1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Windenergie: bron die nooit opraakt
  4. Opslag windenergie in nieuwe superbatterij

Groene stroom slaan we straks op in een superbatterij

Als we groene stroom kunnen opslaan, hebben we geen fossiele brandstoffen meer nodig voor onze Magnumcentrale. Samen met de TU Delft vormen we onze Magnumcentrale om tot superbatterij.

Geen aardgas, geen steenkool, maar ammoniak als brandstof

In de Magnum-centrale in de Eemshaven kunnen we aardgas en steenkool gebruiken als brandstof. Maar binnen vijf jaar hopen we met een nieuwe technologie groene stroom om te zetten in ammoniak, een CO2-vrije brandstof. We hebben nog een paar jaar nodig voor het ontwikkelen van die technologie, maar we weten nu al: in de nabije toekomst gebruiken we geen fossiele brandstoffen meer in de Magnum-centrale.

Magnum opslag | Vattenfall Energie

Ammoniak als duurzame brandstof

Veel industrieën gebruiken ammoniak als brandstof. Ammoniak bestaat uit stikstof en waterstof. Beide elementen komen algemeen op aarde voor. De lucht bijvoorbeeld, bestaat voor 78% uit stikstof. En waterstof is het meest voorkomende element in het universum. 

Ammoniak als schoonmaakmiddel is onverbrande ammoniak. Bij de verbranding van ammoniak splitst ammoniak zich in stikstof en waterdamp. De Magnum-centrale heeft een DeNOx-installatie voor stikstofoxiden, zodat dit proces niet schadelijk is voor het milieu. 

Infographic Superbatterij | Vattenfall Energie

Wat is groene stroom?

Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zoals wind, water en zon. Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. 'Groen uit Nederland' noemen we dat.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt. In 2017 was het ruim 22% en in 2021 zitten we al boven de 70%. Bekijk ons stroometiket.

Deel deze pagina

Meer informatie over andere energiebronnen