1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Windenergie: bron die nooit opraakt

Windenergie: bron die nooit opraakt

In Nederland waait het vaak en hard. Uit die wind halen we energie. Dat is duurzaam en bovendien raakt de wind nooit op. Daarom lopen we al 35 jaar voorop in wind.

Het wereldrecord goedkoopste windstroom

We zorgen dat energie steeds duurzamer wordt. En de windenergie die we opwekken, maken we voordeliger. Zo gaan we stroom van het nieuwste windpark, Kriegers Flak in de Baltische Zee, verkopen voor een recordbedrag van € 0,049 per kWh. Wereldwijd is dat de goedkoopste stroom van windmolens op zee. Daarmee zetten we grote stappen om duurzame energie goedkoper te maken dan energie uit fossiele bronnen. In totaal investeren we een bedrag van 1,1 tot 1,3 miljard euro in het project, dat een totaal vermogen krijgt van 600 megawatt.

Windpark op zee | Vattenfall over windenergie

Ons doel voor 2020: 4.000 megawatt met windmolenparken

In het buitenland is nog plek voor grote windparken. We investeren tot 2020 ruim vijf miljard euro in de ontwikkeling van duurzame energie. Daarvan is een groot deel windenergie. In 2020 willen we 4.000 megawatt beheren om er ongeveer 3,4 miljoen huishoudens mee te voorzien. Zo gaan we verder dan de doelstellingen van de klimaattop in Parijs.

Windkampioen van Noord Europa.

Met een superbatterij kunnen we straks windenergie opslaan

Samen met de TU Delft onderzoeken we hoe we windenergie kunnen opslaan. Onze energiecentrale wordt dan een soort superbatterij. Waait het hard en hebben we stroom te veel, dan slaan we het op. Hebben we meer stroom nodig, dan halen we het uit die superbatterij. Zo zorgen we straks altijd voor duurzame stroom. Ook als het windstil is.

Meer over de superbatterij

Nederland is een ideaal land voor windmolens

In Nederland waait het vaak en hard. En door de lange kustlijn en veel open land is er veel ruimte voor windmolens op de plekken waar het het hardste waait. Nederland is dus een ideaal land om duurzame energie op te wekken met windmolens.

Met windmolens zorgen we voor steeds meer duurzame energie

Windenergie wekken we op met grote witte windturbines, waarmee we beweging van lucht omzetten in duurzame stroom. Die windmolens zetten we steeds vaker in een windmolenpark. Daar willen we er meer van bouwen, zodat we nog meer duurzame stroom opwekken.

Een spreekbeurt over windenergie

Jools van Benthem (9) ging langs bij agrariër Renze Bouthoorn om uit te zoeken hoe windmolens werken, of ze duur zijn en of ze gevaarlijk zijn voor vogels.

Verder leren over windmolens

Meer informatie over andere energiebronnen