1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Op weg naar fossielvrij leven

Op weg naar fossielvrij leven

Al even in Nederland, met wortels in Zweden. En altijd al een bedrijf dat energie opwekt uit schone bronnen. Zoals waterkracht. Vattenfall betekent niet voor niets waterval. We maken natuurlijk ook gebruik van zon en - typisch Nederlands - wind.

Samen op weg

We moeten fossielvrij reizen, werken en wonen. Dit betekent dat we moeten veranderen. En snel. We beginnen bij onszelf én we kijken verder. Daarom werken we samen met industrieën, overheden, bedrijven en onze klanten aan dat éne ultieme doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Een greep uit alle stappen die we nemen.

Belonen

We werken aan een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Door klant bij ons te zijn, te blijven of te worden, draag je bij aan onze slagkracht en vergroot je onze daadkracht om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. En dat belonen wij. Met Blijven Loont en Exclusief bijvoorbeeld. Want investeren in de toekomst, mag zich vandaag al uitbetalen.

Lees meer over belonen

We bouwen aan het grootste windpark ter zee

Er is niet genoeg groene stroom in Nederland om iedere klant aan te bieden. Om écht grote stappen te zetten moet er veel meer schone energie worden opgewekt. En dus moet er gebouwd worden om meer fossielvrije stroom te produceren. En juist dat is wat wij doen. Zo bouwen wij bijvoorbeeld op dit moment het grootste windpark op zee ter wereld, zonder subsidie. Waarmee we 2 tot 3 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Elektrisch vervoer: Vattenfall InCharge

Niet alleen onze energie moet duurzaam zijn, we willen ook fossielvrij reizen mogelijk maken. Zo lopen we voorop op het gebied van publieke laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland. Maar daarnaast voorzien we bedrijven en particulieren met een elektrische auto van een eigen laadpunt. Nu al tanken 90.000 auto’s elke maand stroom bij onze laadpunten. Dat is goed voor 50 miljoen emissievrije kilometers. Een mooie start! En dat is nog maar het begin. In 2030 willen we zo’n 200.000 laadpunten aanbieden. Zodat straks iedereen die elektrisch rijdt, net zo eenvoudig elektrisch tankt. Met ons internationale laadnetwerk Vattenfall InCharge maken we het bovendien mogelijk om emissievrij te reizen binnen Noordwest Europa.

Stadswarmte

Met stadsverwarming brengen we warmtecomfort met een flink milieuvoordeel. In vergelijking met cv-ketels op gas scheelt het wel 50 tot 80 procent CO2-uitstoot. Het mooie van stadswarmte is dat we nu en in de toekomst nieuwe warmtebronnen toevoegen aan het net, zoals biomassa, warmte van datacenters, geothermie en waterstof. Fossielvrije warmte komt zo steeds dichterbij.

Lees meer over stadsverwarming

Meer uit de zon halen

Je kunt bij ons zonnepanelen kopen en zo je eigen schone energie opwekken. Maar we kunnen meer uit de zon halen. Zo bouwen we zonneparken bij onze windmolens in de Wieringermeer en op onze locaties Eemshaven, Hemweg en Velsen. Dit bespaart ruimte en is ook efficiënt: we benutten de bestaande infrastructuur en onze huidige aansluiting op het energienet.

Ook liggen er inmiddels zonnepanelen op het dak van al onze bedrijfslocaties en op die van zakelijke klanten als de Johan Cruijff Arena en de Amsterdam RAI.

Stroom delen met zonnepanelen

100% groene stroom delen

Bij Powerpeers, onze dochteronderneming, deel je 100% groene stroom met elkaar. Wat de één opwekt, kan de ander goed gebruiken. Powerpeers verdeelt de reststroom van klanten met zonnepanalen onder de klanten die de energie op dat moment nodig hebben. Wil je weten hoe dit precies werkt? 

Samenwerking met industrie├źn

We kijken verder dan onze eigen energieproductie om ons doel te halen. We werken bijvoorbeeld samen met industrieën en andere bedrijven aan slimme en betaalbare oplossingen. Zo ontwikkelen we nieuwe energieoplossingen voor onze zakelijke klanten, waardoor bedrijven fossielvrije energie en warmte straks eenvoudig en rendabel benutten.

We nemen in Nederland onze laatste kolencentrale eind dit jaar uit bedrijf. En we ontwikkelen CO2-vrije brandstoffen voor de industrie, elektrificeren processen in de staal- en betonproductie en in de transportsector. Samen met de TU Delft onderzoeken we hoe we waterstof kunnen inzetten in onze eigen gascentrales.

Veelgestelde vragen

Waarom heet Nuon nu Vattenfall?

Wij geloven dat we onder één naam meer kunnen bereiken. We werken al jaren actief aan schone en betaalbare energie, want klimaatverandering heeft onze volle aandacht. Door onder één naam verder te gaan kunnen we grotere slagen maken. Dit zien wij nu ook al in de praktijk. Als één Vattenfall bouwen we voor de kust van Zuid-Holland bijvoorbeeld het allereerste subsidieloze windpark ter wereld.

Onze naam is dan veranderd, onze service en mensen zijn dat niet. Samen gaan we op weg naar fossielvrij leven.

Is er voor mij als klant iets veranderd?

Nee, voor jou persoonlijk verandert er niets. Onze mensen én onze service blijven hetzelfde. Je contract, tarieven en voorwaarden blijven gelijk. Ook houd je de spaarpunten van Exclusief en je Blijven Loont-korting.

Wordt mijn energie duurder?

Nee, je contract, tarieven en voorwaarden blijven gelijk. Hoe de energietarieven zich de komende jaren ontwikkelen is afhankelijk van marktontwikkelingen en belastingen, dat heeft niets te maken met de naamswijziging van Nuon naar Vattenfall.

Is Nuon overgegaan in buitenlandse handen?

Vattenfall was voor de naamsverandering al 10 jaar het moederbedrijf van Nuon en is van oorsprong een Zweeds staatsbedrijf. Dat betekent niet dat er minder geïnvesteerd wordt in Nederland. Integendeel, Vattenfall heeft de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in het opwekken van schone energie in Nederland. De komende jaren investeren we nog veel meer in lokale duurzame energie.

Wat betekent Vattenfall?

De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar ons erfgoed: we zijn in Zweden zo’n 100 jaar geleden begonnen als bedrijf dat elektriciteit opwekt uit waterkracht. Iets dat we tot op de dag van vandaag nog steeds doen. In Zweden is het zelfs onze belangrijkste bron! We zijn trots op die geschiedenis en op onze jarenlange expertise in het elektrificeren van het energielandschap. Nu voegen we daar de geschiedenis, ervaring én toekomst van Nuon aan toe.

Wat betekent fossielvrij leven?

Met fossielvrij leven bedoelen wij een leven waar je volledig onafhankelijk bent van het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Dit gaat verder dan alleen de energievoorziening in je huis of de benzine waar je auto op rijdt. Fossielvrij leven houdt in dat alles waar je gebruik van maakt om te wonen, reizen en werken zonder fossiele brandstoffen geproduceerd en vervoerd wordt.

Is Nuon energie hetzelfde als Vattenfall energie?

Nuon energie is hetzelfde als Vattenfall energie. Onze energie wordt steeds groener, omdat we toewerken naar ons doel: fossielvrij leven binnen één generatie.