Zo zit het met infraroodverwarming

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld infraroodverwarming. Onze experts adviseren infrarood (ir) in de meeste gevallen niet als hoofdverwarming voor je huis. Maar als bijverwarming kunnen infraroodpanelen een hele goede oplossing zijn. 

Hoe werkt verwarming met infrarood?

Infraroodpanelen werken op elektriciteit. De ir-panelen zetten 90 tot 100% van die elektriciteit om in infraroodstraling. Die straling voel je tot op 3 meter afstand. 

Infraroodstraling is directe stralingswarmte. Het is niet slecht voor je gezondheid; het dringt niet door de huid. Je kunt het vergelijken met zonnestralen. Maar dan zonder het schadelijke uv-licht. 

Zuinige elektrische verwarming

Met een cv-ketel (of andere verwarming met radiatoren) verwarm je het hele huis. Ongeveer 70% is opstijgende lucht en 30% is stralingswarmte. Dat kost meer energie dan plaatselijk verwarmen. Met een infraroodpaneel geniet je van 100% stralingswarmte. 

Hoe zuinig infraroodverwarming precies is hangt af van het soort verwarming. En in welke ruimte je 'm gebruikt. 

Infraroodpanelen als bijverwarming

Als je thuis zit te werken, hoef je niet het hele huis te verwarmen. Met een ir-paneel in de werkkamer kan de thermostaat van je cv-ketel een paar graden lager. Zo bespaar je veel gas. Of verwarm alleen je werkplek met een warmtekussen of een warmtemat. Lees hier meer over je thuiswerkplek verwarmen

Als extra verwarming kan infrarood dus een energiezuinige keuze zijn. Let wel op dat je een ir-paneel koopt met het juiste vermogen. En hang 'm op de goede plek op: de warmte voel je tot op 3 meter (onder de juiste stralingshoek). 

 

Infraroodverwarming in de werkkamer

Voor de werkkamer zijn er verschillende verwarmingsmogelijkheden op infrarood. Zoals een bureau-onderlegger, een warmtekussen of een warmtemat voor lekker warme voeten. Je kunt natuurlijk ook een infraroodpaneel naast of boven je bureau hangen. 

Als je alleen de werkkamer verwarmt dan kan de thermostaat voor de rest van het huis een graadje lager. 

Infraroodverwarming in de woonkamer

Alleen als je woonkamer supergoed is geïsoleerd kun je 'm helemaal met infraroodradiatoren verwarmen. De meeste mensen gebruiken infrarood dus als bijverwarming.

Wandpanelen zijn handig om te gebruiken op een koude muur. Ir-plafondplaten kun je boven de bank hangen, of een andere plek waar je vaak zit. Er is ook staande infraroodverwarming. 

Infraroodverwarming in de badkamer

In de badkamer is ir-verwarming handig om snel bij te verwarmen. Er is van alles op de markt, van radiatoren tot infraroodspiegels en handdoekverwarmers. Een infrarood plafondplaat kan ook een uitkomst zijn in de badkamer. Je hebt ze ook met ingebouwde verlichting.

Let op: check eerst de regels voor het gebruiken van elektriciteit in natte ruimtes. 

Infrarood terrasverwarming

Als verwarming voor buiten is infrarood ook populair. Er zijn terrasheaters in allerlei soorten en maten. Ze geven vaak gezellig oranjerood licht af. 

Het grote voordeel van infrarood terrasverwarming is dat infraroodstralen niet windgevoelig zijn.

Lees meer over het verbruik van terrasheaters

"Infrarood in plaats van gas? Alleen in een zeer goed geïsoleerd huis."

Rob van der Plas, energieadviseur Vattenfall

Infraroodpanelen als hoofdverwarming

Infrarood is als hoofdverwarming alléén een goed alternatief voor gasverwarming als je huis supergoed geïsoleerd is. En zelfs dan is het niet altijd goedkoper dan verwarmen op gas. Wat je wél zeker weet is dat je met onze groene stroom een flinke stap naar fossielvrij leven maakt. 

De investeringskosten zijn bij infraroodverwarming lager dan bij elektrische warmtepompverwarming. Maar de warmtepomp is wel 2,5 keer zuiniger in het verbruik.

Kies je voor stralingspaneelverwarming? Onze energieadviseur Rob van der Plas denkt graag met je mee. Hij heeft een paar tips voor je: 

  • maak een uitgebreid verwarmingsplan (meestal samen met de leverancier van je infraroodpanelen); 
  • neem ir- panelen met voldoende vermogen; 
  • denk goed na waar je de panelen ophangt; 
  • plaats de thermostaat niet binnen de warmtestraling van een paneel; en
  • bepaal welke in welke ruimtes de temperatuur afzonderlijk te regelen kan zijn (bijvoorbeeld met een bewegingssensor). 

 

Meer energie besparen