Welke groene stap zet jij?

Of je nu grote of kleine stappen zet, alle groene stappen tellen bij elkaar op. Voor het milieu én voor je portemonnee. Want als je energie bespaart, merk je dit ook aan je energierekening.

6 groene stappen waarmee je impact maakt

Wil je met je energie graag bijdragen aan een duurzame toekomst, maar weet je niet waar te beginnen? Dan helpen we je. Met de Duurzaam Wonen Check bijvoorbeeld, en slimme producten en advies. In dit rijtje zie je met welke kleine en grote stappen ook jij het verschil maakt. 

 1. Kies voor groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen in Nederland

 2. Word én blijf klant en groei met ons mee naar een toekomst waarin fossielvrij leven mogelijk is

 3. Ontdek hoe je duurzamer kunt wonen en bespaar op je energierekening

 4. Wek je eigen duurzame stroom op met zonnepanelen

 5. Verwarm je huis duurzaam met groen gas, stadsverwarming of een warmtepomp

 6. Kies uit onze andere slimme duurzame oplossingen voor thuis

Groene stap 1: kies voor groene stroom en gas

Steeds meer van onze klanten stappen over op 100% groene stroom uit Nederland. Wil je je hele energieverbruik vergroenen? Kies dan ook voor groen gas, een natuurlijk alternatief voor aardgas waarmee je kunt koken en verwarmen zoals je gewend bent.

Hoe groen wil je 't hebben?

Groene stroom, groen gas of allebei: je kiest zelf of je een kleine of grote groene stap zet. Stap je over op PuurGroen Gas, dan krijg je daar automatisch 100% groene stroom uit Nederland bij. Helemaal groen, en je hoeft er niets extra's voor te doen.

 • Groene stroom

  Duurzame energie Nederland stroom | Meisje bij windmolens

  100% groen

  Onze groene stroom bestaat uit een mix van verschillende duurzame energiebronnen. En wordt voor 100% opgewekt in Nederland.

  Ontdek groene stroom
 • PuurGroen Gas

  Vrouw voor huis met zonnepanelen

  100% groen

  Gemaakt van 100% groen gas: een flinke stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek PuurGroen Gas
 • MixGroen Gas

  Man bij gasfornuis

  Een tikkeltje groener

  Bevat 10% groen gas: een eerste stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek MixGroen Gas

Groene stap 2: groei met ons mee naar een fossielvrije toekomst

Door klant bij ons te worden en te blijven reis je automatisch met ons mee naar een toekomst waarin fossielvrij leven mogelijk is. Want wij zijn een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie.

We zetten grote stappen. Zo hebben we onze laatste kolencentrale in Nederland gesloten. Ook zorgen we ervoor dat je stroom steeds groener wordt. We investeren flink in het opwekken van groene energie uit zon en wind. Verder werken we samen met industrie en overheden aan nieuwe duurzame initiatieven.

Binnen enkele jaren al, leveren we 100% groene stroom uit Nederland aan alle huishoudens die stroom bij ons afnemen. Dat zijn er 2 miljoen, dus dat schiet op. En natuurlijk blijven we je inspireren met tips voor energie besparen, want de meest duurzame energie is nog altijd de energie die je niet gebruikt.

Investeren, samenwerken en advies op maat voor 2 miljoen klanten: zo versnellen we met elkaar naar een fossielvrije toekomst.

Fossielvrij leven binnen één generatie

Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. ​Ga samen met ons op weg.

Fossielvrij leven

Groene stap 3: ontdek hoe je duurzamer kunt wonen

Bekijk onze slimme tips voor energie besparen en verlaag je energierekening. Of doe de gratis Duurzaam Wonen Check en ontdek wat je allemaal kunt doen in je koop- of huurhuis.

Duurzaam Wonen Check

Wil je weten hoe je duurzamer kunt wonen, zodat je kosten bespaart? Doe de Duurzaam Wonen Check en ontvang een persoonlijk advies dat past bij jouw woonsituatie. Zo kun je uitkomen op spouwmuurisolatie of vloerisolatie, maar ook op zonnepanelen of een nieuwe warmtebron.

Doe de check

Groene stap 4: wek je eigen duurzame stroom op

Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is niet te warm. Met zonnepanelen op je dak bespaar je direct. Je merkt het aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten helemaal of voor een groot deel weg.

Zonnepanelen

Weten of je dak geschikt is?

Met onze Zonnepanelen Check weet je direct of je dak geschikt is en zie je in één oogopslag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een gewenste besparing te realiseren.

Groene stap 5: verwarm je huis duurzaam

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 bijna zeven miljoen woningen aardgasvrij zijn. Steeds meer gemeenten werken op dit moment dan ook aan plannen om wijken stapsgewijs te verduurzamen. Wat je in jouw wijk kunt verwachten hangt af van de route die je gemeente kiest:

 1. Je gemeente kan besluiten om je wijk aan te sluiten op stadsverwarming.
 2. Je wijk krijgt het stempel 'all electric', waarbij je moet zorgen voor een eigen, elektrische warmtevoorziening zoals een warmtepomp.
 3. Je wijk blijft ook na 2050 aangesloten op het gasnet en je krijgt straks duurzaam gas (zoals groen gas) geleverd. 

De plannen van de gemeenten moeten uiterlijk eind 2021 klaar zijn. Misschien is er over jouw wijk al wat meer bekend. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente en zoek naar 'transitievisie warmte'.

Welke route je gemeente ook kiest: als je overgaat op duurzaam verwarmen zit je goed met groen gas of een warmtepomp.

Groene stap 6: kies uit onze andere duurzame oplossingen

Naast groene stroom en groen gas kun je bij ons kiezen uit nog meer duurzame energieproducten. Of je nu zelf duurzame stroom opwekt met zonnepanelen, een alternatief zoekt voor duurzaam verwarmen of een laadpaal laat plaatsen: met kleine stappen maak je een groot verschil, want groen telt op.