1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Go-Green Living Light

Go-Greener Ermi ontwierp een lamp die brandt op de energie van een plant

Ermi van Oers (29) heeft als productontwerper besloten haar talent in te zetten voor een duurzame manier van leven. Ze is het creatieve brein achter de Living Light-lamp, die brandt op de energie van een plant. Met haar werk inspireert ze mensen wereldwijd.

Minor sustainability opende deuren

Living Light-lamp is het resultaat van een langlopend project dat eigenlijk al begon tijdens haar studie productontwerp in Rotterdam. Wat ze graag deed, was producten met elkaar combineren en daarmee materiaal besparen. De behoefte om duurzaam te werken, zat er dus al vroeg in.

Maar langzaamaan werd ze zich steeds bewuster van haar verantwoordelijkheid als designer. Tot ze voor haar gevoel moest kiezen: ga ik met mijn werk overconsumptie stimuleren of ga ik het gebruiken voor iets goeds? Het werd dat laatste, hoewel ze nog niet wist hoe dat er concreet uit zou zien. Ze volgde de minor sustainability, waar ze kennismaakte met het fenomeen biodesign. “Er ging een wereld voor me open.”

Ermi van Oers met een plant als basis voor een duurzame lamp

Drijvend lampje in de Maas

Daaraan ging eerst nog een project vooraf, waarin ze zich had toegelegd op een drijvend lampje dat zijn energie put uit de Maas. Bij de ontwikkeling van dit object klopte ze aan bij wetenschappers met verstand van techniek, aangezien dit als designer niet haar vakgebied is. Vanuit die hoek was geen animo om mee te doen, waarna ze besloot het zelf te doen met haar eigen team. Toen het eenmaal gelukt was, was er verbazing onder de biotechneuten die ze eerder had benaderd: dit bleek dus tóch mogelijk. Vervolgens stonden ze in de rij om met haar samen te werken.

Ze had overigens niet per se voor een plant hoeven kiezen als duurzame energiebron. Het had net zo goed rioolwater of gft-afval kunnen zijn, aangezien ook daar organisch materiaal in zit. Maar een plant, die toch een stuk leuker op de salontafel staat dan een potje rioolwater, heeft als voordeel dat er een enorm krachtige symboliek van uit gaat. “Dat verhaal wil ik vertellen; hoe mooi het kan zijn om als mens een wederzijdse afhankelijkheid te hebben met de natuur. Door goed voor elkaar te zorgen, help je elkaar verder. Je zou het zelfs kunnen toepassen op het Amazonewoud. Dat wordt nu gekapt voor de landbouw. Maar als we van al dat groen een energiecentrale maken, dan levert het waarde op en kan het behouden blijven.”

Bamboe en gerecycled plastic

De lampen zelf worden voor het grootste deel in Nederland geproduceerd met zoveel mogelijk duurzame materialen. Alleen het glas wordt geblazen in Tsjechië, omdat ze daar een specialisme hebben in het grote formaat glas. De houten led-houder is gemaakt van bamboe en de celhouder is gemaakt door een 3D printer die geprint is van plastic afval verzameld uit de zee. Waar volgens Ermi nog winst te behalen is, is het aantal onderdelen. Dat zou kunnen worden teruggebracht door slimme combinaties te maken.

Ermi maakt met haar innovatie nu al concreet impact. Met het vijfkoppige team van haar overkoepelende bedrijf Nova Innova onderzoekt ze niet alleen wat biodesign nog meer voor mogelijkheden biedt, ze laat het ook zien. Ze wordt op verschillende plekken in de wereld uitgenodigd om haar verhaal te vertellen, te exposeren en workshops te geven. “Ik zie gewoon hoe mensen daar anders van weggaan. Op die manier kunnen wij inspireren en bedrijven laten zien hoe het ook anders kan.”

Het Park van Morgen

De lamp zit momenteel in de testfase bij tien ‘fans’ die al in een vroeg stadium betrokken waren bij Ermi’s avontuur. Als die is afgerond, gaan ze opschalen naar ongeveer vijftig stuks. Daarna is-ie ook voor de gewone consument verkrijgbaar. Wie geen zin heeft om daarop te wachten, kan alvast een kijkje nemen in het Park van Morgen, een samenwerking tussen haar eigen onderneming en het eerder genoemde biotechbedrijf waarmee ze Living Light heeft ontwikkeld. Deze groenstrook in de IJsselmondse wijk Reyeroord is het eerste park in de wereld dat interactief verlicht is met energie, opgewekt door planten.

Meer Go-Green-verhalen

Het idee van Jan Berbee sluit naadloos aan bij ons doel om steeds ‘klimaat-slimmer’, en zonder fossiele brandstoffen te kunnen leven. Benieuwd naar hoe anderen impact maken? Bekijk dan vooral de andere Go-Green-verhalen.

Deel deze pagina