Zo zit het met infraroodverwarming

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld infraroodverwarming. Onze experts adviseren infrarood (ir) in de meeste gevallen niet als hoofdverwarming voor je huis. Maar als bijverwarming kunnen infraroodpanelen een hele goede oplossing zijn. 

Hoe werkt verwarming met infrarood?

Infraroodpanelen werken op elektriciteit. De ir-panelen zetten de stroom om in infraroodstraling. Deze straling is niet slecht voor je gezondheid; het dringt niet door de huid heen. Je kunt het vergelijken met zonnestralen. Maar dan zonder uv-licht. 

Die warmte voel je tot op ongeveer 3 meter afstand. Als je bij het warmtepaneel wegloopt, ben je de warmte ook kwijt. 

Hoe zuinig is infraroodverwarming?

Als je alleen verwarmt op de plek waar je zit, hoeft niet het hele huis warm te zijn. Dan kan de cv-ketel een paar graden lager. En de meeste soorten verwarming maken de lucht in de ruimte warm. Ir-panelen maken alleen de dingen in de kamer warm. Ze verwarmen de e mensen, de meubels en de muren binnen 3 meter.

Infraroodpanelen als bijverwarming

Als extra verwarming kan infrarood een energiezuinige keuze zijn. Bijvoorbeeld op een plek in huis die je weinig gebruikt. Waar het niet de hele tijd warm hoeft te zijn. Je zet een infrarood kachel makkelijk aan en uit. En sommige panelen hebben ook een bewegingssensor.

 

Infraroodverwarming in de woonkamer

Alleen als je woonkamer supergoed is geïsoleerd kun je 'm helemaal met infraroodradiatoren verwarmen. De meeste mensen gebruiken infrarood dus als bijverwarming.

Wandpanelen zijn handig om te gebruiken op een koude muur. Ir-plafondplaten kun je boven de bank hangen, of een andere plek waar je vaak zit. Er is ook staande infraroodverwarming. 

Infraroodverwarming in de badkamer

In de badkamer is ir-verwarming handig om snel bij te verwarmen. Er is van alles op de markt, van radiatoren tot infraroodspiegels en handdoekverwarmers. Een infrarood plafondplaat kan ook een uitkomst zijn in de badkamer. Je hebt ze ook met ingebouwde verlichting.

Let op: check eerst de regels voor het gebruiken van elektriciteit in natte ruimtes. 

Infrarood terrasverwarming

Als verwarming voor buiten is infrarood ook populair. Er zijn terrasheaters in allerlei soorten en maten. Ze geven vaak gezellig oranjerood licht af. 

Het grote voordeel van infrarood terrasverwarming is dat infraroodstralen niet windgevoelig zijn.

Lees meer over het verbruik van terrasheaters

Infraroodverwarming in de werkkamer

Voor de werkkamer zijn er verschillende verwarmingsmogelijkheden op infrarood. Zoals een bureau-onderlegger, een warmtekussen of een warmtemat voor lekker warme voeten. Je kunt natuurlijk ook een infraroodpaneel naast of boven je bureau hangen. 

Als je alleen de werkkamer verwarmt dan kan de thermostaat voor de rest van het huis een graadje lager. 

"Infraroodverwarming is voor een heel huis twee keer zo duur als een hr-ketel"

Rob van der Plas, energieadviseur Vattenfall

Kan ir-verwarming cv-ketels op gas vervangen? 

Kan infraroodverwarming gasgestookte ketels (of zelfs een warmtepomp) vervangen? Onze energieadviseurs en de energieadviseurs van Milieu Centraal delen hun kennis. Het antwoord is helaas nog 'nee'. Behalve in een klein, goed geïsoleerd, huis. 

Volgens onze energieadviseur Rob van der Plas is infrarood als hoofdverwarming nog erg duur. "Maar goed, meten is de enige manier om erachter te komen'' zegt hij. 

Energieadviseur Puk van Meegeren van Milieu Centraal vindt ook dat er nog te weinig onderzocht is. ''Rekenmodellen tonen aan dat het energiegebruik een stuk hoger is dan bij bijvoorbeeld een warmtepomp. Maar er is nog weinig bewijs."

De kosten van infrarood verwarming

De aanschafkosten van infraroodverwarming zijn misschien niet heel hoog, maar het hele kostenplaatje kan tegenvallen. Van der Plas: "Stroom is een relatief dure energiebron, veel duurder dan gas. En er is soms ook nog een zwaardere netaansluiting nodig om al die stroom te kunnen leveren."

Van Meegeren en van der Plas staan open voor nieuwe ideeën en onderzoeken rondom infrarood. Ze altijd blijven nieuwsgierig naar ontwikkelingen in duurzaam verwarmen. 

Meer energie besparen