Tien tips voor het kopen en gebruiken van een wasdroger

Er zijn veel wasdrogers te koop. Waar je op let bij het kopen van een wasdroger, en hoe je je wasdroger het beste gebruikt, lees je op deze pagina. 

1. Vier soorten wasdrogers

Er zijn vier soorten wasdrogers:

  • Luchtafvoerdrogers; met een slang aan die je naar buiten hangt.
  • Condensdrogers; met een wateropvangreservoir, of je sluit 'm aan op een waterafvoer.
  • Was-droogcombinaties; een wasmachine en droger in één apparaat.
  • Warmtepompdrogers; vergelijkbaar met een condensdroger, maar dan met warmtepomp.

Luchtafvoerdrogers en condensdrogers zijn volgens de Consumentenbond en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal niet ideaal. Hun reden daarvoor: een gemiddelde condensdroger van vijf jaar oud verbruikt per jaar € 40 meer dan een nieuwe warmtepompdroger met label A++. Vooral luchtafvoerdrogers scoren slecht in de testresultaten van de Consumentenbond. Fabrikant Siemens laat weten dat dit type droger bijna niet meer wordt verkocht.

Was-droogcombinaties worden wel steeds populairder. Marsha Vis van Electrolux: ''Wassen met een was-droogcombinatie is even duur als met een losse wasmachine.''

Met nieuwe technologie zoals een warmtepomp, verbetert ook de droogfunctie. Toch gebruikt een was-droogcombinatie in totaal meer water en stroom dan een losse droger.

Warmtepompdrogers gebruiken 60% minder energie dan luchtafvoer- en condensdrogers, vertelt Ad Verheijen van Miele. ''Die drogers gebruiken een andere techniek. De lucht wordt niet verwarmd door een verwarmingselement dat veel stroom gebruikt, maar door gas samen te persen in een compressor.''

2. De nadelen van warmtepompdrogers 

Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal.

Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt. Volgens Marsha van Electrolux is dat ook een positief punt: ''Door de lagere temperatuur wordt het risico op slijtage en krimp een stuk minder.''

Een nadeel is wel dat warmtepompdrogers meer onderdelen hebben dan luchtafvoerdrogers. Er zijn dus meer onderdelen die kapot kunnen gaan.

Tot slot maken veel warmtepomp drogers meer geluid dan condensdrogers.

Persoonlijk advies over energie besparen

Wil je weten hoe jij energiezuiniger en duurzamer kunt wonen, zodat je kosten bespaart? Onze chatbot Nina helpt je stap voor stap besparen met de drie slimste energieoplossingen, passend bij jouw persoonlijke woonsituatie.

Doe de check

3. Moderne drogers stoppen vanzelf wanneer de inhoud droog is

Tot voor kort gold dat je wat drogers betreft het best een droger kon kiezen die qua grootte bij je past. En dat je die dan steeds zo vol mogelijk stopt. Dat is niet meer zo. Vrijwel alle drogers werken met een sensor. Marsha: ''De sensoren voelen de vochtigheid van de inhoud en stoppen de machine automatisch als de inhoud droog genoeg is. Een minder volle droger blijft dus niet onnodig drogen.''

4. De voor- en nadelen van drogen in de buitenlucht

Was die je buiten droogt, ruikt frisser dan was die je in de droger droogt. En het is goedkoper. Bovendien maakt zonlicht je was schoner; de uv-straling doodt bacteriën die zich in je was ophopen en breekt kleurstof in vlekken af. Verder haalt de wind kreukels uit je was.

Maar buiten drogen heeft ook nadelen. Zonlicht maakt de vezels van je kleding zwakker, witte was van wol en zijde kan gelig worden en bonte was verbleekt. Bonte was droog je dus het beste binnenstebuiten. Verder worden handdoeken erg hard als je ze zonder droger droogt. Om dat te voorkomen, doe je ze eerst tien minuten in de droger en hang je ze daarna op.

Vrouw kijkt in wastrommel | Vattenfall energie

5. Zo kreukelt en krimpt je was minder

Warmtepompdrogers voorkomen kreuken, krimpen en slijten beter dan andere drogers. Verder hebben veel drogers antikreukfuncties; daarmee draait je was door nadat het droog is, draait het twee kanten op of zorgt je droger voor een gunstigere luchtstroom.

6. Hoe beter je centrifugeert, hoe minder je hoeft te drogen

Centrifugeren kost minder energie dan drogen. Het is daarom slim om je was goed te centrifugeren voordat je het in je droger stopt. Zo hoeft je droger minder hard te werken. 

7. Maak regelmatig je condensor en pluizenfilter schoon

In een warmtepompdroger zit een condensor en pluizenfilters. Om je energiegebruik zo laag mogelijk te houden en brandgevaar en noodzakelijk onderhoud te voorkomen, is het handig die goed schoon te houden.

Veel nieuwe drogers maken zelf de condensor schoon. En binnenkort komt Siemens met een nieuw droger waarbij je pas na 20 droogbeurten het pluizenfilter hoeft schoon te maken.

8. Soms is een nieuwe droger kopen goedkoper dan je oude droger houden

Een warmtepompdroger is goedkoper in gebruik dan een gewone droger, en zeker in vergelijking met oude drogers. Daarom is het soms slim om een nieuwe droger te kopen. Die verdien je in sommige gevallen al snel terug, omdat je energierekening daardoor een stuk lager is. Hoe snel je je oude droger terugverdient hangt af van het energiegebruik van je oude droger en de prijs van de eventuele nieuwe droger.

9. Sorteer je wasgoed

Als je dunne, dikke en meerlaagse stoffen tegelijkertijd droogt, drogen de dunste stoffen net zo lang als de dikste stoffen. Dat is zonde van de stroom. Het is daarom slimmer om je was te sorteren op dikte en soort stof. Maar natuurlijk alleen als niet alles in één droogbeurt kan.

10. Nieuwe drogers met handige functies

Drogers worden steeds handiger en energiezuiniger. Siemens kwam in april 2018 bijvoorbeeld met een nieuw filterreinigingssysteem dat pluizen opvangt in een speciale lade. Die lade hoeft pas te worden geleegd na 20 droogbeurten. En Elektrolux heeft een droger gemaakt die synthetisch materiaal en katoen tegelijkertijd droogt. Verder hebben steeds meer drogers energielabel A+++. 

Deel deze pagina