1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Windenergie: bron die nooit opraakt
Windmolens in landschap | Vattenfall Energie

Windenergie: bron die nooit opraakt

Wonen in Nederland. Leven in een open en waterrijk land waar het soms flink waait. Hoe fantastisch is het dat we onze energie uit die wind halen? Daarom lopen we al 35 jaar voorop in wind.

Wereldrecord goedkoopste windstroom

We zorgen dat energie steeds duurzamer wordt. En de windenergie die we opwekken, maken we voordeliger. Zo gaan we stroom van het nieuwste windpark, Kriegers Flak in de Baltische Zee, verkopen voor een recordbedrag van 4,9 eurocent per kWh. Wereldwijd is dit momenteel de goedkoopste stroom van windmolens op zee. Belangrijk, want hiermee zetten we grote stappen om duurzame energie goedkoper te maken dan energie uit fossiele bronnen. In totaal investeren wij een bedrag van 1,1 tot 1,3 miljard euro in het project, dat een vermogen krijgt van 600 megawatt.

Windpark op zee | Vattenfall over windenergie

Windmolenparken in Europa

In het buitenland is nog plek voor grote windparken. We investeren tot 2020 ruim 5 miljard euro in de ontwikkeling van duurzame energie. Hiervan is een groot deel windenergie. In 2020 willen we 4000 Megawatt beheren om er circa 3,4 miljoen huishoudens mee te voorzien. Zo gaan we zelfs verder dan de doelstellingen van de klimaattop in Parijs. Windkampioen van Noord Europa.

Blauw verlichte magnum energiecentrale in het donker | Vattenfall over de superbatterij

Superbatterij voor opslag van windenergie

Samen met de TU Delft onderzoeken we hoe we windenergie kunnen opslaan. Onze energiecentrale wordt dan een soort superbatterij. Waait het hard en hebben we stroom te veel, dan slaan we het op. Hebben we meer stroom nodig dan halen we het eruit. Zo zorgen we straks altijd voor groene stroom. Ook als het windstil is.

Meer over de superbatterij

Wat is windenergie?

In Nederland kan het flink waaien. En door de lange kustlijn en veel open land is er veel gelegenheid windenergie te winnen. Windenergie is dus een ideale vorm van duurzame energie voor Nederland.

Wat zijn de voordelen van windenergie?

Windenergie wordt gewonnen met windmolens. Die windmolens zijn niet de ouderwetse windmolen waar de toeristen voor naar Nederland komen, maar de grote witte windturbines. Een windturbine wint energie uit de beweging van de lucht. Windmolens staan steeds vaker in een windmolenpark, en er komen meer grote windmolenparken in Nederland. Zo vergroten we de capaciteit om windenergie op te wekken. We zorgen dat energie steeds duurzamer wordt.

Jools en Renze bij Windmolen | Vattenfall Energie | Alles over windenergie voor een spreekbeurt

Alles over windenergie voor een spreekbeurt

Hoe werken windmolens eigenlijk? Zijn ze duur? En vormen ze een gevaar voor vogels? Jools van Benthem (9) ging langs bij agrariër Renze Bouthoorn en zocht het uit.

Verder leren over windmolens

Meer informatie over andere energiebronnen