit vaste, door de overheid opgelegde kosten. Toch kunt u hierop besparen.

Interessant artikel?