Bespaartips elektriciteit

Zo’n 30% van je energieverbruik gaat op aan elektriciteit. De rest gebruik je voor warm water en verwarming. Elektriciteit is zó vanzelfsprekend dat je er misschien minder bewust mee omgaat. Feit is dat we met z'n allen onbewust geld verspillen en meer CO2 uitstoten dan nodig. Benieuwd naar wat jij zelf kunt doen? Bekijk hieronder onze makkelijke tips om stroom te besparen. 

Pluspunten

Kleine verbeteringen met direct resultaat

Je verlaagt je CO2-uitstoot

Geschikt voor elke situatie, hoe je ook woont

Besparen op elektriciteit: zo zit dat

 • Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl je dat niet in de gaten hebt. Het zijn dingen met een stekker die 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaan. Terwijl je ze niet gebruikt!

  Dat de koelkast de hele dag stroom nodig heeft is logisch. Maar een oplader hoeft niet in het stopcontact te blijven zitten als je batterij vol is. Je hebt vast meer van deze stiekeme verbruikers in huis dan je denkt.

 • Loop eens langs alle stopcontacten in je huis. Welke apparaten heb je aangesloten, en is dit nodig? Trek de stekkers van jouw opladers, toestellen en apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Dat scheelt energie en geld.

  Meer over sluipverbruik
 • Heeft je energieverbruik als doel jouw comfort te verbeteren? Dan is er geen sprake meer van sluimerverbruik maar van doelgericht verbruik. Bepaal welke apparaten je nu echt continu nodig hebt en welke apparaten makkelijk zonder elektriciteit kunnen.

  Meer over sluipverbruik
 • Sommige maatregelen hebben meer effect dan andere. Een koelkast uitzetten scheelt veel. Maar als je de lader van je elektrische tandenborstel uit het stopcontact trekt, bespaar je ongeveer 1kWh per jaar. Misschien niet veel. Maar als alle Nederlanders dit doen, dan is het effect enorm.

  Meer energiebespaartips
 • Alle (kleine) beetjes helpen. Wat je zelf wilt doen aan energiebesparing, heb je ook zelf in de hand. En als we met z’n allen ons best doen om sluimerverbruik tegen te gaan, is het geen druppel op een gloeiende plaat. Dan maken we samen écht verschil.

  Meer energiebespaartips
Meer bespaartips?

Bekijk onze tips voor besparen op verwarming

Naar bespaartips verwarming