Isoleren en besparen

Heb je tijd over deze kerstvakantie? Loop dan je huis eens door en kijk waar er wat extra geïsoleerd kan worden. Zijn de tochtstrippen en kitranden niet eens aan vervanging toe? Of begin je toch liever meteen aan het grotere werk? Met deze handige tips kun je direct aan de slag. 

Tochtstrips en brievenbusborstel

Veel warmte ontsnapt uit huis en gaat zo verloren. Dat is zonde. Een goed geïsoleerd huis is warmer, goedkoper qua stookkosten en beter voor het milieu. Begin met de makkelijkste maatregelen: plaats waar nodig tochtstrips en een brievenbusborstel.

Leidingisolatie

Isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimten breng je makkelijk aan. Het kost een paar tientjes, die je meestal binnen een jaar hebt terugverdiend. Gemiddeld levert het isoleren van één meter leiding een besparing op van drie tot vier m3 gas per jaar. Leidingisolatie koop je bij elke bouwmarkt.

Radiatorfolie

Nog een snelle en eenvoudige isolatiemaatregel: radiatorfolie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel naar buiten via de buitenmuur. Radiatorfolie is vooral zinvol bij ongeïsoleerde buitenmuren. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op per jaar. Lees hier het uitgebreide artikel over radiatorfolie.

bespaartips-makkelijke-isolatie-radiatorfolie | Vattenfall Energie

Isolatiebox via Exclusief

Via het Exclusief spaarprogramma bieden wij deze veelzijdige isolatiebox aan. De producten zijn eenvoudig te plaatsen. Zo heb je snel een comfortabel huis en verlaag je de energierekening.

Ventilatie

Goed ventileren is ook in de winter belangrijk. Want als waterdamp niet genoeg wordt afgevoerd, ontstaat schimmel. Zet dus regelmatig je ventilatieroosters open. Nieuwe woningen hebben vaak een ventilatiesysteem. Het is het beste om die altijd aan te laten staan.

Zo'n systeem wordt bij intensief gebruik vies. Laat daarom elke twee jaar de ventilatiebox en ventielen schoonmaken en laat minimaal elke zes jaar een complete schoonmaak doen. Kijk hier voor meer informatie.

Vriezer ijsvrij maken

Als het buiten vriest kan de inhoud van de vriezer even buiten staan. Zo kun je in die tijd je vriezer ijsvrij en schoon maken. Je vriezer gebruikt dan minder stroom; een klein beetje ijs heeft al veel invloed op de hoeveelheid stroom die je vriezer gebruikt.

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

Deel deze pagina

Meer tips over isoleren