Isoleren en besparen

Van alle manieren om energie te besparen is het isoleren van je huis de belangrijkste. Isolatiemaatregelen voel je het eerst in je portemonnee. Natuurlijk zet je met het isoleren van je (spouw)muren, ramen, dak en vloer de grootste stappen. Maar ook met kleinere isolatiemaatregelen kom je al een eind. Met deze tips kun je direct aan de slag.

De eerste besparing zit in tochtstrips

Veel warmte ontsnapt uit huis en gaat zo verloren. Dat is zonde. Je brengt tochtstrips aan bij de kieren van de ramen en je buitendeur. Heb je een oud huis waarbij de kozijnen niet meer kaarsrecht zijn of met ronde vormen, gebruik dan tochtband. Dit is gemaakt van zacht materiaal en is flexibel. Je koopt ze beiden bij de bouwmarkt en de kosten zijn laag. 

Leidingisolatie aanbrengen

Een verwarmingsbuis die door een koude ruimte loopt, zoals bijvoorbeeld een kelder, verliest onderweg kostbare warmte. Dit voorkom je met speciaal isolatiemateriaal voor buizen. Je brengt het gemakkelijk aan. Het kost een paar tientjes, die je meestal binnen een jaar hebt terugverdiend. Gemiddeld levert het isoleren van één meter leiding een besparing op van drie tot vier m3 gas per jaar. Leidingisolatie koop je bij elke bouwmarkt.

Zo gefikst: radiatorfolie

Nog een snelle en eenvoudige isolatiemaatregel: folie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel via je buitenmuur. Radiatorfolie is vooral zinvol bij ongeïsoleerde buitenmuren. Per vierkante meter radiatorfolie levert je 10 m3 gasbesparing op per jaar. Lees hier het uitgebreide artikel over radiatorfolie.

bespaartips-makkelijke-isolatie-radiatorfolie | Vattenfall Energie

Isolatiebox via Exclusief

Weet je nog niet hoe je moet beginnen? Met de isolatiebox zit je meteen goed: 8 isolatieproducten die direct besparen. En via Exclusief, dus met veel inkoopvoordeel. Bekijk de isolatiebox.

Tocht verhelpen

Ook via stopcontacten kan wind naar binnen waaien. Voor een paar euro sluit je ze af met stopcontactbeveiligingers. Kijk ook even of het ventilatierooster van je huis nog in orde is. Ook dat scheelt. En check je brievenbus. Als daar tocht doorheen komt, heb je dat zo opgelost met een brievenbusborstel. Je merkt direct het verschil.

HR++ glas bespaart flink op energie

Heeft jouw huis enkel- of dubbelglas? Dan kun je al snel € 200 per jaar besparen door over te stappen naar HR++ glas. Wist je dat HR++ glas 2,5 maal beter isoleert dan dubbel glas? De investering is minder groot dan je mogelijk denkt. De stookkosten dalen en je huis voelt direct veel comfortabeler. Er zijn verschillende soorten HR-glas. Hoe meer plusjes, hoe beter het glas isoleert.

Zo vraag je subsidie aan

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor isolatie? Dan ontvang je ± 20% van de kosten terug. Zo kun je subsidie krijgen als je je dak isoleert, de buitenmuren, de vloer of als je HR++ glas koopt. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet je binnen één jaar: 

  • Ten minste twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • Of één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Ventileren is belangrijk

Heb je je huis helemaal geïsoleerd? Dan is het belangrijk om te ventileren. Schimmels houd je buiten de deur en dat is weer goed voor je gezondheid. Meer weten over waarom ventileren zo belangrijk is? Lees dan dit artikel.

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

Deel deze pagina

Meer tips over isoleren