Duurzame warmtebron in je woning

Veel woningen worden nog verwarmd met fossiele brandstof, zoals cv-ketels op gas. Een warmtepomp is een goed fossielvrij alternatief. Deze kan je woning een stuk duurzamer verwarmen. Lees meer over energiezuinige oplossingen. 

Pluspunten duurzame warmtebron

Nieuwe installaties zijn energiezuiniger

Je kosten voor aardgas gaan omlaag

Grote stap naar aardgasvrij wonen

Duurzame warmtebron, zo zit dat

 • Duurzame oplossingen zorgen vaak voor lagere energiekosten. Dat is prettig. Maar de investeringen kunnen fors zijn. Een duurzame oplossing verdien je niet altijd in zijn geheel terug tijdens de levensduur.

  Vandaar dat je soms subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van je huis. Bij de Energiesubsidiewijzer zie je welke regelingen er in jouw woonplaats zijn.

  Naar de EnergieSubsidiewijzer
 • Bij een hybride systeem werken meerdere warmtebronnen aan het verwarmen van je woning, zoals een cv-ketel (op aardgas) en een warmtepomp (op elektriciteit).

  ‘All-electric’-oplossingen zoals een warmtepomp wekken warmte uitsluitend elektrisch op: zonder aardgas.

  Waarschijnlijk hebben in de toekomst de meeste woningen een ‘all-electric’ of een gecombineerd verwarmingssysteem.

  Cv-ketel of warmtepomp
 • Een elektrische cv-ketel is duurder dan een ketel op aardgas. Maar als je een groen contract hebt, is je 100% duurzaam opgewekte elektriciteit wél veel beter voor het klimaat.

  Wil je je woning elektrisch verwarmen? Overweeg altijd eerst een warmtepomp. Die haalt tot 75% van de nodige energie gratis uit de lucht of de bodem.

 • Zonneboilers produceren warm water via collectoren op het dak. Vaak verwarmt een zonneboiler vooral zomers (en grotendeels in het voor- en najaar) het douche- en tapwater.

  Want dat water kan op je dak wel 90 graden worden. Je cv-ketel zal niet aangaan als het water zo heet is.

  Is het water uit de boiler 50 graden? Dan gaat de ketel zachtjes aan en verwarmt het water verder tot 65 graden.

  Meer over de zonneboiler
 • Een warmtepomp werkt het best in goed geïsoleerde huizen. Als je woning niet goed is geïsoleerd dan verdwijnt de warmte heel makkelijk. En dan verliest een warmtepomp te veel rendement.

  Ook moet je verwarming geschikt zijn om te kunnen samenwerken met een warmtepomp, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuurverwarming.

  Besparen met een warmtepomp
 • Niet elke woning kan al volledig worden verwarmd door een warmtepomp. Je moet er allereerst voor zorgen dat je vloer, dak, glas en muren goed zijn geïsoleerd.

  Daarnaast moet je verwarming geschikt zijn voor lagere temperaturen, zoals vloerverwarming. En vergeet de ventilatie niet. Daarna kun je over op een (hybride) warmtepomp.

  Vraag onze partner in installatie gerust om meer informatie over een warmtepomp.

  Vraag advies

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Ben je van plan een warmtepomp of zonneboiler te kopen? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Daarmee kun je een deel van de kosten terugkrijgen nadat je het apparaat hebt aangeschaft. Deze regeling loopt nog tot eind 2020. 

Sinds januari 2020 kun je geen subsidie meer aanvragen voor pelletkachels en biomassaketels.

Tot eind 2020 kun je tot 30% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De voorwaarde is wel dat je tenminste twéé isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.