Hoe eco is je decoder?

Gemiddeld kijken we elke dag bijna 2,5 uur televisie. Je decoder of tv-ontvanger staat de volle 24 uur aan. Wat verbruikt deze aan energie? En hoe kun je daarop besparen?

Decoders en hun energieverbruik

Digitaal tv kijken is langzamerhand de standaard geworden. Een decoder die ervoor zorgt dat je digitale tv-zenders kunt bekijken en programma’s kunt opnemen, is daarbij onmisbaar. Zo’n digitale decoder verbruikt wel flink wat stroom. Niet alleen als je kijkt, maar ook als hij stand-by staat.
Hoeveel precies, is lastig te zeggen. Er zijn nogal wat verschillen tussen de beschikbare merken en types. Per jaar kan het verbruik oplopen tot ruim 250 kWh en dat kost je zo’n 50 euro, berekende Milieu Centraal. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde jaargebruik van een reguliere wasmachine!

Kies bewust

Van de meeste providers krijg je een decoder in bruikleen. Je hebt het niet altijd voor het kiezen. Maar als je een keuze hebt, kies dan een energiezuinige decoder. De Consumentenbond biedt een helder overzicht van de beste decoders bij de verschillende providers.

Gebruik de eco-stand

Goed nieuws is dat sommige decoders tegenwoordig een eco-stand hebben. De Horizon mediabox van Ziggo bijvoorbeeld. Deze heeft maar liefst 3 stand-bystanden. Maar let op, de ene stand is de andere niet! In elke stand gaat de box wat dieper in slaap, en kun je sommige functies niet of niet meteen gebruiken. In de eco-stand verbruikt de decoder niet meer dan 1 watt. Maar je raadt het misschien al: timeropnames werken dan niet altijd goed omdat het apparaat te veel tijd nodig heeft om weer ‘wakker’ te worden. Dus probeer dat eerst eens uit.

Andere opties zijn bijvoorbeeld een tijdschakelaar of een stand-bykiller. Met een tijdschakelaar gaat alles wanneer je het wilt aan of uit. Een stand-bykiller zet je apparaat helemaal uit als het in stand-bystand springt. Dit soort handige schakelaars zijn er in allerlei soorten. Bijvoorbeeld in vrolijke kleuren, met voetschakelaars of vanaf een afstand bedienbaar. Bij Exclusief zie je verschillende mogelijkheden.

Tijdschakelaar

Kijk je vooral ‘s avonds? Met deze digitale tijdschakelklok stelt je zelf in wanneer je decoder aan en uit gaat. Schakel je de decoder uit van bijvoorbeeld 23.00 uur ’s avonds tot de volgende middag 15.00 uur, dan scheelt dat 16 uur stand-by-verbruik per etmaal. De tijdschakelklok heeft 10 programmeerbare tijden en een instelling voor als je op vakantie bent.

De stekker eruit

Kijk je een tijdje geen tv? Bijvoorbeeld omdat je gaat genieten van een vakantie? Dan kun je de stekkers van je tv en decoder er zonder problemen uittrekken. Je hoeft niet bang te zijn dat je apparaat ontregeld raakt. Als de stroom eraf is, gaan er geen instellingen verloren. Maar let op: wil je tijdens je vakantie je favoriete serie opnemen? Dat lukt alleen als je de stekker erin laat zitten.

Extra tip

Met een stand-bykiller zet je met één druk op de knop alle apparaten in je tv-meubel helemaal uit.

Deel deze pagina

Meer handige tips