Terras verwarmen, goed idee?

Na een warme zomerse dag is het heerlijk om in de avonden buiten te vertoeven. Maar ook op de minder warme avonden, bijvoorbeeld in de nazomer, kan je er nog steeds gezellig en warmpjes bijzitten met behulp van warme kleding, een dekentje of een terrasverwarmer. Deze kunnen op zowel gas als elektra werken. Hieronder leggen wij het verschil uit en waar je op moet letten.

Terrasverwarmers op gas

De meest voorkomende gasverwarmer gebruikt propaan als brandstof. Het gemak van propaan is dat de heater makkelijk is te verplaatsen zodat je overal in de tuin kunt genieten van de warmte.

Ook zijn er gasverwarmers op aardgas. Deze worden aangesloten op de gasleiding in huis. Die afhankelijkheid van een aardgasleiding maakt aardgasheaters iets minder flexibel. Ze zijn meestal aan de gevel gemonteerd waar nog redelijk eenvoudig een aardgasleiding kan worden aangebracht

Gas kan gevaarlijk zijn, neem dus de juiste veiligheidsmaatregelen:

 • Zorg voor een goedgekeurde flexibele gasslang tussen de verwarmer en de propaanfles of gasaansluiting.
 • Vervang een gasslang tijdig, dus bij het zien van beschadigingen of het bereiken van het op de slang aangegeven jaartal.
 • Houd voldoende afstand tot brandbare zaken.
 • Zorg voor een stabiele ondergrond of montage.
 • Sla propaanflessen niet binnenshuis op. In tegenstelling tot aardgas, is propaan zwaarder dan lucht. Kies daarom liever voor een goed geventileerde plek in de tuin of op het balkon.

Terrasverwarmers op elektra

Een elektrische terrasverwarmer is een stuk makkelijker in gebruik. Het enige wat je nodig hebt is een stroomaansluiting.

Bij elektrische verwarmers is er grofweg onderscheid te maken tussen twee varianten. Je hebt korte golf en lange golf stralers.

De korte golf verwarmers zorgen voor een hoge temperatuur, zichtbaar stralingslicht en hebben een grote reikwijdte. De lange golf verwarmers hebben een lagere temperatuur met een beperkte reikwijdte en je ziet de straling niet. Bijzonder geschikt dus voor beschutte plekjes.

Ook elektriciteit kan gevaarlijk zijn, neem dus de juiste veiligheidsmaatregelen:

 • Gebruik het liefst een gewoon stopcontact zonder verlengsnoer, om de verwarmer op aan te sluiten
 • Bij gebruik van een verlengsnoer goed controleren of deze geschikt is voor het vermogen van de verwarmer en altijd het snoer volledig uitrollen
 • Bij hoge vermogens moet mogelijk de groepenkast worden uitgebreid

De beste keuze

Mocht je overwegen een terrasverwarmer aan te schaffen, bepaal dan eerst goed waar je deze zou willen plaatsen. De beste plek is eenvoudig te bepalen. Stel jezelf de vraag waar je buiten zou gaan zitten als je géén terrasverwarmer hebt. Dit is vermoedelijk de meest beschutte plek in de tuin. En wat voor specifieke verwarmer je ook aanschaft, des te beschutter de plek, des te effectiever de verwarmer.

Het kostenplaatje

De kosten van de terrasverwarmer zijn afhankelijk van 3 factoren:

 1. De eenmalige aanschafprijs
 2. De eenmalige aansluitkosten
 3. De brandstofkosten

De aanschafprijs is sterk afhankelijk van het vermogen en van alle toeters en bellen – zoals timers, afstandsbediening, dimmers, etc - die je wilt. Gasverwarmers en elektrische verwarmers ontlopen elkaar daarin niet veel. Bij een propaan toestel zijn er meestal geen aansluitkosten. Bij een elektrisch toestel alleen als er een aparte groep moet worden aangelegd. Bij een aardgastoestel moeten er meestal leidingen worden aangelegd. Dat kan een flinke kostenpost zijn.

Een terrasverwarmer is eigenlijk een enorme verspiller, de warmte die je produceert verdwijnt vrijwel direct in de buitenlucht. Duurzaam is het niet vandaar ons advies om te kiezen voor een elektrische verwarmer mét een groen stroomcontract. Hoewel verspillend, vallen de brandstofkosten wel mee wanneer je de terrasverwarmer incidenteel gebruikt. Denk – afhankelijk van de brandstof en het vermogen – aan een bedrag van tussen €30 en €60 bij 80 uur gebruik per jaar. Ben je van plan de verwarmer heel vaak te gebruiken dan is vanuit financieel perspectief een aardgastoestel aan te raden.

Tips voor een knusse avond in je tuin

 1. Zorg dat het terras goed beschut is en bij voorkeur overkapt. zo creëer je namelijk een omgeving waar naast de stralingswarmte ook warmte door convectie en geleiding wordt overgedragen. Je warmt de lucht op en die warmt jou dan weer op. De warmte blijft zo langer en beter hangen.
 2. Kies liever voor plaatsing van de terrasverwarmers aan de gevel. Deze werken efficiënter dan losstaande apparatuur omdat de gevel de warmte langer vasthoudt. Hang de heaters niet te hoog want anders voel je de warmte niet meer.
 3. Hoe donkerder de bestrating, hoe beter deze de warmte vasthoudt.
 4. Dekentjes – en kussentjes- werken ook en zijn een stuk goedkoper en duurzamer.

Deel deze pagina

Meer handige tips