Energiebesparen met duurzame ledverlichting

Met kleine en grote stappen werken we samen aan besparen en verduurzamen. En elke stap is er eentje. Zo maak je al een verschil door ledverlichting te gebruiken. Dit is beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Kleine stappen, grote impact

Uit onderzoek blijkt dat 61% van alle lampen in onze huizen ledlampen zijn. Met 8 miljoen Nederlandse huishoudens telt dat al snel op. Zo heeft een huis gemiddeld 23 lampen. Dat betekent dus dat we samen ruim 112 miljoen lampen hebben vervangen door duurzamere ledverlichting. We zijn goed op weg met elkaar.

De allernieuwste en duurzame ledlamp

Met de uitvinding van de nieuwe ledlamp, de Philips LED A-range, kun je verder besparen. Bijvoorbeeld door de meestgebruikte ledlampen te vervangen door deze nieuwe lamp. De ledlampen die je dan overhoudt, draai je vervolgens in op de plaatsen waar je nog geen led had.

De nieuwe ledlamp is zo energiezuinig, dat je deze nog maar 1x in de 50 jaar hoeft te vervangen. Zo verspil je minder materiaal en draag je eenvoudig bij aan een beter milieu.

Deze lamp:

  • gebruikt 60% minder stroom
  • gaat 3,5x langer mee dan de gemiddelde ledlamp en
  • bespaart daardoor nog meer op je energierekening.

Nieuw energielabel voor de ledlamp

Vanaf 1 september 2021 heeft de EU het energielabel voor ledlampen vernieuwd. De grootste verandering zit 'm in de letters. Het zijn dezelfde letters, maar de betekenis is veranderd. De schaal is namelijk anders. Een ledlamp die vroeger energielabel A+ kreeg, krijgt nu een B, C of D. Het label A+ bestaat niet meer. 

Dit staat allemaal op het energielabel:

Energie-efficiëntieklasse.

  • Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst);

Energieverbruik 

  • Energieverbruik in aantal branduren;

QR-code. 

  • Deze linkt naar een website van de EU met meer informatie over de lamp.

De enige lamp die vanaf september energielabel A heeft, is de Philips LED A-range.

Nieuwe energielabel ledlamp

Tip: zo koop je een sfeervolle ledlamp

Wil je sfeervol en warm licht: kies dan een lamp met een lichtkleur van 3000K of minder (de K staat voor Kelvin). Zeker als je kiest voor indirect licht of bijvoorbeeld voor ledkaarslampjes. Denk ook eens aan (gekleurd) licht op bijzondere plaatsen zoals in de boekenkast of in een ongebruikte schouw voor een warm en speels lichteffect. Met LED kun je ontzettend veel. 

Zit je vaak achter je bureau? Een lichtkleur van 4000K of 5000K is ideaal om energiek bij aan de slag te gaan.

Tip van Rob: ook voor buiten natuurlijk licht

Goede buitenverlichting is ideaal om een veilige sfeer te creëren in je voor- of achtertuin.

Onze energie-adviseur Rob adviseert: “Ledlampen kunnen goed tegen de kou, in tegenstelling tot spaarlampen. Als je een bewegingsmelder installeert beperk je ook nog eens je verbruik: je buitenlicht gaat alleen aan als het nodig is. Ledlampen werken goed met een bewegingsmelder. Kies dan wel een melder die geen minimale belasting nodig heeft, anders is hij niet geschikt voor ledverlichting".

Oude lampen vervangen door ledlampen

Je laatste oude lampen vervangen door ledlampen is een slimme zet. Zelfs als de lampen nog goed werken. Zoveel minder energie verbruiken de nieuwe lampen. En de energie die het kost om een ledlamp te maken, win je binnen 300 branduren alweer terug.

Vergeet niet je oude lampen in te leveren bij de recyclebak in je supermarkt. Dat is in de eerste plaats goed voor het hergebruik van grondstoffen, maar ook voor de (sociale) werkgelegenheid. Zo helpen we elkaar.

Philips LED A-range lampen | Vattenfall Energie

Philips LED A-range lampen kopen via Exclusief

Wij helpen je graag met besparen. Via het Exclusief spaarprogramma bieden wij de nieuwste ledlampen aan.

Meer over besparen