Onze verwarming zou de aarde niet mogen opwarmen

Ontdek hoe we nu gebouwen anders gaan verwarmen, voor een fossielvrij leven straks.

Steden zoals Londen duurzamer verwarmen

Bij Vattenfall lanceren we een ambitieus plan om Londen zonder fossiele brandstoffen te verwarmen. Daarin laten we zien hoe we vanaf 2040 een half miljoen woningen, bedrijven en openbare gebouwen in Londen kunnen aansluiten op een stadsbreed warmtenetwerk: zo kan de stad 4,8 miljoen ton CO2-uitstoot besparen, over een periode van 20 jaar.

luchtfoto londen over heat londen warmte vattenfall

Op dit moment halen meer dan 25 miljoen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk hun warmte uit fossiele brandstoffen. Verwarming is dan ook verantwoordelijk voor een derde van de gehele broeikasgasuitstoot in het land. Dit kan allemaal veranderen, dankzij het nieuwe warmtenet dat we vanaf 2022 ontwikkelen in Zuidoost-Londen. Afvalpartner Cory levert de warmte. Al in 2024 zullen de eerste woningen duurzamer worden verwarmd dankzij het nieuwe warmtenet.

Een warm thuis voor Amsterdammers, met duurzame energie

Ook Amsterdam staat op het punt de verwarming van z’n huizen flink te veranderen; tegen 2040 willen we de stad voorzien van 100 procent duurzame warmte. Om dit doel te bereiken, bereiden we ons nu voor op de bouw van Europa's grootste e-boiler.

warmte amsterdam e-boiler

”De e-boiler gaat alleen aan als er genoeg duurzame stroom uit zon en wind beschikbaar is. Op andere dagen leveren de gascentrales in Diemen zeer efficiënt warmte. Voor de leveringszekerheid van miljoenen Nederlanders verwachten we dan ook dat deze centrales de komende tientallen jaren nog nodig blijven. Aanvankelijk op aardgas, maar straks op waterstof, uit duurzame bronnen,” aldus Alexander van Ofwegen, Director Heat Vattenfall Nederland.

Met deze nieuwe e-boiler op zon en wind verwachten we ongeveer 15 procent van de warmte die nodig is in de hele regio Amsterdam, duurzaam op te wekken.

Woningen in Zweden verwarmd door algen

Kunnen algen je huis verwarmen? Wel als je in Gustavsberg in Zweden woont. Vanaf het voorjaar van 2022 verwarmen we daar de huizen voor meer dan 20% met de overtollige warmte van algenteler AstaReal, een van onze partners. Een vernieuwende samenwerking die voor duurzamere verwarming van 2.500 nieuwe appartementen zorgt. We plaatsen omkeerbare warmtepompen in de fabriek van AstaReal. Deze pompen winnen de overtollige warmte uit het algenproductieproces. In totaal kunnen we zo meer dan 15 miljoen kilowattuur warmte per jaar terugwinnen en hergebruiken.

Berlijns grootste airco draait de verwarming open

Om in Berlijn de uitstoot verder te beperken, testen we nu samen met Siemens Energy een combinatie van stadswarmte, -energie en -koeling. Sinds 1997 koelt de koelcentrale op de Berlijnse Potsdamer Platz ongeveer 12.000 kantoren, 1.000 appartementen en talrijke culturele instellingen in de buurt. De koeling wordt efficiënt en lokaal opgewekt, de levering is betrouwbaar. Maar het proces genereert wel restwarmte die tot nu toe via koeltorens in het milieu terechtkwam.

stadswarmte, energie en koeling in Berlijn

Dankzij een nieuwe hogetemperatuurwarmtepomp van onze partner Siemens, kunnen we verwarming, koeling en elektriciteit voortaan combineren. Het voordeel is dat e de koeling daardoor ook als hulpbron kunnen inzetten, door de restwarmte te gebruiken voor de verwarming van huizen. Zo verminderen we de warmte-uitstoot van de koelinstallatie aanzienlijk. In plaats daarvan stroomt ongeveer 55 GWh extra warmte per jaar de verwarming van de huizen in.

Samen leiden deze inspanningen tot een geschatte besparing van ongeveer 6.500 ton CO2-uitstoot en 120.000 m³ koelwater per jaar. "Als we de energietransitie in de steden willen realiseren en steeds meer willen overstappen op hernieuwbare bronnen, moeten we het totaal aan verwarming, koeling en de energievoorziening als een geheel bekijken. Alleen zo kunnen we de beschikbare middelen optimaal benutten,” legt Tanja Wielgoß uit, Chair of the Executive Board van Vattenfall Wärme Berlin AG.