Mensen aan het genieten bij Gaasperplas

Schoner water én minder CO2 door koudewinning

De Ouderkerkerplas is een natuurlijke koudebron, waar wij water winnen om de kantoren in de omgeving duurzaam te koelen. Het is óók een van de mooiste zwemwateren van Amsterdam. Met één minpunt: er werd ’s zomers steevast blauwalg geconstateerd. Tot 2015, toen was de plas vrijwel het gehele zwemseizoen kraakhelder. De oorzaak? Een innovatieve manier van koudewinning.

Hoe werkt de koeling?

We pompen koud water van onder uit de plas naar de koudecentrale. Hier koelt het water de leidingen van het koudesysteem. Deze leidingen lopen naar de kantoorgebouwen in Amsterdam-Zuidoost. Daar wordt het gebruikt voor de koeling van ruimtes, computers en servers. Het iets opgewarmde water gaat vervolgens meteen terug naar de bovenlaag van de Ouderkerkerplas.

Leidingen van het koudesysteem in de koudecentrale | Vattenfall Energie over koudewinning

Kans op blauwalg

Waterbeheerder Waternet was bang dat door de winning van koude in de Ouderkerkerplas, de hoeveelheid fosfaten in het water zou groeien. Fosfaten zijn de voedingsbron voor algen. Grote kans dus, dat zo het blauwalgprobleem van de plas zou verergeren. We spraken met Waternet af dat er meer ruimte zou zijn voor koudewinning naarmate het water in de plas schoner zou worden.

Ouderkerkerplas | Vattenfall over zuurstofinjecties in de plas

De oplossing: zuurstof

De oplossing voor het algenprobleem vonden we in zuurstofinjectie. Via slangen op de bodem pompen we zuurstof het water in. De zuurstof maakt dat de fosfaten in het water zich binden met ijzer. Dat zakt naar de bodem en zo wordt de fosfaatconcentratie van het water verlaagd. Minder fosfaat betekent minder voedingsstoffen voor de blauwalg.

In 2015 toonde onderzoek aan dat de plas er enorm op vooruit is gegaan. De hoeveelheid fosfaat is teruggebracht met 70% sinds de start van de zuurstofinjectie in 2010. De methodiek kan nu ook in andere plassen worden toegepast. Het werkt vooral bij geïsoleerde, diepe plassen met een hoge fosfaatconcentratie.

Meer over stadsverwarming

Deel deze pagina