Zonnepanelen op dak | Vattenfall Energie

Zonne-energie opwekken geeft een kick

Aldwin van der Voort uit Berghem heeft er een goedaardige verslaving bij. Want sinds hij via Vattenfall en Feenstra in zonnepanelen investeerde, kan hij het niet laten om elke dag even de energiemeter te checken. ‘Die teller terug zien tikken, dat geeft gewoon een kick.’

Gouden randje

Op het schuine dak van de twee-onder-een-kapwoning in Berghem waar Van der Voort samen met zijn vrouw woont, liggen maar liefst twaalf zonnepanelen te glanzen. Van der Voort was naar eigen zeggen nooit een fervent zonaanbidder, maar inmiddels heeft een mooie zomerdag voor hem toch een extra gouden randje gekregen.

"Als het bewolkt is wek je al stroom op, maar als de zon schijnt gaat het helemaal hard. Vattenfall heeft zo’n speciale app waar je op kunt zien wat je aan energie opwekt met je zonnepaneel. Zeker in het begin had ik de neiging om steeds even op die app te spieken. Het is gewoon leuk om elk moment te kunnen zien wat je bespaart."

Echtpaar kijkt uit hun dakraam waarop zonnepanelen zijn | Vattenfall Energie

Tachtig procent van de energierekening

En dat besparen valt tot nu toe helemaal niet tegen. Want met de geïnstalleerde zonnepanelen wekt Van der Voort genoeg energie op om tachtig procent van de jaarlijkse energienota af te dekken.

‘We hebben een schuin dak in een gunstige hoek en ook nog op het zuiden. Vattenfall en Feenstra analyseerden van tevoren precies wat voor ons de beste ligging en het optimale aantal zonnepanelen zou zijn. We lieten heel eenvoudig via de website weten dat we overwogen om te investeren in zonnepanelen. We werden meteen benaderd voor een adviesgesprek. Een paar weken later lagen de panelen al op het dak.’

Meer bespaartips

Auto opladen met zonne-energie

Voor Van der Voort ontstond het idee om te investeren in zonne-energie, toen hij zag dat bij mensen in de buurt zonnepanelen op het dak geïnstalleerd werden. "Ik ben gewoon maar eens bij hen langs gelopen om wat informatie te vragen. Toen ik hoorde hoe voordelig het was, wist ik dat het ook iets voor ons zou zijn. Ik ben altijd al bezig met manieren om energie te besparen. Zo heb ik onlangs ook voor een hybride leaseauto gekozen. Nu kan ik de energie om mijn auto mee op te laden opwekken met mijn eigen zonnepanelen. Ideaal toch?"

Geen seconde spijt
Tot nu toe is Aldwin in elk geval meer dan tevreden. "Het is gewoon een heel goede investering geweest. We hadden dat geld ook op de bank kunnen zetten of er iets leuks mee kunnen doen, maar nu hebben we iets waar we nog jarenlang de vruchten van zullen plukken. We wekken nu tachtig procent van onze totale jaarlijkse energiebehoefte zelf op en binnen zes jaar hebben we de investering er al uit."

Heeft Aldwin nog negatieve ervaringen of waarschuwingen voor mensen die de investering ook overwegen? "Tja, het klinkt allemaal wel heel positief hè? Maar ik kan ook gewoon geen nadelen verzinnen. Ik heb nog geen seconde spijt gehad. Behalve dan dat we het niet veel eerder gedaan hebben."

Deel deze pagina