Duurzame ambitie Vattenfall met grootste windmolenpark op zee ter wereld

Vattenfall is één van de grootste energiebedrijven in Europa. Al meer dan 100 jaar produceren en leveren we energie, opgewekt uit milieuvriendelijke bronnen zoals waterkracht, zon én Nederlandse wind. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken, een stevige ambitie. Daarom investeren we fors in windenergie op het land én op zee. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.

Windpark Hollandse Kust

Vanaf 1 juli starten we met de bouw van Hollandse Kust Zuid het grootste offshore windpark ter wereld. In 2023 zal het park volledig operationeel zijn met een duurzame elektriciteitsproductie die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens.

Windmolenpark Hollandse kust

Het grootste windmolenpark ter wereld

Het totale windgebied Hollandse Kust Zuid bestaat uit vier kavels. Vattenfall bouwt alle vier de kavels. Het grootste windpark op zee levert straks ongeveer 1.500 megawatt (MW) aan opgesteld vermogen. De locatie van Hollandse Kust Zuid in de Noordzee is gunstig. Via havens zoals IJmuiden en Rotterdam is het Nederlandse windpark goed bereikbaar. Naar verwachting komen er ongeveer 38 windmolens per kavel te staan, in totaal dus rond de 150 stuks voor het hele windpark op zee.

Fossielvrij binnen één generatie

Met het windmolenpark Hollandse Kust Zuid draagt Vattenfall bij aan de ambitieuze doelstellingen die Nederland heeft om klimaatverandering tegen te gaan. Windenergie is een groot en belangrijk onderdeel van onze ambitie; een fossielvrij leven binnen één generatie.

Duidelijk is dat we in Nederland meer fossielvrije energie moeten opwekken. Daarom bouwen we aan groene stroom. Om grote stappen te zetten, bouwen we grote offshore windmolenparken in zee en windmolenparken op het land. Vattenfall heeft 71 grote windparken in Europa waarvan 15 windmolenparken in Nederland staan.

Onderaanzicht van vier grote windmolen buizen met twee werknemers ervoor

Werkgelegenheid

De bouw van windpark Hollandse Kust Zuid zorgt voor veel werkgelegenheid. Van het uitvoeren van bodemonderzoeken en het produceren van onderdelen voor de windmolens tot het installeren van de turbines en het onderhouden van het windpark. Hollandse Kust Zuid krijgt haar eigen team van professionals om het windpark zo optimaal en kwalitatief mogelijk te laten functioneren. Dit team, met als uitvalsbasis het gloednieuwe Operations & Maintenance (O&M) kantoor in IJmuiden, zal bestaan uit verschillende uitdagende rollen. Op onze carrièrepagina vind je meer informatie en onze openstaande vacatures: Werken bij Hollandse Kust Zuid - Vattenfall NL.

Deel deze pagina

Meer informatie over andere energiebronnen