Zo zit het met infraroodverwarming

Infrarood (IR) panelen geven direct voelbare stralingswarmte. Je installeert ze aan de muur of het plafond. Alles binnen het bereik van de straling wordt warm. Efficiëntie hangt af van hoe je ze gebruikt. Op deze pagina lees je of infraroodverwarming inderdaad een bijdrage kan leveren aan fossielvrij leven en hoe het precies zit met de ontwikkelingen rond infraroodverwarming.

Infrarood als alternatief voor gas

Sommigen beweren dat infrarood een goede vervanging is voor gasgestookte ketels en zelfs hybride warmtepompen. Onze energieadviseurs en energieadviseurs van Milieu Centraal denken dat dat genuanceerder ligt en onder andere afhankelijk is van hoe goed je huis is geïsoleerd.

''Volgens de laatste berekeningen is IR-verwarming voor een heel huis twee keer duurder dan een hr-ketel. Maar goed, meten is de enige manier om erachter te komen en de praktijkervaring is beperkt.'' - Rob van der Plas van Vattenfall.

''Rekenmodellen tonen aan dat het energiegebruik een stuk hoger is dan bij bijvoorbeeld een warmtepomp. Maar er is nog weinig bewijs voor en voor een beginnende branche als infrarood is het moeilijk om dat te vinden. Een paar metingen die toevallig een bepaalde kant op wijzen, dat is voor ons niet genoeg.'' - Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Infraroodwarmte kun je ook installeren in combinatie met warmtefolies of weggewerkt in muren, plafonds en vloeren. Het werkt dan wel trager en er kan veel warmte verloren gaan. De ruimte temperatuur is erg lokaal geregeld en er kan dus beter alleen maar verwarmd worden waar iemand aanwezig is.

Als bijverwarming is het soms een goed idee. Door de stralingswarmte kan de thermostaat ca. 2 graden lager worden ingesteld.

Betere infraroodtechnieken

Enthousiaste leveranciers van infrarood raken soms gefrustreerd. Zijn zien juist veel voordelen in infraroodverwarming.

Jari Matti Rautiainen van Polarheat: ''Instanties borduren maar voort op oud onderzoek. Infraroodtechnieken zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Natuurlijk, isolatie blijft essentieel. Maar als je infrarood op een juiste manier gebruikt, is het zeker een goed alternatief voor gas. De aankoopprijs van infraroodtoepassingen is veel lager dan bijvoorbeeld die van een warmtepomp. Installatie is vrij makkelijk en je bespaart ruimte. Het wordt mooi weggewerkt en maakt geen geluid. Je voorkomt droge en stoffige lucht. Dat is goed voor mensen met allergieën.''

Hoewel er absoluut situaties denkbaar zijn waarin infrarood een goede manier van verwarmen is voor een huis, is het helaas niet zo dat we met elektrische verwarming een alternatief hebben voor de cv-ketel. Zo is elektrische verwarming in de bestaande bouw niet zomaar toepasbaar. Om een huis aangenaam warm te houden, is nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Om die met infraroodverwarming te leveren is elektriciteit nodig en dat is een relatief dure energiebron; drie keer duurder dan gas. En hoe slechter een huis is geïsoleerd, hoe meer energie nodig is om het te verwarmen. En dus hoe duurder infraroodverwarming wordt. Zeker als er een zwaardere netaansluiting moet worden gemaakt om de benodigde hoeveelheid elektriciteit te leveren, kan de relatief lage aankoopprjis wegvallen tegen de bijkomende kosten en gebruikskosten.

Van der Plas van Vattenfall: ''Buiten het bereik van infraroodbronnen is de warmte grotendeels weg. Het inregelen en verdelen is dus extra belangrijk. En koude delen van het huis, zoals niet geïsoleerde muren, zijn in vergelijking met de stralingswarmte al snel erg koud. Verder is de temperatuurregeling minder nauwkeurig dan bij een thermostaat.''

Mocht je van plan zijn je gas helemaal af te sluiten, bedenk dan dat je geen warmwatervoorziening hebt met infraroodverwarming. ''Je hebt dan bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming nodig, een elektrische boiler, of een zogeheten instant heater.''

Ook goed om je te realiseren: er is nog geen kwaliteitskeurmerk voor de prestaties en levensduur van infraroodverwarming en ook niet voor de installateurs.

Milieu Centraal en wij blijven dus bij ons advies dat infraroodverwarming alleen geschikt is voor erg goed geisoleerde, kleine huizen. Of in de badkamer om snel bij te verwarmen. Let in dat laatste geval wel goed op de regelgeving voor het gebruiken van elektriciteit in natte ruimtes.

Meer onderzoek nodig

Toch zijn energieadviseurs bijzonder nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen en de opkomst van infrarood. Van Meegeren en Van der Plas vinden meer onderzoek hard nodig. Momenteel experimenteert slechts een enkele woningcorporatie of gemeente met infrarood. Milieu Centraal is betrokken bij een onderzoeksvoorstel van de TU Eindhoven naar infraroodverwarming. Zij onderzoek wat het energiegebruik is en hoe het zit met het comfort van de warmte. Van Meegeren: ''Ik ben heel blij met het initiatief voor een goede studie. We willen échte onderbouwing.''

Deel deze pagina

Meer handige tips