Gein op bank met laptop l Vattenfall energie besparen

Duurzame warmtebron in je woning

Veel woningen worden nog verwarmd met fossiele brandstof, zoals cv-ketels op gas. Een warmtepomp is op dit moment het enige fossielvrije (gasloze) alternatief. Deze kan -eventueel samen met een cv-ketel- je woning duurzamer verwarmen. Bekijk de energiezuinige oplossingen. 

Pluspunten duurzame warmtebron

Nieuwe installaties zijn energiezuiniger

Je kosten voor aardgas gaan omlaag

Grote stap naar aardgasvrij wonen

Duurzame warmtebron, zo zit dat

 • Als je woning niet goed is geïsoleerd dan verdwijnt de warmte heel makkelijk. Dan verliest een warmtepomp te veel rendement. En je verwarming moet bovendien geschikt zijn om te kunnen samenwerken met een warmtepomp, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuurverwarming.

  Besparen met een warmtepomp
 • Bij een hybride systeem werken meerdere warmtebronnen aan het verwarmen van je woning, zoals een cv-ketel (op aardgas) en een warmtepomp (op elektriciteit). ‘All-electric’-oplossingen zoals een warmtepomp wekken warmte uitsluitend elektrisch op: zonder aardgas. Waarschijnlijk hebben straks hebben de meeste woningen een ‘all-electric’ of een gecombineerd verwarmingssysteem.

  Cv-ketel of warmtepomp
 • Een elektrische cv-ketel is duurder dan een ketel op aardgas. Maar als je een groen contract hebt, is je 100% duurzaam opgewekte elektriciteit wél veel beter voor het klimaat. Wil je je woning elektrisch verwarmen? Overweeg altijd eerst een warmtepomp. Die haalt tot 75% van de nodige energie gratis uit de lucht of bodem

  Cv-ketel of warmtepomp
 • Zonneboilers produceren warm water via collectoren op je dak. Dat water kan wel 90 graden worden. Je cv-ketel zal niet aangaan als het water zo warm is. Is het water uit de boiler 50 graden? Dan gaat de ketel zachtjes aan en verwarmt het water verder tot 65 graden. Vaak verwamt je zonneboiler ‘s zomers (en grotendeels in het voor- en najaar) in al je douche- en tapwater.

  Meer over de zonneboiler
 • Niet elke woning kan al volledig worden verwarmd door een warmtepomp. Je moet er allereerst voor zorgen dat je vloer, dak, glas en muren goed zijn geïsoleerd. Daarnaast moet je verwarming geschikt zijn voor lagere temperaturen, zoals vloerverwarming. En vergeet de ventilatie niet. Daarna kun je over op een (hybride) warmtepomp.

  Cv-ketel of warmtepomp
 • Duurzame oplossingen zorgen vaak voor lagere energiekosten. Dat is prettig. Maar de investeringen kunnen fors zijn. Niet altijd verdien je een duurzame oplossing helemaal terug tijdens de levensduur. Vandaar dat er soms subsidie is op de aanschaf van duurzame oplossingen.

  Meer over energiesubsidies

Mogelijke subsidies en financieringen

EnergieSubsidiewijzer

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nóg voordeliger.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren en VvE's die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen.