Zo zit het met infraroodverwarming

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder.
Bijvoorbeeld infraroodverwarming. Onze experts adviseren infrarood (IR) in de meeste gevallen niet als hoofdverwarming voor je huis. Maar als bijverwarming kunnen infraroodpanelen een goede oplossing zijn.

Hoe werkt verwarming met infrarood?

Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. (bron: Milieu Centraal)

Infraroodpanelen werken op elektriciteit en geven directe stralingswarmte. Die straling voel je tot op zo’n 3 meter afstand.

90% - 100% stralingswarmte

Met een cv-ketel (of andere verwarming met radiatoren) verwarm je het hele huis. De stralingswarmte is 20% tot 50%, de rest is opstijgende lucht. Dat kost meer energie dan plaatselijk verwarmen. Met een infraroodpaneel geniet je van 90% tot wel 100% stralingswarmte. Hoe zuinig infraroodverwarming precies is hangt af van het soort verwarming. En in welke ruimte je 'm gebruikt.

Zo verwarm je zuinig met een infraroodpaneel als bijverwarming

Zit je langer in één kamer, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Zet de thermostaat in huis dan op een constante, wat lagere temperatuur. En gebruik in die kamer een IR-paneel om bij te verwarmen. Of verwarm alleen je werkplek met een warmtekussen of een warmtemat. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig het hele huis de hele tijd op een hogere temperatuur verwarmt. Lees hier meer over je thuiswerkplek verwarmen

Als extra verwarming kan infrarood dus een energiezuinige keuze zijn. Let wel op dat je een IR-paneel koopt met het juiste vermogen. En hang 'm op de goede plek op: de warmte voel je tot op zo’n 3 meter (onder de juiste stralingshoek).

Infraroodverwarming in de werkkamer

Voor de werkkamer zijn er verschillende verwarmingsmogelijkheden met infrarood. Je kunt een IR-paneel naast of boven je bureau hangen. Of je kiest voor een verwarmde bureaulegger, een warmtekussen of een warmtemat voor lekker warme voeten.

Infraroodverwarming in de badkamer

In de badkamer is IR-verwarming handig om snel bij te verwarmen. Er is van alles op de markt, van radiatoren tot infraroodspiegels en handdoekverwarmers. Een infrarood plafondplaat kan ook een uitkomst zijn in de badkamer. Je hebt ze ook met ingebouwde verlichting.

Tip: laat je bij de aankoop van infraroodverwarming voor de badkamer goed adviseren over het gebruik van elektriciteit in natte ruimtes.

Infrarood terrasverwarming

Infrarood is ook populair als verwarming voor buiten. Er zijn terrasverwarmers in allerlei soorten en maten. Ze geven vaak gezellig oranjerood licht af. Het grote voordeel van infrarood terrasverwarming is dat infraroodstralen niet windgevoelig zijn.

Lees meer over het verbruik van terrasverwarmers

Infrarood als hoofdverwarming

Infrarood is als hoofdverwarming alléén een goed alternatief voor gasverwarming als je huis supergoed geïsoleerd is. Denk je hierover na? Laat je dan eerst goed adviseren.

Op infrarood besparen met Exclusief

Dat infraroodpaneel, die bureaulegger of dat warmtekussen bestel je bij Vattenfall Exclusief. Met je gespaarde punten. Heb je je nog niet aangemeld? Start dan met sparen.

Naar Vattenfall Exclusief

Meer energie besparen